Maria Akraka. Foto: OLLE SPORRONGMaria Akraka. Foto: OLLE SPORRONG
Maria Akraka.  Foto: OLLE SPORRONG
Maria Akraka. Foto: HENRY LUNDHOLM / HENRY LUNDHOLM/EXPRESSENMaria Akraka. Foto: HENRY LUNDHOLM / HENRY LUNDHOLM/EXPRESSEN
Maria Akraka.  Foto: HENRY LUNDHOLM / HENRY LUNDHOLM/EXPRESSEN

Friidrottshjälten lurades av Bert: "Var inte alls så"

Publicerad

Maria Akraka var elitlöparen som hamnade som bakgrundssångare i Melodifestivalen efter att ha blivit lurad av Bert Karlsson.

I dag har hon bytt ut löpningen mot travhästar – och stormtrivs med sitt nya liv.

– Det är min stora passion, säger hon till SportExpressen.

Maria Akraka var en gång i tiden Sveriges bästa kvinnliga medeldistanslöpare och hon innehar än i dag, nästan 20 år efter sin aktiva karriär, det svenska rekordet på 800 meter inomhus.

Men det där rekordet tror hon inte att hon lyckas behålla länge till, med tanke på Lovisa Lindhs snabba framfart.

– Jag tror att hon kommer förbättra sitt eget utomhusrekord på 800 meter redan nu under VM. Om Lovisa Lindh sedan bestämmer sig för att satsa på att slå mitt inomhusrekord kommande vinter så kommer hon garanterat att klara det, säger Maria Akraka.

"Är en bättre löpare"

Hur känns det att eventuellt bli av med det då?

– Det är klart att det är roligt att ha kvar ett rekord som är ganska hyfsat, men hon är en bättre löpare. Jag släpper det med glädje till henne, hon är värd att ha det. Men än så länge är det mitt!

Trots att det blev några SM-guld och svenska rekord var det aldrig tal om några gigantiska pengar när Maria Akraka tävlade. Hon kunde leva på sin idrott, men inte spara för livet därefter.

– Friidrotten har aldrig varit en sport där du tjänar massvis med pengar såvida du inte är i absoluta världstoppen. Däremot kan jag se stora skillnader kring hur allt är styrt, på min tid var det en ganska avslappnad attityd och det var inte så noga med att redovisa varifrån man fick pengarna. Man fick sitt gage i ett kuvert och sedan fanns inga krav, säger hon.

"Det grämer mig"

Även om Maria Akraka var en talangfull löpare som tog hem nästan 20 SM-guld så grämer hon sig lite än i dag att det aldrig blev någon större framgång på de stora mästerskapen. I EM 1998 blev hon diskad i semifinalen efter att ha trampat över på banan bredvid och när hon var som bäst året innan blev hon skadad.

– Självklart tycker jag att jag borde ha gjort ännu bättre än vad jag gjorde. På ett sätt kan jag vara stolt över karriären, men samtidigt är det lite synd att jag blev skadad när jag var som allra bäst 1997. Jag tappade ett år där och det grämer mig, säger Akraka.

Lurad av Bert Karlsson

Någonting som hon däremot inte ångrar var att hon ställde upp som bakgrundssångare till Nick Borgen i Melodifestivalen 1993.

Hur hamnade du där?

– Efter en tävling i Globen kom Bert Karlsson fram till mig efter jag sprungit och frågade om jag ville vara med. Jag skrattade till och sa att jag absolut inte ville vara med, berättar Akraka.

Men Bert Karlsson gav sig inte. Efter att ha förklarat för Maria att han faktiskt menade allvar och att landslagskollegorna Erica Johansson och Frida Johansson redan tackat ja, så hakade även hon på.

– Jag sa att jag inte kunde sjunga, men det spelade ingen roll sa Bert, de kunde sänka ljudet på min mikrofon, haha. Sen visade det sig att han sagt samma sak till både Erica och Frida, de hade inte alls tackat ja när han pratade med mig!

"Det var en plojgrej"

Med facit i hand erkänner hon dock att det var en rolig upplevelse.

– Vi tog det inte så allvarligt, det var mer av en plojgrej. Men det var roligt.

2012 var Maria Akraka med på Patrik Sjöbergs turné, där han föreläste om sexuella övergrepp på barn om idrotten. En turné hon minns väl.

– Det var väldigt givande och väckte upp starka känslor. Jag tycker att det som Patrik har gjort har varit oerhört värdefullt för just den frågan. Han har blivit ett språkrör för barns rättigheter och det känns bra att jag fick vara en liten del av det, säger hon.

Efter sin aktiva karriär har Maria Akraka inte längre någon relation till löpningen, mer än att hon springer lite för motionens skull. Istället har hon vigt sitt liv åt hästar. Hon jobbar dels som produktutvecklare på ATG, och dels som travtränare.

– Jag brinner för det jättemycket, det är min stora passion och hobby. Jag tycker det är otroligt roligt. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag