Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ganska så tungt för mig – men ser spännande ut”

Stefan Melander efter seger på Solvalla Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Solvallatränaren Stefan Melander, 61, har en intensiv helg framför sig.
Under Kriterieauktionen säljer han 57 ettåringar som han själv fött upp.
Dessutom har han stall Courants sto Ganga Bae ut i Oaks.
– Hon är tippad ganska långt ner men jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp, säger han. 

Under många år har Stefan Melander verkat som såväl kusk, tränare och uppfödare. Tidigare i vår sa han i facktidningen Sulkysport att han måste skära ned på antalet hästar och att han skulle sälja ut 2018-kullen.

Och nu är det ett faktum, till helgen säljer Stefan Melander 57 ettåringar på Kriterieauktionen som hålls i Upplands-Väsby. 

– Det kommer att bli ganska tungt för mig. Jag har inte gjort så här förut och sålt så många hästar. Det är jättemånga fina hästar där jag har haft mamman nästan i två led. Men det är som det är, säger Stefan Melander och fortsätter:

– Men jag måste faktiskt dra ned på allt. Det går inte att ha så mycket hästar. Vi har 150 hästar i träning plus de här ettåringarna då. Det är lite väl häftigt. Det är för mycket.

”Bästa stammen man kan hitta” 

Pappa till ettåringarna är bland annat hingstar som Scarlet Knight och Super Photo Kosmos – men även nykomlingen Uncle Lasse. 

– Uncle Lasse har den bästa stammen man kan hitta i hela världen och han blev fulltecknad första året. Jag hade tänkt att vi skulle tävla på och kanske vinna Elitloppet. Men i och med att han var fulltecknad och så populär slutade jag med honom då. Han gick europarekord i Sprintermästaren och Örjan har sagt till mig att det var den värsta tekniken på en häst som han har kört. Stammässigt finns det inte så mycket bättre.

Förra veckan såg Stefan Melander hästarna för första gången. 

– Avkommorna har ju varit i Frankrike. Vi skickar dit de som fölungar och nu när de kom hem så kollade jag på de förra veckan. Jag hade aldrig sett de innan och de ser ruskigt spännande ut.

Ganga Bae i Oaks 

Men inte nog med allt vad som innebär med att sälja över 50 hästar så har ”Tarzan” även starthästar på Solvalla i helgen.

Av dessa har han en häst i klassiska treåringslöpningen för ston – svenskt Trav-Oaks. Det är Ganga Bae som ägs av stall Courant som ska ut i loppet med 1,4 miljoner kronor till vinnaren. 

– Hon är riktigt bra i ordning och har tränat på här i veckan. Tyvärr gjorde hon illa sig efter ett par starter så hon har bara sex starter i kroppen, men jag tror ändå att hon kommer att göra ett kanonlopp. Det känns så. Hon har perfekt läge och jag tror att hon kan öppna ganska skapligt också, säger han och fortsätter: 

– Hon verkar fin. Henne skulle jag ta med om jag var spelare. Hon är tippad ganska långt ner men jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp. 

Svenskt Trav-Oaks

1. Ganga Bae – Jorma Konstio (Stefan Melander) 

2. Diana Zet – Örjan Kihlström (Daniel Redén) 

3. Award Kronos – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) 

4. No Limit Queen – Björn Goop 

5. Alaska Kronos – Carl Johan Jepson (Daniel Redén) 

6. Heavenly May – Tomas Pettersson (Thomas Lönn) 

7. Kentin Day – Claes Sjöström 

8. Golden Girl D.T. – Peter Ingves (Mats Rånlund) 

9. Dontlooseallmoney – Jim Oscarsson 

10. Mad Princess – Peter Untersteiner 

11. Mellby Harissa – Robert Bergh 

12. Gina Mearas – Johan Untersteiner