Drole de Jet i vinnarcirkeln tillsammans med Pierre Vercruysse och skötare. Foto: Kanal75
Drole de Jet i vinnarcirkeln tillsammans med Pierre Vercruysse och skötare. Foto: Kanal75

Stjärnan straffas – efter miljonsegern

Publicerad

Det blev högdramatiskt när Europaderbyt skulle avgöras på Solvalla. 

Segern gick till slut till franska Drole de Jet efter ett svettigt upplopp. 

Skrällsegern kunde dock ha uteblivit – efter loppet diskuterades det huruvida den franska hästen skulle diskas eller inte. 

– Han flyttar ut oss ett helt spår, säger tränaren till tredjeplacerade Monark Newmen, Fredrik Persson, i TV12:s tv-sändning. 

Den största favoriten inför V75:s fjärde avdelning, Europaderbyt, var Global Trustworthy. 

Någon andra raka seger blev det dock inte för Timo Nurmos, som vann EM för femåringar med Readly Express. Hästen galopperade från start och orkade aldrig hämta in försprånget till övriga hästar som blev för stort. 

I stället blev det den franska hästen, Drole De Jet, som körde i ledning. 

"Känns hårt att diska" 

Upploppet blev sedan dramatiskt och framför allt var det Fredrik Perssons Monark Newmen och en vilt spurtande Born In The U.S.A. – som gjorde upp om segern med den franska hästen. 

Drole De Jet lyckades med nöd och näppe hålla undan och var först över mållinjen. 

Diskussionen efter skulle dock mest handla om en incident tidigare i loppet – där Drole De Jet såg ut att tvinga övriga hästar flytta ut ett spår. 

– Fredrik Persson behöver inte korrigera jättemycket och därför känns det som att det skulle bli hårt att diska, säger experten Jennifer Tillman TV12:s sändning. 

Får böta 39 000 kronor 

Någon diskvalificering blev det inte heller – och hästen tilldömdes segern. I stället får kusken Pierre Vercruysse sammanlagt böta 39 000 kronor. 

Fredrik Persson, som kom trea med Monark Newmen, var inte helt ense med experten.  

– Han flyttar ut oss ett helt spår, det gör han ju. Jag ska ha ledningen, alla hästar får flytta ut, säger han och fortsätter: 

– Jag kunde väl köra för fullt. Men jag vet inte om det blivit annorlunda om han blivit tvungen att hålla sig på innerspår, om han hade tappat fart. Det kan ingen säga.

Persson var annars nöjd med sin hästs insats. 

– Fantastisk insats, strålande, vilken kämpe det är, säger han. 

Stor glädje alltså för Pierre Vercruysse som förmodligen kan leva med böteslappen efter att ha tagit hem vinstsumman på 1,9 miljoner kronor.  

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag