Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Första orden efter det positiva dopingprovet

Foto: Kanal 75

Förra veckan fastnade en av travtränaren Jerry Riordans hästar i ett dopingtest.

Nu talar tränaren för första gången ut om händelsen.

– Jag är lugn, jag har inte gjort någonting fel alls, säger Riordan.

Jerry Riordan har haft Svensk Travsport i hasorna under en längre tid.

Förbundet har gjort mängder med test på hans hästar – och förra veckan small det till. Under en tävling i Norge visade det sig att Tinamo Jet var positiv för den ovanliga substansen Imidocarb.

Nu berättar Riordan vad som ligger bakom att preparatet fanns i hästen – och att har inte räknar med några påföljder.

Kommer från fästingbehandling

Enligt Jerry Riordan ligger grunden i en sjukdom från en fästing, som kan likställas med Borelia. Den finns bara i södra Europa, och hästen behandlades därnere.

– Det stämmer absolut att han hade det i kroppen, det visste jag redan. Men grejen är att det inte är olagligt, ingen har gjort någonting fel, säger tränaren och fortsätter:

– Det som han behandlades med heter Carbesia och är jättevanligt i södra Europa där den här fästingen och sjukdomen finns. Men Carbesia bryter inte mot reglementet. Ingen annan i varken Frankrike, Italien eller Skandinavien har blivit fälld för det här.

"Det går inte ihop"

Jerry Riordan menar att det var nästan två månader sen hästen behandlades med det hela.

– Grejen är att den här situationen är ny eftersom ingen vet hur länge det stannar i kroppen. Han behandlades för 59 dagar sedan, men enligt reglerna är karenstiden fyra dagar. Så det går inte ihop alls. Jag är jättelugn, för jag har inte gjort något fel alls.

Riordan menar att det i så fall borde finnas någon gräns av ämnet som kroppen inte får överstiga. Men någon sådan finns inte, har STs advokat meddelat honom.

Arg på Svensk Travsport

Riordan berättar att ST efter det positiva provet kom och kollade hela hans stall, men enligt travtränaren hittades ingenting.

– Jag är irriterad på att ST, i sin artikel om Carbesia, skiver att det är "rykten" om att det är prestationshöjande. De har ingen rätt att säga så.

Men är det prestationshöjande?

– Nej, alltså det är klart att en häst som den här fästingsjukdomen blir bättre av medicinen, han kommer upp i normal nivå och det är därför man behandlar – för att hästen ska bli frisk. Men en häst som inte har sjukdomen blir inte bättre, absolut inte.