Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Gör att vi kan finansiera vår verksamhet i flera år”

Cruzado dela Noche ägare Anders Ström glad efter segern i VM Loppet på Yonkers
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Superentreprenör, storspelare med flertalet V75-vinster och travfantast. 

I veckans helgintervju berättar Anders Ström, 49, om hur intresset för travsporten, sannolikhet och matematik tagit honom till de stora framgångarna. 

Dessutom om prislappen på stjärnhästen Greenshoe som avelshingst: 

– Om du ska hålla på med det här så gör ett sådant bud att vi kan finansiera vår verksamhet i flera år framöver. 

Anders Ström är entreprenören som byggt upp sitt affärsimperium på sina allra största intressen. 

Tidigt fick han följa med sin pappa och farbror till de närliggande travbanorna där han växte upp i Sala och snabbt fattade han tycke för travsporten. Det i kombination med hans stora intresse för matematik och sannolikhet har tagit honom på oändliga äventyr. 

Det är nu 23 år sedan han lämnade Sverige för att starta spelbolaget Unibet (numera Kindred) i London. Men hans travintresse är alltjämt intakt och genom tävlingsstallet och avelsverksamheten Courant Group driver han sportens utveckling framåt, både med engagemang och kapital. 

Och i dessa tider då världen påverkats av Coronaviruset kan beslutet att låta stjärnhästen Greenshoe gå till avel varit det bästa beslutet för att trygga hans fortsatta satsning. 

– Det visade sig vara ett bättre beslut i efterhand än vad vi någonsin kunnat tro, även om det kan låta krasst. Det är fruktansvärt med alla människor som har gått bort och med folk som har förlorat sina familjemedlemmar. Ekonomin kommer att drabbas av det här och tyvärr skapa ytterligare negativa effekter. Det ser väldigt mörkt ut för vissa sektorer, säger Anders Ström. 

Reporter när Copiad vann Elitloppet

Romme och Sundbyholm var de närliggande banorna Anders Ström ofta besökte som liten tillsammans med sin pappa och farbror. Förutom själva tävlingsmomentet fattade han snabbt tyckte för statistiken i travprogrammen. Han hade fallenhet för matematik och när han fick tillgång till hemdatorn så lärde han sig att programmera. 

– Då tog jag fram ett datorprogram som skulle räkna ut hur fort en häst kunde springa baserat på statistik och sannolikhet. Sen när vi åkte på trav så tog jag med min veckopeng och satsade på någon häst utifrån det. Det var så jag började intressera mig för loppen, hästarna och vadslagning så att säga. Sen var det kul att komma in på stallbacken och höra vad de stod och pratade om. 

Hans intresse för sannolikheter och spelsinne utvecklades och efter att ha jobbat som lärarvikarie och gjort lumpen så flyttade han till Karlstad för att studera matematik, statistik och ekonomi. Vid sidan av tog han jobb på Nya Wermlands-Tidningen. 

1994 fick han bevaka Elitloppet på Solvalla. 

– Elitloppshelgen 2004 glömmer jag aldrig eftersom jag blev ensam vinnare på V75 men det roligaste rent sportsligt för mig var när Copiad vann Elitloppet tio år tidigare. Det var för att jag var reporter då, det var ett stort minne. 

Reportage av Anders Ström i Nya Wermlands-Tidningen från Elitloppet 1994
Foto: Privat

Under tiden som studerande och journalist startade han Travtjänsten, ett företag som då och fortfarande är inriktat på spelinformation och speltips. 

– Det var väldigt mycket att göra så ungefär halvvägs hoppade jag av studierna. Då satsade jag helt och hållet på det här med Travtjänsten. Vi hade ingen tidning som vi gav ut, i stället hade vi betallinjer. Vi skickade ut tipsen via fax, vi fanns på text-tv och så småningom även på internet. 

Flyttade till London för att starta spelbolag

Anders Ström började fundera på vad internet skulle komma att ha för framtida betydelse för affärer. Idén på ett spelbolag tog fart. Travtjänsten gick bra och i slutet av 1997 kom han överens med sina andra partners att de skulle köpa ut honom ur bolaget. Det blev startkapitalet till Unibet. 

Han flyttade till London och startade upp bolaget där. 

– Jag hade rest till London ett par gånger i 20-årsåldern och insåg att det fanns en välfungerande privat sektor när det gällde spel. Att skaffa sig en spellicens där var ungefär som att skaffa sig ett tillstånd och starta en restaurang. 

Genom åren har han även bott en kort tid i Malta och en längre tid i Bryssel men efter många år av resande bosatte han sig i London 2008. Han har inte bott i Sverige på 23 år – och när han väl är på besök så rör det ärenden i hans investmentbolag Veralda. 

Intresset för vadslagning som en gång väckts tack vare en travbana och statistik på hästar tog Anders Ström på en storslagen affärsresa. Och så småningom skulle han komma att applicera sitt businesstänk i egna travverksamheter. 

Under elitloppshelgen 2004 blev Anders Ström ensam på V75. Han och några andra vänner spelade då in 32 miljoner kronor. Året därpå startade han och vännen Marcus Lindgren tävlingsstallet Courant och Solvallavinsten blev en extrapott i startkapitalet. 

De köpte in sig i Stefan Melanders topphäst Gigant Neo som 2006 vann Prix d'Amérique. Och hästen skulle komma att bli en röd tråd i verksamheten. 

2012 bestämde Marcus Lindgren sig för att satsa mer på sin egen tränarverksamhet och Anders Ström blev sedermera kvar som ensam ägare. I och med det behövdes någon som kunde hästar lika bra som hans tidigare partner. Då sökte han upp Gigant Neos skötare Sabine Kagebrandt. 

”Vi är ingen normal klient” 

– Vi fick till ett möte i samband med den stora hästauktionen i Deauville och satte oss ned och pratade. Då sa jag att om hon ville jobba med trav i ett ännu större perspektiv än bortom stallet så finns det kanske jobb på mitt kontor med Courant. 

Sabine Kagebrandt byggde på med bokföring och redovisning sedan satte hon i gång arbetat med stall Courant. I likhet med de övriga bolagen, däribland sportspelsleverantören Kambi och det egna investeringsbolaget Veralda, menar Anders Ström att det är av yttersta vikt att ha rätt person på rätt plats. 

Och de senaste åren har Sabine utvecklat Courants nätverk ytterligare och också arbetat med att hitta tränare som passar deras hästar och filosofi. 

Något som sett till siffrorna verkar vara ett framgångsrecept, Courant-gruppens hästar sprang in totalt 45,4 miljoner kronor under 2019, en fördubbling i jämförelse med 2018. 

– Just nu har vi ganska många olika tränare och sen är det vissa tränare som har fler hästar, säger Anders Ström och fortsätter: 

– Man kan säga så här att vi försöker hitta duktiga tränare som accepterar att vi är engagerade ägare. Vi är ingen normal klient, vi vill ha lite synpunkter till exempel matchning och planering av hästarnas tävlingskarriärer. Sen vill vi ha ett gott informationsflöde med lite bilder och filmer på hästarna. 

– Om inte tränarna tycker att vi passar dem så har jag inga hard feelings. Vissa stall och tränare vill ha det på ett visst sätt och det förstår jag.

Greenshoe tillsamans med kusken Brian Sears
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

En tränare som de haft en gott samarbete med är den unga stjärntränaren Marcus Melander i USA. Han har de senaste åren tränat flera av Courants topphästar som Green Manalishi, Gimpanzee, men framför allt Greenshoe. Den största stjärnan av alla framgångsrika hästar i ”G-kullen”. 

Greenshoe vann Kentucky Futurity, var tvåa i Hambletonian och visade upp en exceptionell talang. Men numera står fyraåringen uppstallad som avelshingst på Hanover Farm i Pennsylvania. 

Med som ägare på Greenshoe var förutom stall Courant även tv-profilerna Hasse Backe, Morten Langli och Lasse Granqvist. De stod längde och vägde beslutet om att låta Greenshoe tävla ytterligare ett år men tillslut landade det i att hästen syndikerades. 

”Erbjudande vi inte kunde tacka nej till” 

Det betyder att uppfödare får köpa in sig på andelar i en avelshingst. Kretsen kring Greenshoe valde även att behålla några delar själva. 

– Så som marknaden ser ut i USA så är det väldigt vanligt att den bästa treåringen syndikeras och går till avel. Så har det varit länge. Det är på väg att ändras lite nu i och med att man instiftat flera fina lopp för fyraåriga hästar. Det tycker jag är bra. Det var ett skäl till att vi övervägde att tävla ett år till. Hästen gick till avel i toppskick, han hade inte en skråma, säger Anders Ström och fortsätter: 

– Men vi fick ett bud från Hanover Shoe Farm att sälja Greenshoe till det här syndikatet. Det var ekonomiskt ett erbjudande som vi inte kunde tacka nej till. Om du ska hålla på med det här så gör ett sådant bud att vi kan finansiera vår verksamhet i flera år framöver, säger Anders Ström och tillägger: 

– Och i stallet hade vi ju fortfarande kvar Gimpanzee och Green Manalishi. Just den här gången hade vi faktiskt en back up på tävlingssidan med ytterligare två hästar som passar i världseliten.   

Att låta Greenshoe syndikeras för strax över 14,4 miljoner US-dollar, vilket motsvarar närmare 140 miljoner svenska kronor, var ett bra beslut för Anders Ströms verksamheter. 

”Inte testat gränserna som vissa teaterpersonligheter”

Men utbrottet av Coronaviruset har fått sina konsekvenser även inom hästnäringen. Det råder osäkerhet kring hur och om hästauktioner kan arrangeras. De måste således försöka sälja sina ettåringar på annat vis och har redan nu börjat visa hästarna för tränare som kan vara intresserade. 

– Det kan nog sluta med att vi kommer att sälja mer privat och att vi behåller fler hästar själva i år. Och det finns en risk att vi kommer att köpa färre ettåringar själva, det är en konsekvens tyvärr. 

Han anser att förbundet Svensk Travsport skött sina kort rätt under den pågående pandemin och att det varit oerhört viktigt att tävlandet kunnat fortsätta. 

– Där har svenskt travsport gjort ett väldigt bra jobb i att manövrera sig i det här. De har tagit snabba och kloka beslut om att inte tillåta publik och bestämt att stallbacken är en arbetsplats. De har inte testat gränserna som vissa teaterpersonligheter som skulle sälja 499 biljetter när det var folksamlingar på max 500 personer som gällde. Det retade bara upp. De höll sig på mattan och det är A och O att våra hästar får fortsätta tävla. Man visade upp ett tydligt ledarskap och fick också med sig alla i sporten. 

Innan Coronavirusets utbrott stod Svensk Travsports organisation och framtida styrning i fokus. 

Spelregleringen har inneburit nya förutsättningar. Anders Ström menar att travsporten haft en fin utveckling i snart 50 år – men att det nu behövs en ny riktning. Att man med stor sannolikhet behöver byta strategi och att man bör ta fasta på ledarskapet från hanteringen av coronakrisen. 

– Vissa frågar mig om jag inte kan gå med i olika organisationer inom travsporten. Jag är med i travsällskapet i Skåne. Men mitt sätt att bjuda till är genom att uttrycka mig i min krönika i Travronden som tidigare fanns i Sulkysport. 

Visionen: ”Fler och bättre hästar”

Anders Ström menar att alla intressenter inom sporten måste börja dra åt samma håll – och att hästarna och hästägarna ska stå i fokus. Han menar att fullmäktigsystemet med travsällskapen inte längre är effektivt. 

– Det är faktiskt så att du inte ens behöver vara hästägare för att vara medlem i ett travsällskap. Förr i tiden var det ett krav. Teoretiskt sätt kan ett travsällskap med icke-hästägare fatta beslut om det som handlar om hästar och hästägare. 

– Det har varit ett nätverksbeslutsfattande som fungerat tidigare men det tror jag inte kommer att vara optimalt i framtiden. Det blir för många motstridiga intressen som drar åt olika håll, eftersom man inte enat sig om den yttersta grunden för sporten. Då blir det konflikter och det blir det svårt att enas kring ett gemensamt beslut. 

Hans vision kretsar kring ”fler och bättre hästar” – och det tror han kommer göra travsporten stark. 

– Då har vi hästen i centrum och då representerar hästägarna hästen och då måste hästägarna ta hänsyn till de andra intressenterna inom sporten, från ponnytravkuskar till travtränare och allt där emellan. 

– Om man tar ett blankt papper och ska organisera den här sporten så måste det börja med hästägarna för de representerar hästarna. Fler och bättre hästar är något som alla de andra intressenterna kan köpa. För ytterst är alla inblandade i sporten i direkta eller indirekta ägare i minst en travhäst. Därför skulle ingen tacka nej till fler och bättre hästar. 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på att bevaka travsport.

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?


– Att travsporten kan enas om en ny styrningsmodell som utgår från hästarna och hästägarna i stället för olika vested interests. Och att ledningen i ST därmed kan utöva ett bra ledarskap med stöd av och till gagn för hela sporten. Vilken häst har betytt mest för dig?


– Min första egna häst – Silent Slander. Hans segrar gav mig en sensationell glädje. Det blev också en bra affär och det väckte tanken på att jag skulle bli hästägare på allvar i framtiden. Idag betyder Greenshoe förstås enormt mycket. Succén med honom bäddar för nya investeringar i framtiden.


Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?


– Sportsligt – när Copiad vann Elitloppet 1994 och när min Greenshoe vann Kentucky Futurity 2019. Min pappa var på plats på The Red Mile i Lexington, Kentucky då. Det var extra kul, säger han och fortsätter:


– Spelmässigt, Elitlopps-V75:an 2004.