Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Foppas” utbrott – flydde ut i skogen

Peter Forsberg på travbanan.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
”Foppa” med sambon Nicole Nordin.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Att hockeylegendaren Peter Forsberg hade en vinnarskalle utöver det vanliga på isen är ingen nyhet.

Men känslorna kan svalla över även för traventusiasten Peter Forsberg.

– Då gick jag faktiskt ut i skogen och satte mig på en stubbe, avslöjar ”Foppa”.

I helgintervjun berättar Peter Forsberg om relationen till travet, varför han har otur på V75 och tävlingen med bröderna Sedin.

Är du en tävlingsmänniska?

Listan på ishockeyspelare som fattat tycke för travsporten kan göras lång. Bröderna Sedin, Nicklas Bäckström och Mats Sundin är några. Men även Peter Forsberg, legendaren som lyft Stanley Cup-bucklan vid två tillfällen och dessutom har dubbla OS- och VM-guld, har ett stort travintresse. 

Genom åren har han ägt hästar som Adrian Chip, Tsar d'Inverne och aktuella V75-hästen Diamanten. Hemma i Örnsköldsvik hänger det en gul derbykavaj från när ”Tsaren” vann det prestigefulla loppet 2003. Dessvärre är inte plagget anpassat till hockeyikonens breda axlar och ser sällan dagens ljus. 

Men kul, det har han ändå haft med hästarna som han alltid ägt ihop med pappa Kent. 

– Det är ju egentligen farsan som äger hästarna. Han kollar på propositionerna och kollar upp motståndarna. Det är han som är mer in på djupet, konstaterar Peter Forsberg. 

Fick travet via pappa

Det var via pappa Kent som Peter Forsberg upptäckte travsporten. Han och brorsan Roger fick följa med en dag till Solänget. Då var han i femårsåldern. Lite mer än tio år senare köpte han in sig i sin första travhäst, Orbit Air, tillsammans med några lagkamrater i Modo. 

– Han galopperade mycket, Staffan Osterling fick ordning på hästen sen och skördade väldigt bra framgångar måste jag säga, vi hade otroligt roligt med den hästen. 

I lördags var det V75 på hemmabanan. Peter Forsberg försöker att ta sig dit när det är stora tävlingsdagar, men just den här gången fick han avstå. När SportExpressen når ”Foppa” så är han på väg till Denver för att hedra Pierre Lacroix. 

Han var president i Colorado Avalanche under Forsbergs tid i klubben och duon vann Stanley Cup två gånger. Nu ska Lacroix få tröjan hissad i taket hemma i Ball Arena.

– Han gick tyvärr bort tidigare i covid. Så det är lite tragiskt. 

Prestige mellan hockeykollegerna

Peter Forsberg är minst sagt känd för sin vinnarskalle. Få kan bli så svarta i blicken som honom efter en förlust – vare sig det gäller hockey eller något lättsammare sammanhang.

Som hästägare har han fått smaka på segerns sötma men även går då det inte riktigt blivit som han tänkt sig. Särskilt minns han en utebliven seger i Europaderbyt. 

– Jag tror att det var Tsar d'Inverne som sprang i Europaderbyt i Finland. Då blev han diskad för att han körde på insidan av stolpen. Det var lite otur. Det var lite komiskt, jag ringde från USA och fick tag på marknadschefen på banan, jag fick inte tag på någon annan. Jag ville veta hur det hade gått. Då sa han: ”Sexan Tsar d'Inverne vann”. Sen går det två sekunder och jag blev glad sen säger han: ”Nej, vänta här nu, han blev diskad”. Från att han hade vunnit till att bli diskad, det var ganska tragiskt, säger han och skrattar. 

– Det är väl en sådan som man grämer sig över. Det var lite oflyt. Men trav är trav. Vi har varit på andra sidan också, när man har haft stolpe in och kommit igenom invändigt ibland också. Det är lite samma som med hockeyn. 

Det finns ju en hel del tidigare hockeyspelare som äger travhästar, upplever du någon prestige er emellan?

– Ja, det tror jag om vi skulle springa i samma lopp, då blir det lite prestige så. Det är inte omöjligt. Det har hänt någon gång. Inte alltför ofta. Jag vet att Jacob Markström är delägare i någon häst, ”Sudden” har vi nog också mött i något lopp med Nimbus C.D, jag tror han mötte Diamanten. Huselius äger någon häst. Det dyker upp emellanåt. Frida Karlsson har väl också köpt häst? Och kanske även någon fotbollsspelare. Det finns några där ute, då blir det matchen i matchen. 

Foppa i sulkyn efter Tsar d'Invernes segern i Svenskt Travderby 2003.
Foto: JOACHIM WALL

Unghäst med Nicklas Bäckström

Peter Forsberg berättar att han och pappa Kent är med och deläger fem travhästar. För många en hästaffär sällan lukrativ utan hamna ofta på minus. Men så har det inte varit för familjen Forsberg. 

– Det är inte så att det ska vara någon utgift med hästarna. Det har gått rätt så bra och vi har några bra på gång. Diamanten har verkligen kommit i gång igen tycker jag, nu var han trea här sist på 2640 meter. Sen är vi med och deläger en häst som heter Global Caps, en ung häst som såg väldigt bra ut i första loppet. Det är inte bara utgifter, det har faktiskt varit vinstgivande ekonomiskt också. Tro eller ej.

Global Caps är en treårig hingst efter Ready Cash som tränas av Solvallatränaren Timo Nurmos. 

– Den har börjat jättebra. Den äger vi en mindre procent i. Det är mera Nicklas Bäckström och hans familj som grävt fram den hästen. Den gjorde ett kanonlopp i första starten. Den tror vi på.

Tycker du att det är kul med business inom travet?

– Jag har absolut ingen koll på om hästen kommer att bli bra eller dålig. Sen kan man kolla på stammen fram och tillbaka. Det kan inte jag säga. Det enda jag kan tycka är att vi genom åren har fått bra kontakter med tränarna och tillsammans med dem har vi hittat bra stammar och unghästar. 

Han är dock tydlig med att de äger hästar främst för att kunna tävla – inte för att sälja för vinst. 

– Vi har fått bud på någon häst men sagt att vi inte ska sälja. Vi har inte hästarna i grunden för att sälja dem, vi vill ju stå där för att vinna de här loppen. Det är halva grejen. Det är något bud som varit bra men vi har hästarna för att vi vill se dem tävla. Det kommer nog fortsätta att vara det. 

”Då gick jag ut i skogen...”

Hemma hos Peter Forsberg är intresset för både trav och hästar rätt magert. Varken hans fru Nicole Nordin eller deras tre barn Lennox, Lily och Diego delar hans intresse. Men de får tappert stå ut med det. 

– Det är jag som följer hästarna. Ibland har de inte så mycket val. När det är V75 på tv, då stängs allt annat av, haha. Då är det det som gäller. 

Hockeyikonen minns en särskild händelse från i somras. Apropå att han är en vinnarskalle.

– Jag hade gjort två system. Då hade jag tagit tio hästar i första och typ fem i andra och så gjorde jag två system, och så tog jag tolv i första och fyra i det andra loppet. Otroligt nog sprack jag på båda system. I första loppet var det en nollprocentare som vann och så var det just den hästen som jag plockade bort i andra loppet som vann. Det var otrolig otur. 

– Då gick jag faktiskt ut i skogen och satte mig på en stubbe, då var vi hemma i Ö-vik. Då fick de faktiskt välja kanal efter det själva. Nicole textade mig och frågade ”var är du någonstans?” då svarade jag att jag gick ut och satte mig för så här otur kan ingen ha på V75. Där satt jag i en halvtimme, säger han och skrattar. 

Det var ungefär som när han spelade hockey. 

– Man behövde en halvtimme för att sortera och komma över förlusten. Det är inte allt i livet att vinna, man får vara glad för någon annan som kanske vann. Det var bra väder i alla fall. Man fick se det positivt ändå. 

Foppa på Åby 2008. Där bevittnar han egna hästen Adrian Chips tredjeplats i Kungen och Drottningens pokal.
Foto: LEIF JACOBSSON

Har otur på V75

Faktum är att Peter Forsberg trots många försök inte har kammat hem någon storvinst som travspelare ännu. Han benämner det hela som ”otrolig otur”. 

– Man kan inte ha mer otur när det kommer till att spela på trav, men jag har inte gett upp ännu. Det måste vända någon gång. Jag tror någonstans att någon håller på att bygga upp något för att jag ska dra in storvinsten. Jag har inte haft några jättevinster. Jag har varit otroligt nära många gånger, säger han lite uppgivet. 

– Men det har gått bättre att äga dem. Det finns de som har det precis tvärtom. 

Vad drömmer du mest om – en storloppseger eller en storvinst?

– Nej, men en storseger det är nog ändå det roligaste. Och inte äga hästen själv, utan att få dela den med andra. Det hade varit kul att vinna med de vi ägt hästarna länge med. Vi får se om det blir Diamanten eller Global Caps som vi får vara med på. Jag tror att vi kommer att äga hästar många år framöver. 

Vilket storlopp hade smällt högst kan man fråga sig? Enligt Peter Forsberg finns det bara ett som skulle vara större än allt. Och det är loppet som han traditionsenligt sett på plats i över tjugo års tid – Elitloppet. 

– Många pratar nog om Prix d'Amérique men jag vet inte, för mig som varit på Elitloppet alla dessa år, så skulle det var det största jag varit med om som delägare i en häst. 

Det har ju Sedinarna redan gjort...

– Ja, det är 1–0 till dem. Då har jag något kvar, det är perfekt. 

Tre frågor

Vad tror du kommer att bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren?

– Jag tycker att man ska hålla de här mindre banorna vid liv. Tittar man på resten av samhället så tycker jag att det är viktigt att det finns banor runtomkring hela Sverige så att man får bredden. Att det finns en bana som Solänget och Åmål, att de får vara kvar. Det hoppas jag.


Vilken häst har betytt mest för dig?

– Det är jämnt, men jag säger Orbit Air. Det var lite inkörsporten till att komma in i travet. 


Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

– Största segern måste vara derbyt.