Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förr togs det beslut för sportens skull – inte nu

Det har blivit dags att sammanfatta ett årtionde.

Och se vad vi måste förbättra under 20-talet.

Det har aldrig varit så fördelaktigt att äga travhäst i Sverige som nu. För eftersom antalet tävlinghästar blir allt färre, liksom antalet aktiva, ökar chansen att gå runt ekonomiskt med nuvarande prismedel. Fast är det bra för travsportens utveckling?

Eftersom det här är min sista krönika för decenniet ska jag försöka sammanfatta vad som hänt de senaste tio åren. Då vissa dessutom utnämnt mig till att endast klaga så fokuserar jag på negativa punkterna, det vi måste förändra:

Publiken sviker travbanorna och jag undrar hur stor del i det ATG har? Med Gert Lindberg som boss togs beslut för sportens skull, det senaste decenniet har produktutvecklingen för de travintresserade varit obefintlig. Hur många nya besökare ger Top7?

Likaså haveriet med onsdagarna. Att V86 är en bra spelform och att saxa loppen i en tv-produkt inte är någon dum idé köper jag. Men ingen som bryr sig om sporten på lång sikt kan tycka att den hör hemma på onsdagar och inte på bekostnad av att sänka Solvalla.

Sedan ett par år tillbaka är det dessutom skotvång på vintrarna. Varför detta överförmynderi som tar ifrån tränaren mandatet att avgöra hovbeslag efter banans beskaffenhet. Hästen mår som sagt bäst av att gå utan skor.

Min egen hemmabana, nationalarenan Solvalla, ska ju egentligen vara motorn i den svenska travsporten. Fast där är tokerierna som störst och det finns maktfullkomlig attityd mot kritik. Toppkuskar som Jorma Kontio med 11 000 segrar får böter för försenad start, och ingen förstår någonting. Det är för lågt att jaga aktiva med böter för nonsens, som exempelvis Stefan Söderqvist för att han tjoade bakom Stepping Spaceboy i guldfinalen. Jag pratade med Stefan efteråt och förstår att den utvecklingen är en del i att han ledsnat på travet.

På Solvalla har startbilen kört för sakta det senaste decenniet och själva banans beskaffenhet är trots alla försök till omläggning de senaste tio åren en skuffelse. När man till sist kommer att tvingas ta tag i banunderlaget vill jag se både ett galoppspår invändigt och en ny vinnarcirkel.

Bredda starten nedanför E-läktaren och skapa en möjlighet att ta in ekipage i vinnarcirkeln. Det kommer uppskattas av både publiken och hästarna, då samtidigt banan hålls fri för uppvärmning.

Nu är Solvalla tillbaka till att tävla fredagsluncher trots att det är bevisat att det inte funkar. Dessutom med delningsproppar och sänkta prispengar. De flesta hästägare har ett arbete att sköta och det här är definitivt inte rätt väg för nyrekrytering. Det är inte heller beslutet att sluta skicka ut program till hästägarna, som istället förväntas komma ut och hämta dessa på lunchen eftersom programmen inte heller längre går att hitta i butik.

■■ Jag kommer att anmälningsstrejka till eländet första gången.

Solvalla måste prioritera det som kan ge nya kunder.

Om man nu ska tävla på fredagar varför inte starta vid 15-16 så att de intresserade kan åka ut med polarna som en start på helgen. Det vore även bättre för oss aktiva som inte heller gärna offrar en heldags jobb.

Det var kul att se Proppen i lördags. Ni som följer mig vet att jag inte blir förvånad om Daniel Redéns stjärna dyker upp i Paris om en månad. Chansen till Prix d’Amerique blev i alla fall inte mindre efter den mersmakande comebacken.

Mindre blev den däremot för vår egen Milligan’s School som drabbades av karledsproblem i samband med finalen. Vi hoppas på snabb läkning och har väl inte helt avskrivit planerna om Paris ännu.

Och apropå Solvalla. Trots att båda dessa är Solvalla-tränade världsstjärnor med världens största lopp i sikte finns inga lopp under hela januari att förbereda hästarna på hemmaplan. Genomtänkt?

■■ Bäst 2019? Marcus Melander. Min 26-årige brorson som blir årets tränare i USA.