Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Going Kronos fick föl med toppsto

Going Kronos på tävlingsbanan tillsammans med Lutfi Kolgjini. Foto: Maria Holmén/Kanal 75
Going Kronos är en av de mest talangfulla travhästar som världens har skådat. Needles'n Pins är ett av de bästa unga ston som har funnits i Sverige. Nu har de två blivit föräldrar tillsammans.
- Det här måste vara en av de mest intressanta fölungar som kommit till världen, säger Lutfi Kolgjini som tränade både mamman och pappan.
Alla tre, mamman, pappan och den nyfödda dottern finns på Menhammar stuteri på Ekerö utanför Stockholm. Igår kom dottern till världen.
- Jag fick bilder strax efter fölningen och det ser ut att vara en underbar liten fölunge, säger Lutfi Kolgjini.
Trots att Needles’n Pins slutade att tävla som femåring, 2006, var det här hennes första avkomma.
- För två år sedan var ett föl på väg med Sugar Trader som pappa. Men komplikationerna vid födseln blev så svåra att fölungen dog, säger Lutfi Kolgjini.

"Överstökat på en kvart"

I samband med fölningen blev Needles’n Pins också skadad. Därför betäcktes hon inte 2008. Men ifjol var det dags – och då blev Going Kronos hennes partner. Needles’n Pins ägs ju av Mellby Gård som också är huvudägare i Going Kronos.
Den här gången gick fölningen bra för Needles’n Pins.
- Eftersom hon hade bekymmer 2008 hade vi extra beredskap för henne. Men den här gången var det inga problem alls, allt var överstökat på en kvart och fölungen ser helt normal ut, säger Menhammars stuterichef Johan Hellander.
Needles’n Pins var mycket bra som treåring. Hon vann då båda E3-finalerna och blev trea i Svenskt Trav-Oaks. Hon blev senare tvåa i Premio Orsi Mangelli Filly. Som fyraåring vann hon ett försök i Drottningens Pokal men galopperade bort sig i finalen. I Stochampionatet galopperade Needles´n Pins bort sig i försöket, spelad till tio för tio.

Pappa till fyra

Totalt gjorde Needles’n Pins 49 starter och vann 13 segrar. Hon sprang in drygt 2,7 miljoner kronor och fick som bästa rekord 1.11,8a.
- Som jag ser det kommer Needles’n Pins bli en stensäker producent av bra travhästar. Hon var själv en fantastisk tävlingshäst, hon har en lysande stam och hon fick gå till aveln tidigt, säger Lutfi Kolgjini.
Lutfi gläds naturligtvis också åt att Going Kronos nu börjar leverera avkommor. Going Kronos är ju en av de hästar som Lutfi älskat allra mest.
- Det skall bli mycket intressant att börja följa upp barnen till Going Kronos, säger Lutfi.
Hittills har Going Kronos blivit far till fyra avkommor. På Menhammar finns ytterligare två, en med Enough Is Enough som mamma och en med Loggia som mamma. Dessutom har Mellby Rapp fått föl efter Going Kronos. Mamman och fölungen finns hemma på Mellby Gård i Skåne.

Lennart Persson/Travnet.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!