Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gravidlyckan: ”Det ska bli riktigt skoj”

Kim Moberg efter seger med M.T. Sollentuna.
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Galopptränaren, ATG-profilen och sambon Julian McLaren
Foto: Maria Holmén / TR Media
Kim Moberg på Hästgalan 2020
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Kim Moberg, 25, har lysande kuskform för dagen. 

I kväll kör hon delägda M.T. Sollentuna i prestigefulla tvååringsloppet Svampen.  

Men det finns mer att glädjas åt – i mars blir hon och sambon Julian McLaren föräldrar. 

– Det hade varit häftigt att kunna säga att man vunnit det loppet med två i sulkyn.

25-åriga Kim Moberg är mångfacetterad talang inom hästsporten, inte bara har hon tävlat framgångsrikt som kusk och montéryttare – hon har även ridit galopplopp. 

Inhoppet som jockey har hon sambon tillika galopptränaren och ATG Live-profilen Julian McLaren, 34, att tacka. De två har varit ett par sedan förra sommaren och under hösten annonserade de även att de till våren blir föräldrar för första gången. 

– Ungefär i början på mars är det planerat. Det ska bli riktigt skoj. Man har inte riktigt förstått det ännu bara men det kommer man nog kanske inte göra. Det är lite svårt, säger Kim Moberg.

Hur har du mått den första tiden?

– Första veckorna var det inte speciellt bra. Då kändes det som att man var konstant åksjuk men sen slog det om och då har jag mått precis som vanligt. Det har inte varit några konstigheter alls, det har varit väldigt skönt. Det är bara magen som man märker av att den börjar växa. 

”Det ska inte kännas otryggt”

Paret har precis köpt hus en bit från Kim Mobergs arbetsplats Stora Alby i Upplands-Väsby där hon jobbar som hästskötare hos pappa Svante Båth. Men det blir en hel del kuskande också. I år har hon kört in en bra över en miljon kronor.  

Hur länge tror du att du kan fortsätta köra lopp?

– Det är många som har frågat det. Nu är jag i vecka 20 men jag har sagt till de som frågar att jag kör så länge det känns bra. Det ska inte kännas otryggt eller att man känner sig klumpig i sulkyn. Just nu känns det bra. Sen kommer jag inte åka runt och köra nya hästar bara för att få köra. Jag håller mig lite till dem jag känner och har kört mycket åt. Men jag tänkt köra ett tag till, man vill inte sätta något exakt datum när det blir. Det är likadant med jobbet. 

Kim Mobergs kuskform är i alla fall strålande för dagen. Det har blivit en rad pallplaceringar med olika hästar men den som stuckit ut av styrningarna är egenägda M.T. Sollentuna. Det tvååriga stoet har två segrar på tre starter och senast vann hon ASVT Trottex Auktionslopp med 200 000 kronor i förstapris. 

– Sedan jag vann första loppet med Sollentuna har det bara gått hur bra som helst. Hon vann ett lopp på Eskilstuna och sen vann hon auktionsloppet och sen har det blivit två vinster till med andra hästar. Det är riktigt kul. 

Tävlar om en halv miljon 

I kväll är det dags för det prestigefulla tvååringsloppet Svampen. Där startar Kim Moberg och M.T. Sollentuna, som tränas av Svante Båth, med spår åtta bakom bilen. 

Ett förstapris på 510 000 kronor väntar vinnaren. 

– Det är ju ett grupp II-lopp med femhundratusen i första. Det hade varit häftigt att kunna säga att man vunnit det med två i sulkyn, säger Kim Moberg och skrattar. 

Vad tror du om era chanser? 

– Jag tror att det är lite tufft motstånd egentligen och spåret är inte jätteskoj, men hon är så klok, förnuftig och modig den där hästen. Det är som att köra en äldre häst som startat på hela sitt liv. Tvååringarna som kan hoppa bort sig och lite hej och hå kan vinna mycket på att de är kloka och förnuftiga. Många är säkert snabbare och mer kapabla än henne men det är många som kan göra bort sig också. Hon är en otroligt mysig häst.