Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ge hästarna den hyllning de förtjänar"

Elitloppshelgen närmar sig med stormsteg.

Mycket kring den helgen är fantastiskt bra ordnat - men det är några saker jag skulle vilja se förändras.

Det är framför allt söndagen jag tycker borde kunna gå att få till bättre. De senaste fyra-fem åren känns det som att den fina stämningen på läktarplats avtagit en aning. En anledning till det tror jag är att det börjat köras mer och mer lopp under morgonen och det är många olika åsikter om när tävlingsdagen börjar på riktigt.

Jag tycker man borde skära ner på de tidiga loppen en aning och koncentrera sig mer på alla fina hästar som är ute och värmer.

En bra idé är att alla elitloppsdeltagare får lämna en fast tid när de kommer ut till sin första värmning så speakern har koll på det och kan presentera dem för publiken, så de hänger med i svängarna och kan ge hästarna den hyllning de förtjänar.

Som det är nu är det bara en presentation i samband med defileringen och det tycker jag är för lite.

Prispengarna måste upp

Ett annat problem är prispengarna i de lite större loppen och då tänker jag främst på Sweden Cup, där det ska köras två 1.10-tider på tre timmar om man går till final. Något som kan bli kostsamt för resten av säsongen.

Slutar man fyra i försök och final får man inte ens ihop 75 000 och med tanke på de förutsättningarna så kanske det är bättre att sikta på några andra lopp. Veckorna efter fortsätter ju storloppssäsongen med förstapriser som ligger mellan 700 000 och 1 500 000. I Sweden Cups final får vinnaren 500 000 och många tycker inte att det är värt det. Speciellt när det är tio hästar per heat och man riskerar att få ett dåligt spår.

■■ Mitt förslag är att de skjuter till mer prispengar och kör tre heat med sju hästar i varje. Då vågar även de utländska tränarna anmäla sina stjärnor utan rädsla för att få ett dåligt spår.

"Måste bli en miljon"

Harper Hanovers lopp är intressant ur ett spelperspektiv men det lockar inte de bästa långskubbarna från Frankrike som har lopp med en halv miljon i förstapris så gott som varje vecka. Därför tycker jag att det måste bli en miljon i förstapris framöver om det ska locka utländska aktörer.

De senaste åren har de haft lite tur att några kommit på grund av att ägare eller tränare velat vara med i loppet.

Men nu förknippas det mest med dryga böter och inga speciella prispengar.

Jag hade hoppats att Nahar skulle få en elitloppsinbjudan då jag är otroligt nöjd med honom för dagen. Loppet han gjorde i lördags är ett av de fyra bästa han gjort under hela sin karriär. Han har haft en mycket bättre vår än tidigare och gjort jämna och starka lopp från dåliga lägen, och när han väl fick chansen från ett bra spår i Olympiatravet så blev han påkörd.

■■ Det positiva är att det finns inbjudningar kvar, för det vore ju ganska coolt om en elvaåring gick och vann Elitloppet.

■■ Det är få som kan mäta sig med honom när han har en bra dag.

Mina tankar om veckans V75-omgång:

V75-1: Det är ett bra läge för 1 Seedorf O.M.F. men det känns som att han är lite överspelad. Han kan få fullt upp med att hålla ut 6 Paparazzi M. och 7 Queer Fish. Mitt tips går till den senare av dem, som har en hög kapacitet.

V75-2: Favoriten 6 Tellmeastory är en toppfin häst men är fortfarande väldigt entaktad. Det gör att det lätt kan bli strul i ett sånt här typ av lopp. En mycket intressant rysare är 12 Voulez Vous som börjat gå felfritt på slutet.

V75-3: Ihåligt silverlopp. 4 Jeppas Maxi är favorit och borde ta dem till slut med tanke på att det blir en del körning från start.

V75-4: Det är möjligt att 7 Skummis kan hålla undan från ledningen om det går sakta. De från 40 har mött betydligt tuffare hästar och jag ger tipset till 12 Tangen Haap som blir tung att stå emot under det sista varvet.

V75-5: 7 Ceasar Sisu var ruggigt fin på barfotabalansen sist. Sitter nog tidigt i ledningen trots spåret.

V75-6: Favorit är min egen 5 Adrians Girl. Men hon har inte tävlat på två månader så det är läge för gardering. Står visserligen bra inne i klassen och så blir det barfota runtom. Vinner inte hon kan vem som helst vinna känns det som.

V75-7: Idel kanonhästar och favorit är 1 Nimbus C.D. Han har inte fått till det så här långt i år men med dessa förutsättningar (1 609 meter och 30 meter längre anlopp) så har jag väldigt svårt att se någon ta en längd på honom. Jag tycker emellertid att han är lite väl mycket streckad med tanke på vad han visat upp hittills i år. 10 Ed You är bara streckad på tre procent och är ett av många intressanta motbud. Det finns fler kanonhästar med låg procent.