Foto: Tommy Andersson / ALN
 Foto: Tommy Andersson / ALN

Gör debut på V75 – efter succéstarten

Publicerad

Fyra starter och fyra segrar i år. 

Global Unprotected har haft en minst sagt bra start på 2018. 

På lördag vankas debut i V75 och frågan är om hästen går obesegrad ur den striden också. 

- Jag hoppas det men man kan aldrig vara säker. Men jag har en bra känsla inför lördag, säger tränaren Magnus Jakobsson.

Förra året gjorde Global Unprotected (V75-3) fyra starter som resulterade i en seger, två andraplatser och en fjärdeplats. 

I år är fyraåringen obesegrad efter fyra starter. Något som inte överraskar tränaren. 

- Jag har hela tiden känt att det har varit en väldigt fin häst men tyckte inte att han var helt färdig i fjol. Även om han hade talang så var han inte så stark i kroppen. Det är mer häst nu än då, säger Magnus Jakobsson och utvecklar:

- Vi var sparsamma med startandet i fjol. Han hade småskavanker ett tag så vi valde att ge honom en rejäl träning i vinter och det har gjort väldigt gott – han har utvecklats fint över vintern tycker jag.

Magnus Jakobsson har själv agerat kusk vid samtliga segrar.

- Global Unprotected är den typen som inte gör mer än han behöver men han vet när det är allvar. Även om han inte har gjort många starter fattar han vad han ska göra, han lyssnar hela tiden och gör det man ber om. Det är en riktigt härlig häst att både hålla på med och köra. Han är medgörlig med allt och det gör en annans jobb mycket lättare. Det är väldigt lätt att gilla honom.

”Vunnit med krafter kvar”

På lördag ska Global Unprotected försöka förlänga sin segersvit. Men denna gång handlar det om tuffare motstånd när han gör debut i travets elitserie på Gävletravet. Fördelaktigt är å andra sidan tredjespåret.

- Jag kan inte motståndet men det brukar vara tufft i V75. Det är säkert bra hästar som han möter men med det läget vi har känns det bra, jag tror nog att han kommer hävda sig. Han har vunnit alla starter med krafter kvar i år och jag är optimistisk på förhand, säger Magnus Jakobsson. 

Ekipagets segerrecept har tidigare varit spets och slut. 

- Det har blivit det när vi har haft bra läge. När han hade bakspår körde jag fram i dödens men han vann lätt ändå. Det är rätt givet att jag testar för ledningen nu också, han har visat bra startsnabbhet så jag kommer att prova rejält.

Något nytt blir det inte heller vad gäller utrustning och balans.

- Han går som senast, barfota bak, skor fram, fast bomull och öppet huvudlag.

Gina Söderlund, Kanal 75

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag