Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Galen avslutning från Björn Goops stjärna

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Applåder på Solvalla igen med lättade publikrestriktioner.

Allra mest ovationer fick Björn Goops San Moteur som lade bort 40 meter på en galopp i starten men avslutade hiskeligt till seger i storloppet Prix Readly Express.

– Han är fruktansvärt snabb, sa Goop om hästen som gjorde första starten sedan i november.

Under sommaren satsar travet på en sommarturné för spelformen V86 och i stället för trav i snabbtempo med saxade lopp avgöra hela tävlingskvällar på en och samma bana.

På onsdagskvällen stod Solvalla som värd för spelet.

I restriktionstider fick huvudstadsbanan ta emot en liten klick publik och stämningen byggdes upp under kvällen med den stora begivenheten Prix Readly Express som crescendo i V86-8.

Fyraåringsloppet med 400 000 kronor till vinnaren körs för tredje året för att hylla Prix d’Amerique-vinnaren.

”Rund om magen och inte förberedd för några stordåd”, löd omdömet om San Moteur inför onsdagen. Fjolårets tvåa i Svenskt Travkriterium återkom efter ett sju månader långt tävlingsuppehåll och galopperade dessutom bort 40 meter när bilen lämnade.

Storfavoriten Mister Hercules galopperade direkt och störde San Moteur.

– Ja, han blev lite generad, lite rädd. Så det började ju inte direkt bra, kommenterade Björn Goop.

San Moteur styrdes ner i fjärdepar invändigt och skulle få ta det han kunde av priskakan. Chansen att vinna hade flugit sin kos trodde man...

Per Lennartsson stack till ledningen med Mr Mah Can och fick Mika Forss tryckande utvändigt med Henry Flyer Sisu. Tempot var högt uppskruvat med 1.09, 0 första 500 och 1.11,5 första 1000.

I den sista kurvan kom luckan för Björn Goop när flera hästar galopperade. San Moteur spurtade sylvasst från sitt invändiga läge tog en smått överlägsen seger.

400 000 kronor var förstapriset i Prix Readly Express. Stark tvåa och tapperhetsmedalj till Robert Bergh-tränade Mr Mah Can.

Björn Goop var mycket glad efter loppet.

– Det var så klart en viktig start första loppet. Vi har väntat medvetet med att starta honom eftersom han har en tuff säsong framför sig med jättemånga lopp som vi hoppas kunna kvala in till. Han kom väl förberedd men med skor på alla fyra och lite rund om magen så att det skulle bli seger trodde vi väl inte riktigt, sa segerkusken.

San Moteur vann på tiden 1.11,4 över 2140 meter autostart. Håkan Arvidsson, en morbror till Björn Goop, deläger och har fött upp hästen.

– Det är Håkan som kör alla jobb med honom så jag ska inte ta åt mig äran för det. Han är fruktansvärt snabb San Moteur. När det väl löste sig speedade han för fullt till slut, sa Goop.

Goop nöjd med Asteroid

Frode Hamres Asteroid och Alessandro Gocciadoro-tränade Cash Maker delade favoritskapet i ett uttagningslopp till Breeders Course för treåringar på Solvalla.

Segern gick till den förstnämnde som Björn Goop tog ledningen med i en 1.08,5-öppning. Efter att ha fått ta det lite lugnare den andra delen av loppet stack norsktränade Asteroid undan på lätta ben.

Segertiden 1.11,4 över 1640 meter innebar en rejäl rekordsänkning.

- Det driver bra för honom och han har en bra inställning, sa Björn Goop.

Med till Breeders Course-finalen lördagen 27 juli också Callisto, loppets stora utropstecken efter att ha rundat fältet sista 500. Betrodde Cash Maker blek som fyra.

Adventure från dödens

Ett första test inför Jubileumspokalen i augusti kördes under kvällen. Reijo Liljendahls Admiral As galopperade hejdlöst bakom bilen från åttondespåret och därmed var det adjöss för V86-omgångens största favorit.

Med 65-procentaren (!) ute ur spelet tog den näst mest spelade häst hem loppet. Erik Adielsson hamnade utvändigt ledaren med Global Adventure men såg tidigt ut som en vinnare ändå. Redan i mitten av den sista kurvan fick den Svante Båth-tränade hästen övertag i andraspår mot ledande Osterc och hade också modet att hålla smygkörde Västerbo Lexington bakom sig upploppet ner.

Segertiden den här varma junikvällen skrevs till 1.11,6 över sprinterdistansen.

”Äckligt bra”

– Han var äckligt bra idag,  sa tränare Daniel Redén efter att hans Born Unicorn kämpat till sig segern i V86-6, ett försök i silverdivisionen.

Zap Di Girifalco tog över ledningen efter ett halvvarv och Born Unicorn fick ta position utvändigt ledaren. Tempot var högt hela vägen men trots det kunde Born Unicorn koppla grepp på ledaren redan i sista sväng och sedan hålla undan till en säker seger före en starkt avslutande Rotate. Segertiden för Born Unicorn blev imponerande 1.11,0 över 2140 meter auto.

Ännu en stark prestation fick vi se i V86-7 där Timo Nurmos fyraårige Boston Wise L. krossade motståndarna från utvändigt ledaren.

Jorma Kontio var stor favorit i ett fyraåringslopp på kupongen (35 procent) tillsammans med Mellby Illusion och fick styra som han ville. Efter en snabb inledning dämpades tempot till 1.16 första rundan och den Timo Nurmos-tränade valacken kunde enkelt stega undan.

Gävletränaren Fredrik Wallin var glad efter kvällens försök till Diamantstoet. Magnus A Djuse satte där dit sin andra vinnare på V86 i form av Xanthis Delicious. Spelad på sex procent kunde sexåringen avgöra efter ett lopp i tredjeparet utvändigt.

På V86 betalade åtta rätt 15 907 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75