Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Franska hotet mot blågula festen: ”En riktig tuffing”

Delia du Pommereux.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Romain Larue.
Foto: TR BILD / TR Media

Det dukas upp till fransk fest på Åbytravet.

Prix de France-segraren Delia du Pommereux och jättelöftet Gelati Cut utmanar den svenska eliten i Paralympiatravet.

– Hon är en riktig tuffing, säger Delia du Pommereuxs skötare Adrien Charbonneau.

Årets första storlopp står inför dörren: Paralympiatravet på Åby.

Sportchefen Jon Walter Pedersen har fått ihop ett stjärnfyllt och sprakande startfält: Elitloppsfavoriten Ecurie D. kommer till start, liksom Jerry Riordans stjärna Aetos Kronos och Pasi Aikios suverän Who's Who.

Men startfältet bjuder också på internationell glans.

Jättedödaren kommer till Sverige

Från Frankrike har två av sportens stora affischnamn hämtats in.

Det åttaåriga stoet Delia du Pommereux förvandlades till en jättedödare när hon i Prix de France i januari spurtade ner världens kanske bästa häst senaste åren: Face Time Bourbon med Björn Goop i sulkyn.

– Hon är väldigt snabb över upploppet, säger hästens skötare Adrien Charbonneau.

Hur är hon utanför banan?

– Det är en riktig tuffing sett till hennes karaktär, men i stallet är hon lugn och jättesnäll. Det är hon på banan också, säger Charbonneau.

”Mest spännande i årgången”

Rapporter nerifrån Frankrike gör också gällande att kretsen runt hästen varit överförtjusta med hennes träning inför Paralympiatravet.

– Hon är i riktigt bra form och gillar när det blir tempo på loppen. Så länge hon klarar resan till Sverige bra kan hon definitivt vara först över linjen, säger Adrien Charbonneau.

Om Delia du Pommereux redan nått den yppersta eliten knackar fältets andra fransos på dörren till densamma.

Kristin Riise Ödegård arbetar för Kanal 75 och för den franska travkanalen Equidia. Hon har järnkoll på den franska travsporten och lyfter fram femårige Gelati Cut som en kommande stjärna.

– Han är nog den häst som är mest spännande i årgången, framför allt nu när Gu'd Heripré är skadad. Han är en så snygg häst, lättsam, kan verkligen allt. Riktigt fräck i steget, säger hon.

Stannar i Sverige

Hästen tränas av Romain Larue som siktar högt inför sin resa till Sverige.

– Vi är jättenöjda med spår två och taktiken är upp till Gabriele (Gelormini, kusk). Men vi har så klart respekt för det här suveräna fältet och i min bok kan alla vinna. Jag hoppas han tar en pallplats, säger han.

Larue berättar att allt är väl med Gelati Cut som kommer träna på fransk mark under torsdagsmorgonen innan avfärd till Sverige och Göteborg.

– Vi är framme på Åby vid lunchtid på fredag. Efteråt kommer han stanna i Kevin Gondéts stall i några veckor, min pappa kommer upp för att sköta om den och jag kommer åka upp emellanåt för att jobba med hästen också, säger Larue.

För Paralympiatravet är inte det enda i kikaren för Gelati Cut.

– Efter den starten siktar vi på Harper Hanovers lopp.