Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förväntade mig fyrverkeri – men blev ett sömnpiller

Foto: MA / MVA Foto
Foto: HANNA BRUNLÖF

Det var upplagt för fartfest.

Det blev ett sömnpiller.

Finalen av Paralympiatravet var dagens antiklimax!

Hela veckan hade vi spekulerat om hur fort det skulle köras första halvvarvet av finalen.

■■ Inte minst jag hade förväntat mig ett fyrverkeri med så många startsnabba hästar bakom bilen.

Pyttsan. Det var fullt ös första 200 meterna till dess Jorma Kontio bakom Elian Web hade tagit sig förbi Johan Untersteiner och Cyber Lane. Sedan drog Jorma i handbromsen. Det blev nästan tvärnit.

■■ Halvvarvet på 12,3. Varvet efter 14,4. 1 500 klockades till 14,0. Rena skämtet med tanke på hästarnas kapacitet. Vi var många som stod där med långa näsor.

Den ende som tog ett initiativ var Next Direction som gled fram utanpå Elian Web men nöjde sig med det.

Fredrik B Larsson styrde på 800 kvar och fick dra tåget i tredjespår - men då var det så dags. Sista 500 travades på 08,5 men ännu snabbare över upploppet. Då var det svårt att ta längder.

Johan Untersteiner angrep via open stretch men hann inte dit. Det skiljde någon decimeter. Björn Goop hamnade i tredje inner med Billie de Montfort som var sylvass och förbi både ettan och tvåan kort efter mål.

■■ Ingen skugga över Jorma Kontio och Elian Web. Den skicklige finländaren stal racet och hans 8-åring är väldigt effektiv i ledningen. Sex av sex från den positionen på svensk mark.

Nu väntar Elitloppet på ekipaget om formen håller i sig. Elian Web har varit lite av vinterns häst - precis som Disco Volante som felade kort innan bilen släppte fältet.

#Mycket tack vare det kunde Jorma Kontio ta sig till ledningen.

Disco Volante såg inte helt hundra ut i genrepet i Halmstad och så här brukar han inte uppträda.

Loppet visade också hur viktigt det är att ha respekt med sig som kusk. Alla vet att Kontio ogärna släpper ifrån sig ledningen. Speciellt om han sitter bakom en frontrunner som Elian Web.

■■ Ingen av konkurrenterna ville offra sig. Därför blev det ett blufflopp.

Åbys sportchef Jon W Pedersen har fått lite kritik för att han tog bjöd in Billie de Montfort och Looking Superb. Flagghästar har det låtit på sina håll.

Med facit i hand svarade de båda fransktränade gästerna för fina insatser. Billie de Montfort hade vunnit om Björn Goop suttit ett hack längre fram. Looking Superb gick starkt från sista platsen 900 kvar.

■■ Pedersen behöver inte be om ursäkt för de två inbjudningarna.

Däremot var det en nedstämd sportchef som jag sprang ihop med efter tävlingarna.

- Det här är min absolut tristaste dag på Åby. Finalen av Paralympiatravet blev ett sömnpiller men värst var avsaknaden av stämning en sån här dag. Folktomt och nästan spöklikt, sammanfattade han.