Foto: KANAL75
 Foto: KANAL75

Från totalt mörker – till enorm glädje

Publicerad

Under lördagen jagar Olle Rols sin sjunde raka V75-seger på Jägerso. Till Anne Haglund och Mats Rånlunds stora glädje.

Men för ett par år sedan var verkligheten en annan. Då var det nattsvart.

– Vi fick ta sömntabletter för att kunna sova. Det var fruktansvärt, säger Jägersro-tränaren Mats Rånlund. 

Jägersrotränaren Mats Rånlund och sambon Anne Haglund skördar segrar och syns lyckliga i V75-sändningarna vecka efter vecka med oerhört talangfulle Olle Rols. 

Men så såg det inte ut för tre år sen. 

Det var på Rommes travbana som parets häst Delvinator omkom tragiskt efter att ha sprungit in i en halvöppen grind och förblött.

– Vi fick ta sömntabletter för att kunna sova. Det var fruktansvärt. Men värst var det för Anne, jag kunde jobba med andra hästar men hennes tankar kom ständigt tillbaka till honom, säger Mats Rånlund. 

 

Delvinator, här som tvååring. Foto: Anne Haglund

”Det blev helt svart”

Det är inte så konstigt att händelsen tog hårt på Anne. Det var nämligen en väldigt traumatisk upplevelse. 

– Han spetsade sig på grinden och avled i mina armar på stallbacken. Blodet bara sprutade, det var väldigt dramatiskt och det blev helt svart, säger Anne Haglund. 

För Anne var Delvinator något extra. Hon var med från början.  

– Han var hingst och trots det kunde jag ställa honom lugnt på stallgången tills jag bad honom om någonting annat. Vi hade sådan fantastisk kontakt. 

– Ekonomiskt sett så var det en stor förlust men känslomässigt var det ännu värre, fortsätter hon.

SportExpressen 17 juni 2015.

Fått upprättelse 

Delvinator var lovande och vann lopp redan som tvååring och konkurrerade med de bästa i sin årskull. 

– Mats har haft många bra hästar, men jag har aldrig haft en liknande häst. Den stod oss väldigt varmt om hjärtat, säger Anne. 

Men så kom vändningen – Olle Rols. 

– Hela 2015 var ett svart år för oss, långsamt har vi tagit oss tillbaka och nu känns det som att vi har fått någon slags upprättelse när Olle Rols har presterat så här, fortsätter hon. 

Han inledde trevande och galopperade ett flertal gånger.

Men sen hände något – och segrarna har staplats på hög. 

”Den fula ankungen”

Trots det har han trav-tv-sändningar kallats ”den fula ankungen”, då han är liten och bitvis har problem med aktionen. 

Något som bevisligen inte har stoppat honom. Han har sju raka V75-segrar och har tjänat in nästan en miljon bara i år. 

Mats Rånlund har haft stjärnhästar tidigare, till exempel Good as Gold, och medger att Olle Rols kan nå långt. 

Foto: KANAL75

– Han har ju visat sådan kapacitet, så det är inte helt omöjligt i alla fall. Man har ju lite rubriker i travtidningar och det är tack vare honom, helt klart, säger Mats. 

Anne menar att ägarnas tålamod varit en viktig del i framgången.

– Olle har fått tagit den tid som har krävts. Det är en stor del av framgången att hästen har fått utvecklats i sin egen takt. Tyvärr är det inte alla travhästar som får den chansen.

Euforin efter V75-segern 

Efter hästens första seger i Bronsdivisionen intervjuades Anne Haglund i TV4. Och hennes otroliga glädje blev en stor snackis.

– Jag förstår på djupet hur svårt det är att få fram en sådan här häst, vilket nålsöga det är att få fram en häst som ”Olle”.

Efter olyckan med Delvinator vet Anne att i verkligheten så kan sagor vända tvärt.

 

Anne Haglund intervjuas i TV4.

Men det gör också att hon njuter extra mycket av framgångarna. 

– Man vet att det kan ta slut när som helst. Man måste vara glad i nuet. Så då låter jag känslorna svalla för jag har ingen anledning att spara på dem. 

– När man står där och inser vilken fantastisk häst man har så måste man känna fullständig eufori. Gör man inte det så är det synd måste jag säga. 

Men den relation som hon hade med "Del" har hon inte med ”Olle”.

– Jag älskar ju Olle Rols men Delvinator, det var ett annat band till honom måste jag säga, trots Olles alla fantastiska framgångar så är det inte på samma sätt.

Drömmer om Frankrike 

Vad har du för drömmar framöver med ”Olle”? 

– Närmsta drömmen är att kvala in till Silverdivisionsfinalen på Solvalla under Elitloppshelgen. Klarar han av det nu på lördag så är han kvalificerad till det. 

Till sommaren hoppas hon att Olle Rols ska kunna delta i Jubileumspokalen Solvalla. Men Anne har även tankar om Frankrike. 

– Vi hoppas kunna åka och tävla i Frankrike med Olle i de lite större loppen. Nu får han ju inte vara med i det största, Prix d'Amerique. Men det finns andra lopp i Frankrike och vi tror att han skulle passa fint där. 

Olle Rols är dock inte känd för sin startsnabbhet – något som verkligen behövs i Elitloppet. 

– Man kan ju inte drömma om Elitloppet direkt... Men hästar kan utveckla startsnabbhet med ålder så det behöver inte vara helt uteslutet för framtiden. 

Men först ska de alltså klara av helgens hinder, Silverdivisionen på Jägersro.

Oavsett hur det går där så är det en viktig tid för Anne och Mats nu. Delvinators mamma som är kvar på gården väntar nämligen ett föl – ett helsyskon till Delvinator. 

– Jag väntar på mitt lilla föl om en vecka, det är verkligen ett glädjeämne. Att få se den... 

Delmos är dräktig med ett helsyskon till Delvinator.Foto: Anne Haglund
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag