"Formen ser väldigt vass ut för dagen"

Publicerad

Rykande spurt bakom kulltoppar senast. 

Fin i träningen efter det. 

Stepping Spaceboy kommer till kraftprovet S:t Leger med absolut toppform.

Sitter man en bit ner i andraspår när superstjärnan Diamanten får bestämma i rena promenadtakten i ledningen är det lätt att misströsta. Men när mållinjen skars pekade mungiporna uppåt på Admir Zukanovic. Visserligen fick Stepping Spaceboy (V86-7) nöja sig med tredjeplatsen bakom Diamanten och Policy Of Truth men han flög fram över upploppet och skar mållinjen på lätta hovar.

- Det var länge sedan han behövde springa sig riktigt trött, utan det har varit full fart och spända linor över mål. Han var jättefin när vi körde honom i dag (måndag) och formen måste vara väldigt, väldigt vass för dagen, säger Admir Zukanovic.

Breeders Crown om en månad är nästa riktigt stora mål för Stepping Spaceboy men det betyder inte att Admir Zukanovic tar lätt på onsdagens uppgift, anrika S:t Leger över utslagsgivande tre varv med 125 000 kronor till vinnaren.

- På hemmaplan och allt, det ska bli riktigt kul och jag tror inte att han gör bort sig, säger Åbytränare och fortsätter:

- Distansen är inga konstigheter, han är allround och har visat sig bra på 2 600 meter och han blir bara starkare hela tiden. Spår 6 bakom bilen är helt okej. Taktiken överlåter jag till Stefan (Söderkvist) men hästen är startsnabb och borde inte sitta fast i ett sjuhästarsfält.

Stepping Spaceboy ska som tidigare gå med den svenska varianten av USA-sulky och med en skygglapp kallad murphybländare på vänster sida. I vanlig ordning kommer han också tävla utan framskor, om banunderlaget tillåtet.

- Det är väl bara för spelarna att titta på hans senaste lopp för att bilda sig en uppfattning om honom. Jag kan inte motståndet så bra men han är en toppfyraåring, inte mycket sämre än de bästa vi har i Sverige, och jag räknar med att han gör ett bra lopp.

”Måste ha toppform”

Stepping Spaceboys två år äldre stallkamrat Valentino Strix (V86-1) har också visat fina takter på slutet. Senast levererade han en tung avslutning från fjärde par utvändigt och kom i mål som trea på nya rekordet 1.13,9 över 2 640 meter.

- Jag körde honom i dag och efteråt sa jag att den här hästen måste ha toppform. Han känns riktigt fin och kan han avsluta som han gjorde senast är han säkert med långt framme.

Admir Zukanovic förhoppning är att som förra gången låta Valentino Strix springa utan skor på alla fyra hovar, men då gäller det att banan är i toppskick.

- Jag utgår från barfota runt om men det beror på hur mycket nederbörd det kommer. Han är känslig om banan blir stum och om inte underlaget blir så bra som jag vill ha det måste han gå med skor. Visst är han lite vassare utan skor men inte på en dålig bana. Det är liksom inte bara att rycka av skorna så blir det bra utan allt måste stämma.

Grunddistansen i onsdagens lopp är densamma som senast men den här gången startar Valentino Strix med 20 meters tillägg. 

- Han kommer säkert att tappa lite från start som han alltid gör men blir det sedan lite körning där framme kan det bli intressant. Han befinner sig i en tuff klass men när han är i form gör han inte bort sig.

Ola Johansson, Kanal 75

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag