Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget är nog bland det dummaste jag hört

Foto: MH / Foto: Maria Holmén/Kanal 75

Sju hästar bakom bilen i Elitloppet?

Sju grader varmt och skotvång?

Ur led är tiden.

Ibland undrar jag för vem de styrande inom vår svenska travsport fattar sina beslut. Är det för att få tillbaka publiken? Är det för spelarna framför skärmen? För hästägarna som betalar kalaset? Eller är det för oss aktiva?

På Solvalla verkar tjänstemännen inte ha så mycket att göra längre utan kan lägga arbetstiden på en så kallad podd. I den släpptes ett förslag från ritbordet att förändra självaste Elitloppet.

En förändring till att starta med endast sju hästar bakom bilen.

Alltså att det ekipage som i dag har spår åtta har möjligheten att flyttas ned i andra ledet, alltså till spår nio.

Solvallas bäste genom alla tider, Stig H Johansson, hade knappast jublat på sin tid. Med hästar som Victory Tilly och The Onion undvek mäster bakspår.

Bland mycket dumt är nog bland det dummaste jag har hört.

Vill man förändra varför inte i stället titta på startbilen som kör alldeles för sakta sett till farten hos dagens travhästar?

■ ■ ■

Mer om de där ”genomtänkta” besluten. Att det är skotvång tre månader på vintern är ju visserligen ingen nyhet men fortfarande lika märkligt.

Kommande lördag i Göteborg säger väderprognosen att det ska bli varmare än sju grader. Ändå tvingas alla hästar tävla med skor.

I lördags i Gävle var det bistra minusgrader. Men eftersom det var sista gången på tre månader man fick köra barfota var det kanske många som chansade. Och kanske tycker de nu därför att det är skönt med att alla går med skor?

Men hästarna föds som alla vet barfota och när banförhållandena tillåter är det den mest naturliga balansen för hästen.

Alla sju V75-vinnarna på Gävle gick någon form av barfota!

Jag tycker därför fortfarande att det är vi tränare som måste ha ansvaret för vad som är bäst för vår egen häst. Både ur tävlingssynpunkt och sett till hästvälfärden.

■ ■ ■

Lördagen på Gävle var bra för stallet med en V75-dubbel. Inte minst positivt att Milligan’s School vann igen och att förhoppningarna om Prix d’Amerique åtminstone inte blev mindre.

I Paris på söndag avgörs det andra B-loppet, Prix du Bourbonnaise, och i praktiken hela den äldre franska eliten finns med bland de 31 ekipage som anmält till loppet. Med i den preliminära startlistan finns även Pasi Aikios derby- och jubileumspokalsvinnare Who’s Who som ska göra sitt andra framträdande på Vincennes.

En annan svensk som väljer Paris i helgen är Björn Goop som därmed avstår V75 hemma på Åby.

Vilka som verkligen startar vet vi inte förrän senare i veckan.

Fransmännen har ett läckert system vad gäller både anmälningar och administration som sparar både tid och pengar.

Inte minst läckert är att de låter hästarna avgöra.

Därnere tävlar man om prispengarna i stället för att lägga dem på inbjudningar och flygresor.

■ ■ ■

Igår ställde Romme in ett lopp med sju anmälda. I mina ögon är det inget annat än en skandal.

Vi tränare matchar hästarna efter propositionerna och då är det viktigt att loppen vi anmäler till körs.

Dessutom är sju anmälda kanske inte så tokigt den här årstiden. Speciellt inte i framtiden då vi kanske får vara glada att få ihop det.

■ ■ ■

Har sagt det förr.

Det är bra förutsättningar för att äga häst i Sverige just nu.

Även om det är bra att äga häst just nu måste jag sälja av, vi har helt enkelt alldeles för många. Nästa år har vi över 60 tvååringar som ska tävla.

Därför var jag dundernöjd att fått sålt tio fina hästar på förra veckans internetauktion. Har fler till salu!

TARZANS V75-HÄST

5 Rally Hans (V75-3) Allt verkar bra med hästen men jag tror han får svårt att räcka till seger utan är nöjd om vi kan vara 3-4:a. Skor, ev skygglappar och USA-sulky.