Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fullkomligt ofattbart hur han kunde få vd-jobbet

Foto: BILDBYRÅN / GT

Jag var först med att ifrågasätta Johan F Lundberg, 58, som VD på Åby.

Varningsklockorna hade ringt från Halmstad.

Det är ofattbart att Åbys styrelse kunde plocka in en person utan minsta intresse och kunskap om trav!

Johan F Lundberg fick lämna sin post på dagen i tisdags. Med en fallskärm på sex månadslöner. Ingen svindyr utlösning.

Jag skrev mitt första travreportage från Åby 1972 och har följt utvecklingen från nära håll.

Det här är min ranking av de tre sämsta VD:ar jag upplevt på Mölndalsbanan.

1) Johan F Lundberg - totalt ointresserad av kärnämnet trav.

2) Ingemar Helgesson - lite intresserad av sporten men för fyrkantig för sin roll.

3) Inge Adolfsson - kunde stå med ryggen mot banan när racen kördes. Såg hellre på tennis  om sporten var på tv samtidigt.

■■ Hur Johan F Lundberg kunde få jobbet är fullkomligt ofattbart. Granskad och påkommen med moraliskt tvivelaktiga affärer av Hallandsposten när han jobbade som vd för Destination Halmstad.

Travintresset var lika med nada. Han tackade gång på gång nej till att vara med om ett av stadens årligen största idrottsevenemang - Sprintermästaren.

Lika förbannat fick Lundberg jobbet som VD för Åby Arena bland cirka 160 sökande. Kanske även styrelsen var lite förblindad av det stora nybygget och gav diffusa instruktioner till rekryteringsfirman.

■■ Man ville ha en man för Arenan i första hand - inte för sporten. En nitlott! De drivande i styrelsen bör också stå i skamvrån med röda kinder!

Problemet var att Lundberg kom från en kommunal verksamhet. Där man i stort sett kan skita i om året slutar med röda eller svarta siffror i bokslutet. Det brukar ändå ordna sig.

Lundberg fick gå på grund vidlyftiga affärer när Åby Mat och Möten AB bildades.Han anställde folk han kände för att bygga upp restaurangverksamheten som blev ett ekonomiskt fiasko. Årets budgeterade minus på 19 miljoner slutar på 25.

Källor som jag pratat med påstår dessutom att Lundberg försökt frisera siffrorna med den interna redovisningen. Inget straffbart fiffel men som fått många med sporten i främsta rummet att sparka bakut.

Några har tagit illa vid sig och tvingats till sjukskrivning.

Grundbulten kring Åby Arena var dessutom att resturangverksamheten skulle läggas ut på entreprenad. Inte dra på bolaget extra kostnader. Nu tvingades man lösa ut den tidigare restauratören Rasta med ett flermiljonmelopp. Rasta hade ett skralt rykte men kunde nog ha skärpt till sig om man fått rätt kritik.

Nu får Åby dras med en ryggsäck som är svår att bli av med.

■■ Nygamle VD:n Kenneth Thollström har en del att brottas med. Men han har järnkoll på alla ekonomiska frågor och kommer att vända på varje sten.

- Det primära blir att titta över organisationen. Vi är alldeles för många anställda i nuläget, sa han till mig på stallbacken i går.

Jag har haft vibbar om det här en tid och ska man ge Åbys styrelse en aning credit är det att den varit tyst som möss. Inte minst tack vare att Lundberg tilläts att skriva en lång harang i Åbys program inför SM-dagen och prisa sitt luftslott.

■■ Att Jon W Pedersen dessutom tar ett kliv uppåt och blitr vice VD bådar gott för sporten. Och det är den som ska vara grundbulten kring Åby!

Mikael Å Linderoth gav Dokonjo ett optimalt race i rygg på hete Very Good Z.S. som öppnade 08,7 och varvade på 09,9! ”Micke” vred ner på open stretch och vann säkert på finfina 1.11,0/1640a. Barfota runt om, jänkarvagn och på kuppen blev Dokonjo miljonär. Snyggt jobbat!

Kors vad det bet när Magnus Jakobsson sände iväg Fossens Wally i sista långsidan. Oki Doki Face har gått bra i skymundan. Fick en välförtjänt fullträff nu

■■ Veijo Heiskanen har börjat köra häst igen efter sin olycka i somras. Lugna turer i Balltorp. Skönt!