Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Fredrik hade inte sagt ett ord innan”

Foto: STINA STJERNKVIST/EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Andreas Wikingsson förbereder tv-sändning med kollegerna tillika experterna Jennifer Tillman och Sandra Mårtensson.
Foto: Privat
Foto: Privat
Andreas Wikingsson i kontrollrummet.
Foto: Privat

Vad som började med Tipsextra i Sundsvall tog sig sedan via hotellrum i Japan rakt in i kontrollrummet för Kanal 75.

Tillslut lät Andreas Wikingsson sitt stora intresse för travsporten löpa fritt. 

Och i trav-tv hade hans två år äldre bror redan hunnit göra avtryck – om än en kort visit. 

– Det blev inte så många insatser där men han har ju åstadkommit en klassiker i alla fall. 

Hemma hos familjen Wikingsson i Sundsvall tittades det ofta på klassiska Tipsextra. Fotbollen var av störst intresse och travet sågs mest som pausunderhållning. 

I alla fall till en början. 

Allt ändrades dock när Fredrik, äldst av de två bröderna i familjen, hamnade hos en kompis som hade egna travhästar. En V65-rad lämnades in i smyg och det var startskottet för en stor fascination för travsporten. Särskilt hos hans två år yngre bror Andreas. 

Framtiden tog brödraduon på separata vägar. En i rampljuset med galna tv-upptåg, sommarprat, priser och filmproduktioner. Den andra i kontrollrummet med research, planering och en orubblig passion för travsporten. 

– Det är klart att när brorsan hittade på något så hakade man på direkt. Han hade också ett väldigt stort travintresse under ett antal år när vi var unga, sen falnade det för honom. För mig har det hela tiden varit väldigt starkt, säger Andreas Wikingsson, landets kanske största trav-fan och producent för Kanal 75. 

Stora travintresset: ”Perfekt bubbla”

Första gången som Andreas Wikingsson såg Elitloppet var 1988 när Mack Lobell vann. Själva loppet beskriver han som ett fantastiskt minne, men att han själv satt hemma framför tv:n samtidigt som storebror Fredrik var på plats på Solvalla grämer honom fortfarande.

Travets betydelse skulle komma att växa för honom. Han lusläste Svensk Travsports stamböcker, ritade hingstlinjer och genom förvrängd röst lyckades han övertyga hingsthållare, som annonserat i Travronden, om att han hade ett sto han ville betäcka med just deras häst. Allt för att få tillgång till kassetterna med lopp från USA. 

Sporten som kretsar kring hästar som travar runt ovala banor blev en stor del av hans fritid. 

– När jag tänker efter så var det en tid runt högstadiet som var ganska speciell. Jag var inte mobbad men det var en ganska tuff miljö och jag höll mig mycket för mig själv på fritiden kommer jag ihåg. Då blev travet en perfekt bubbla att ge sig i kast med. Ganska snabbt nördade jag ner mig i statistik och gamla stamböcker. Hela den biten var väldigt fascinerande för mig. Historieintresserad som jag är så har den aspekten också alltid varit väldigt intressant, just att man kan följa hingstlinjer och stofamiljer generationer bak i tiden. 

Trots sitt stora travintresse har det aldrig varit aktuellt att vara aktiv själv. Inte sedan han blev ”jagad” av den snälla valacken Ego Toll som egentligen bara var nyfiken på honom. Men det är en annan historia. 

Efter många år följde Andreas Wikingsson med sin kollega på Kanal 75, Adam Aronsson, till Stefan Melander och Catarina Lundströms gård i Enköping. Där kör han nuförtiden häst då och då. 

– Det är fantastiskt. Jag vill tro att man har kört i 1.10-1.11-tempo men så säger de att det där gick väl 1.24, då tror man att de skojar. Vinden bara piskar en i ansiktet. Det är verkligen jättehärligt. Jag får både lyfta fram Stefan och Cattis som låter en sitta upp bakom deras hästar och personalen som hjälper till där. Det har varit en otrolig kick. 

Udda extrajobbet hos Jonas Eriksson 

Efter gymnasiet läste Andreas Wikingsson till civilingenjör med inriktning på maskinteknik. Men hur kommer det sig att han ändå hamnade i mediesfären? Ännu en gång ”lurades” han in i en värld av sin äldre bror. 

– När jag skulle söka jobb i början av 2000-talet så var det rätt kämpigt i ekonomin. Det var dålig tajmning och vi var många som hade svårt att få tag i ett jobb. Under studietiden hade jag jobbat extra på ett tv-rättighetsbolag, det var en agentur som köpte och sålde tv-rättigheter inom sportevenemang, de heter IEC Sports. Jag kände dem lite grann, min bror var kompis med en av delägarna Jonas Eriksson sedan sin tid på Aftonbladet. 

Jonas Eriksson, som är känd före detta fotbollsdomare och expertkommentator i SVT, försåg Andreas Wikingsson med flera spännande uppdrag innan företaget såldes i olika omgångar. 

Efter terrordåden den 11 september 2001 blev flygtransporter besvärligt för bolaget som var beroende av beta-kassetter med inspelade sportevenemang världen över. Men med hjälp av Andreas, som då var student, kunde de boka billiga resor och få hem sina band. 

– Jag kunde få hoppa på ett flygplan till Tokyo, landa på kvällen, sedan käkade jag McDonald's och sen på morgonen låg det en kartong med band i receptionen och då flög jag hem igen. 

Andreas om sport-tv i ATG Live

– Det fortsätter att beröra kan man minst sagt säga. Självklart förstår jag de som är travintresserade, precis som jag, att det är irriterande när det helt plötsligt dyker upp fotbollssnack.  Men någonstans tycker jag att man får sätta det i lite perspektiv och inte ha så lätt för att rasa och bli förtvivlad.  Kör vi fem-tio minuters sportsnack i ATG Live när vi sänder V75 i fem timmar så kanske man kan stå ut med det trots allt. Sen handlar det om att sköta det snyggt och tajmingen ska vara det rätta. 


– Någonstans tror jag att de flesta, kanske inte de som hörs allra mest på Twitter och Facebook förstår att det finns en uppsida med det också. Låt de få prata om handboll tre-fyra minuter, det kan vara bra om ATG i slutändan får in intäkter från sportspelen som kan gå till prispengar i travet i slutändan. Men det är självklart en balansgång och vissa gånger har vi säkert gått över gränsen. 


– Det är något som diskuterats internt och jag vet att det har utvärderats och ändrats från gång till gång. Det är absolut inget vi är tondöva till, det är jätteviktigt för oss att produkten vi jobbar med ska tas emot på ett bra sätt. 


– Det finns ingen på ATG som har en ond eller hemlig plan att förstöra travsporten på något sätt, det handlar om att prioritera på rätt sätt och maximera möjligheterna att få in intäkter till travet i slutändan.

Satte kriterievinnare 2017

Så småningom uppgraderades Andreas Wikingssons arbetsuppgifter. Han började jobba allt mer med själva produktionen, han klippte ihop sportsliga höjdpunkter, arbetade med magasin och liveevent. Några år efter att IEC köpts upp av ett franskt mediebolag lades dock Stockholmsredaktionen i princip ned helt. 

Då sökte han sig till Kanal 75, travsportens egna tv-bolag. 

– Det är många som varit på mig ”du borde jobba där” men man har samtidigt känt att travet alltid varit ens stora intresse vid sidan om. Jag var inte helt säker på att jag ville jobba med det och ha det som vardag. Jag var lite tveksam, men det är absolut inget jag ångrar i efterhand, det är en fantastisk ynnest att jobba med sitt stora intresse och att göra det i en så kreativ och varierande miljö som det är där. 

I juni 2017 gjorde han sin första tv-sändning som producent och plockade samtidigt ut den treåriga travhästen Villiam som blivande kriterievinnare – något som också slog in. 

Har du aldrig varit sugen på att stå framför kameran? 

– Nä, där är jag och brorsan väldigt olika. Han har alltid haft lite lättare att stå i fokus och ta för sig, även om han kan påstå sig vara lite folkskygg som mer eller mindre alla kan känna av bland, så har han trots allt lättare för det där än vad jag har. Jag har gjort lite reporterinsatser innan jag började på ”kanalen”. Jag fick frågan någon gång i början om jag inte skulle testa vara expert i rutan men då var det ganska kort betänketid, den delen får vara. 

Klassikern med ”Hockey” Eriksson

Men brorsan Fredrik Wikingsson jobbade faktiskt först av de båda med trav-tv, men då var det för produktionsbolaget OTW. Hans första tv-jobb som reporter var nämligen i programmet ”Vinnare V75”. 

– Jag satt hemma i studentrummet och kommer ihåg att jag tittade på en V75-sändning en vanlig lördag. Plötsligt hör jag en röst som låter bekant men det kändes inte som att den passade in. Något var fel. Det tog någon sekund och sen dök brorsan upp i tv i en gul jacka pratade. Jag förstod ingenting, han hade inte sagt ett ord till mig om att han skulle vara med där. Han kuskade runt med Hans G Lindskog och Thomas Nilsson i några veckor innan han nog kände att det inte var något att satsa på. 

Det klassiska trav-klippet från TV4 togs upp en massa år senare i ”Breaking News med Filip & Fredrik”
Foto: Skärmdump Discovery Plus

Ett välkänt tv-klipp är när Fredrik Wikingsson intervjuar travtränaren Håkan ”Hockey” Eriksson om banunderlaget på Jägersro. Ryktet säger även att den då 24-åriga tv-stjärnan inte fick några fler uppdrag i trav-tv efter det. 

– Det blev inte så många insatser men han har ju åstadkommit en klassiker där han sitter och gräver i gruset med Håkan ”Hockey”. Han har gjort ett avtryck i alla fall, säger Andreas Wikingsson och skrattar. 

Andreas storebror Fredrik Wikingsson intervjuar en strålande glad Johan Untersteiner ihop med parhästen Filip Hammar till vänster.
Foto: MG, Hanold/Foto-Mike / Foto-Mike / ©Foto-Mike / TR Media/KANAL 75

Öppnar för samarbete med brodern

Andreas Wikingsson har i alla fall blivit långvarig i travets tv-produktioner och sedan maj i år är han efter flera år av frilansande anställd på Kanal 75. Där försöker han jobba för att fler ska få upp ögonen för hans stora passion - amerikansk travsport.

– Jag gör mitt bästa på mitt Twitter-kontot för att några fler kanske kan få upp ögonen för det positiva med travet där över. Det är lite min tanke. Jag har även försökt jobba internt för att vi ska visa så mycket som möjligt av de större loppen från USA. I år har vi haft lite fler sändningar än tidigare från USA vilket jag tycker är jättekul. Förhoppningsvis är det något som kan byggas vidare på i framtiden, säger Andreas Wikingsson.

Vad är det du gillar med amerikanskt trav?

– Amerikansk travsport är väldigt speciell och jag kan vara den första att hålla med de som lyfter fram det negativa som finns där. Allt från problem med drivningar, utrustning och medicinering. Det är en snabb cirkus, korta karriär och lek för de rika men jag blev väldigt snabbt fascinerad av den amerikanska travsporten. De började tävla redan tidigt på 1800-talet och har alltid legat långt före europa när det kommer till avelns utveckling. Varje år när man synar en ny kull så är det framtidens avelshingstar man letar efter. Jag tror det har att göra med tajmingen också när man först blir intresserad. 

Och vem vet, kanske lägger de båda bröderna ihop sina intressen i framtiden. 

Skulle ni kunna jobba ihop, du och Fredrik?

– Vem vet, det kanske finns någon möjlighet framöver, men de har ju fullt upp. Brorsan och Filip (Hammar, Fredrik Wikingssons radarpartner, reds. anm) har ett tempo som slår det mesta man har varit med om, men det kan absolut vara en möjlighet i framtiden. Det vet man aldrig. 

Tre frågor

Vilken häst har betytt mest för dig?

– Den är lite svår att svara på eftersom att jag inte har varit personligt engagerad i en häst men någon som betytt väldigt mycket för mitt travintresse om min fascination för amerikansk travsport är Sugarcane Hanover. Tajmingen var rätt när han dök upp, jag hade varit travintresserad i kanske ett halvår och han utklassade hela Sverige-eliten i Olympiatravet. En för mig helt okänd häst från USA som kom och var helt överlägsen och sen vann Oslo Grand Prix på världsrekord. 


Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

– Det som ändå sticker ut mest är Jämtlands Stora Pris 1995. Det var Zoogin som var den stora idolen som Sundsvallsbördig. Han hade vunnit Kriteriet och varit tvåa bakom Copiad i Elitloppet 1995 där Copiad vann för andra året i rad. Det skulle bli revanschmöte i Östersund, vi åkte upp några kompisar och höll tummarna men trodde kanske inte att det skulle gå ändå, men Zoogin plockade ned Copiad trots att han gått utvändigt delar av loppet. Det var otroligt mycket folk på publikplats, norrlandshästen slog den stora världsstjärnan, det blev ett fruktansvärt jubel på upploppet. 


Vad tror du kommer att bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren?

– Det otroligt viktigt att travsporten fortsätter att vara en relevant del av samhället i stort, att vi inte blir för smala och nischade och bara riktar oss till de som redan är intresserade och initierade. Jag tror att vi kommer att tappa fart rätt snabbt om det blir en obskyr bubbla. När vi arbetar med inslag i de bredare tv-sändningarna, Nyhetsmorgon och Efter fem i TV4, så känner jag ett stort ansvar för att bredda intresset. Vissa kanske irriterar sig över att Per (Skoglund) ibland pratar övertydligt men det är viktigt att fånga upp intresset från alla tittare.


– Den andra delen är att travets ekonomiska modell fortsätter att vara hållbar. Vi har ett bra upplägg där större delen av våra intäkter kommer från spelets omsättning och inte är byggt på insatslopp i samma utsträckning som i USA. 


– Bland de stora streckspelen är framför allt V75 den ekonomiska motorn. Det gäller att vi fortsätter att hålla V75 som en attraktiv spelprodukt. Det här med halvfulla lopp som blir allt vanligare är en jättefara på sikt eftersom att det inte är lika intressant att spela på. 

Allt man kan göra för att ge hästarna längre karriärer längre upp i åldrarna tror jag bara är av godo om man ser framåt.