Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklaringen: Därför stängdes Bergh av

Foto: Malin Albinsson / TR Media
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Robert Berghs avstängning under Elitloppshelgen har fått stor uppmärksamhet. 

Nu motiverar travbanan Umåker beslutet att stänga av stjärntränaren. 

”Han hade blivit uppmärksammad på vad han gjorde fel och han visste att konsekvensen var att bli avstängd under Elitloppshelgen”, skriver travbanan i ett inlägg. 

Kort efter Berth Johanssons Memorial, där Robert Berghs stjärna Hail Mary stod för en tapper insats som tvåa bakom Don Fanucci Zet, öppnade Bergh upp för att starta hästen i Elitloppet. 

Men efter att Bergh fått reda på att han tilldelats 3 000 kronor i böter och en avstängning mellan 29 och 31 maj (Elitloppshelgen) för en drivningsförseelse berättade han för Travronden att det inte blir något Elitlopp. 

”Driver med tömmarna i snabb följd” 

Beslutet har fått stor uppmärksamhet och nu går därför travbanan Umåker ut med ett inlägg där de motiverar beslutet att straffa Bergh. 

”Det måldomaren anmärker på är att Robert driver med tömmarna i snabb följd och att hästen därmed inte får tid att svara på tidigare drivning. Han förklarade också att det var en liknande drivning som han gjorde på Åby 8 maj som han även där blev bestraffad för”, skriver banan i ett inlägg som undertecknats av måldomare Ulf Albertsson, riksdomare Jan Törnqvist, vd Robert Karlsson och sportchef Håkan Persson. 

Därför stängs Bergh av – läs inlägget i sin helhet

Robert Bergh kom till Umåker med en drivningsförseelse från tävlingarna på Åby den 8 maj. Robert kör över 501 lopp/12 månader* (670 lopp, senaste 12-månadersperioden) har därför en upprepningstid på tre veckor för drivningsförseelser. Om en körsven drar på sig två drivningsförseelser under sin upprepningstid (tre veckor i detta fall) blir det automatiskt avstängning.

Alltså, med den bestraffningen med sig i bagaget från Åby den 8 maj – ger nästa drivningsförseelse kommande tre veckor en avstängning.

Redan vid våra tävlingar på fredagen var Robert på gränsen till att dra på sig en drivningsförseelse. Måldomaren kontaktade Robert och förklarade att drivningen var på gränsen, men att de också var medvetna om att om de skulle döma en bestraffning – skulle det innebära en avstängning under Elitloppshelgen. De valde att fria Robert, men skickade med en varning och poängterade också vad som var felaktigt i hans drivning.

Utdrag ut tillämpningsanvisningarna i tävlingsreglementet 60 §.

”Det är förbjudet att utdela flera drivningar/maningar med spö eller tömmar/tyglar i snabb följd. Det är förbjudet att driva med båda händerna samtidigt samt att driva med någon hand över axelhöjd. Häst får inte drivas utan att hästen fått tid att svara på tidigare drivning eller om hästens placering uppenbart inte kan förbättras.”

Det måldomaren anmärker på är att Robert driver med tömmarna i snabb följd och att hästen därmed inte får tid att svara på tidigare drivning. Han förklarade också att det var en liknande drivning som han gjorde på Åby 8 maj som han även där blev bestraffad för.

Under lördagens tävlingar gör Robert återigen samma typ av felaktig drivning och nu kan inte måldomaren fria Robert igen. Han hade blivit uppmärksammad på vad han gjorde fel och han visste att konsekvensen var att bli avstängd under Elitloppshelgen, eftersom avstängningarna alltid börjar gälla 14 dagar efter förseelsen.


Ulf Albertsson, måldomare Umåker

Jan Törnqvist, riksdomare aktuell tävlingsdag

Robert Karlsson, vd Umåker

Håkan Persson , sportchef Umåker