Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsätter köra lopp – efter sönernas tjat

Foto: MR / TR Media
Foto: Maria Holmén

Förra veckan tog han kuskseger nummer 2 000 och lovade mer eller mindre att lägga av. 

Det tillät inte sönerna, och under Elitloppshelgen återfinns Lutfi Kolgjini återigen i startlistorna på V75. 

Men annars är det slut med långresor. 

– Jag vill kunna fokusera på att träna de unga hästarna utan att behöva avbryta för att åka till någon jävla bana och tävla, säger han. 

Efter att förra fredagen ha tagit sin 2000:e kuskseger i ett lopp på hemmabanan Jägersro kände Lutfi Kolgjini att det var ett utmärkt tillfälle att lägga körhandskarna på hyllan. 

Men riktigt så kommer det inte bli – inte än i alla fall. 

Efter att sonen Adrian Kolgjini dragit i gång en kampanj på Twitter för att få pappa att fortsätta tävla gav ”Ludde” till slut med sig. 

– Jag har sagt att jag ska välja själv men nu fick jag fan inte välja. Adrian envisas med att jag emellanåt ska hoppa upp och köra någon som han kört fast med. Då får det väl vara så, säger Lutfi Kolgjini. 

Är det inte roligt att många vill ha kvar dig?

– Jag kan hoppa upp och köra vissa gånger. När Adrian är avstängd eller om det är någon som är lite svårrattad. Men jag vill inte hålla på och flänga till Göteborg och hit och dit. Det där är jag så trött på. Men visst, jag körde Hanibal Face i tisdags. Den ville han att jag skulle köra eftersom han krånglat lite på gården. Då kan jag väl köra. 

”Jag har inga direkta krämpor” 

I helgen kör han bland annat sonen Adrians Kolgjinis Ubiquarian Face. 

– Jag hade ändå velat åka upp till Stockholm och hjälpa till med värmningar och allt. Men det kommer bli mer och mer sällsynt. 

Det är inte så att du vill köra ditt allra sista lopp med publik på plats? 

– Nej, det har jag inte ens tänkt på. Men jag är smidig och har inga direkta krämpor. Jag har några vurpor bakom mig så jag har lite ont i en axel emellanåt, men inga större grejer. Jag kan fortsätta köra lite unga hästar. Vi har en fantastisk årgång tvååringar i år, så man kanske blir sugen på att köra någon i slutet av säsongen. Men i övrigt så har jag överlåtit verksamheten till framför allt Adrian, sedan är Dante med i arbetet varje dag också. Jag vill fokusera på att träna de unga hästarna utan att behöva avbryta för att åka till någon jävla bana och tävla. 

”Adrian är en bättre kusk än mig” 

Hur inblandad är du i förberedelserna med Tae Kwon Deo? 

– Adrian sköter ju allt men han frågor mig om tips. Hur man håller en häst i form i en månad från Örebroloppet till Elitloppshelgen. Så jag är fortfarande mentor eftersom jag har erfarenheten. 

Men köra hästen kommer han inte göra. Trots att Adrian Kolgjini i söndags ställde frågan. 

– Jag har haft mina chanser. Nu är det nästa generations tur. Det var inte svårt att tacka nej. Dessutom tycker jag att Adrian är en bättre kusk än mig. Han är mycket bättre bakom den hästen också, de två har riktigt bra kemi. Han ger allt för Adrian, jag är inte lika säker på att han hade gjort det för mig. 

”Han gör allt för att döda den invändige” 

Vad är din känsla runt Tae Kwon Deo inför söndagen? 

– Han kan inte se bättre ut än vad han gör nu. Han är smidig som en katt och studsar när han kommer ut. Han har prickat formen till 100 procent. Sedan kommer alltid sjukdomar och annat in i bilden som kan stöka till det. Men peppar peppar så verkar han väldigt bra i ordning. Det ska bli spännande. 

Vinstchansen? 

– Mycket kan hända, men kapaciteten är enorm. Han är stark och har en enorm vilja att vilja vara först. Han är stark både fysiskt och mentalt och kan gå utvändigt i en kilometer i hög hastighet. Dessutom kan jag garantera en sak: Han gör allt för att döda den invändige.