Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frågan är om Solvalla vill ha världens snabbaste?

Foto: Stall TZ
Foto: stalltz.se

Världens snabbaste häst vill till Elitloppet på Solvalla.

Frågan är om Solvalla vill ha med världens snabbaste häst?

Elitloppssnacket kom igång på allvar efter att Readly Express ägare Rolf Andersson i förra veckan meddelade att årets vinnare av Prix de France nu satsar på att vinna Solvallas Internationella Elitlopp innan avelskarriären väntar.

Solvallas sportchef Anders Malmrot sa att en sten föll från hans bröst efter att Timo Nurmos stora hemmahopp lämnat klartecken.

Fast vill Malmrot på allvar att loppet ska bli internationellt återstår mycket arbete och det börjar bli dags att lyfta luren.

En som vill vara med men inte har hört något från Solvalla är världens snabbaste bäst alla kategorier, Homicide Hunter.

Hästen som så sent som i oktober ifjol för Brian Sears vann på det absoluta världsrekordet 1.07,6 på Red Mile.

En nu sjuårig valack som vunnit 39 av 78 starter. Okänd för en majoritet av den svenska publiken men onekligen en krydda till det största lopp vi har.

Visserligen tävlar Homicide Hunter på det i Sverige förbjudna tillskottet Lasix hemma i USA. Men det gör de allra flesta hästarna där borta. Och det finns andra exempel på hästar som rest till Europa och klarat sig utan.

Homicide Hunter tränas av Chris Oakes och sköts av Scarlet Knights gamla skötare Therese, tjejen som hette Olsson i efternamn och kallades för Druvan i stallet på den tid hon skötte vår stora stjärna. Därför vet jag att kretsen runt hästen vill till Elitloppet i år.

Men ska man sikta på ett lopp på andra sidan Atlanten krävs en inbjudan i tid. Och ska man starta i ett så tufft lopp som Elitloppet krävs rätt förberedelser. Därför bör kretsen ha matchningen klar redan vid den tänkta årsdebuten i april.

Det är klart att världens snabbaste är en fantastisk häst så det känns märkligt att kretsen inte hört ett ljud från Solvalla. Dags att lyfta luren, Malmrot?

 

Mer om Elitloppet. För våra svenska elitloppshopp är det inte heller lätt att förbereda sig. Nuförtiden körs så otroligt få snabblopp att det är dåligt med startmöjligheter för hästarna i högsta klassen.

Det måste ju finnas fler val än V75 för våra topphästar. Och som prispengarna ser ut i vardagstravet är det tufft att komma till gulddivisionen idag.

Jag har skrivit det förut. Tycker det är märkligt att inte elitloppsbanan gör mer för att erbjuda potentiella elitloppshästar möjligheter till start och kvalifikation på hemmaplan. Ändå känns hemmalaget som vanligt starkt i elitloppsspekulationerna med namn som Readly Express och Propulsion.

En annan elitloppskandidat, fjolårstrean Nadal Broline, är inte längre Solvallatränad. Igår kom nyheten att stjärnan flyttas från Reijo Liljendahl till Björn Goop. Ett stort tillskott i stall Goop men ett dilemma inför Elitloppet. För eftersom ingen kan köra två hästar i ett lopp antar jag att det innebär att Readly Express körs av Jorma Kontio sista söndagen i maj?

Det går däremot att kvala in till Elitloppet via andra banor än Solvalla, som Vermo, Åby och Gävle.

Tror ni att fransmännen skulle lägga kval till Prix d’Amerique på andra banor än Vincennes?

Nu till något mindre trevligt. Inom hästsporten i hela Europa kommer larm och sjuka hästar. I Frankrike verkar det vara hästinfluensa, I Sverige det fruktade abortviruset.

Det är bara hålla tummarna att det inte drabbar travet. Det var länge sedan vi hade någon stor epidemi men vi som varit med ett tag vet hur tokigt det kan bli, med isolerade stall och stora konsekvenser.

■ ■ Därför känns det oroväckande.

Det är bara att hoppas att alla är väldigt försiktiga för att begränsa smittspridningen och att exempelvis de som varit och tävlat utomlands har tålamod att låta hästarna stå i egen karantän när de kommit hem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!