Förbundets vändning: Drar tillbaka alla böter

Publicerad

Nu är nog SHL-gate över på allvar.

Efter att Lutfi Kolgjini hotat med rättegång vänder travförbundet helt i frågan.

– Vi kommer att stryka alla böter, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

Det började med Oskar J Andersson och Oskar Kylin-Blom. Lärlingarna vägrade köra i de så kallade SHL-tröjorna i ett V75-lopp. Därefter hakade flera personer på, bland annat Marc Elias, Admir Zukanovic och Lutfi Kolgjini. Amatörtränaren Thomas Åhlund erbjöd sig att betala kuskar för att köra i sin egen dress.

Ville upp i rätten

SHL-samarbetet har onekligen varit en känslig fråga. Och när projektet med SHL-lopp på V75-kupongen var över trodde nog de flesta att SHL-gate dog ut. Då gjorde Lutfi Kolgjini sin röst hörd:

– Jag har bestridit deras jävla faktura på 1000 kronor. Den har kommit på min avräkning men jag kommer inte att betala den. Hoppas att det går till rättegång i så fall, jag ska utmana dem, sa han till SportExpressen tidigare under måndagen.

Stryker alla böter

SportExpressen sökte förbundet för en kommentar. Under eftermiddagen återkom Johan Lindberg, förbundets generalsekreterare. Tidigare höjde man bötesbeloppet för att undvika att kuskarna strejkade från SHL-tröjan. Nu gör man en sensationell helomvändning:

– Vi kommer att stryka alla böter. De som betalat böterna kommer få pengarna tillbaka via avräkningen.

Varför?

–
 Av den anledningen att det sjunkit till en så låg nivå. Vi har så mycket viktigare saker att lägga såväl tid som pengar på än det här.

– SHL-samarbetet är något som ska vara positivt och som kommer att innebära en mängd positiva saker för travsporten. Då kan vi inte hålla på att bråka internt på det här viset, fortsätter han.

Samtidigt är Lindberg självkritisk.

– ATG och ST skulle ha informerat bättre på förhand, avslutar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag