Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förbundets gest till krigets Ukraina

Marjaana Alaviuhkola, ordförande för Svensk Travsport och den europeiska travunionen.
Foto: Maria Holmén / Tr Bild

Många vill hjälpa de 350 hästarna på Kievs travbana. 

Och i helgen var det en av frågorna som togs upp på UET:s styrelsemöte. 

– Både privatpersoner och organisationer har skickat foder till den polska gränsen men det är väldigt svårt för de transporterna att komma fram, säger Marjaana Alaviuhkola, ordförande för Svensk Travsport och den europeiska travunionen. 

I lördags hade europeiska travunionen, UET, styrelsemöte i franska UET Cagnes-sur-Mer. Länderna som närvarade var Frankrike, Sverige, Belgien, Finland, Tyskland, Norge, Österrike, Nederländerna och Schweiz. Italien som är en av de största travnationerna deltog inte. 

Bland de större ämnen som togs upp så var den ryska invasionen av Ukraina en av dem. 

– Ukrainas situation har naturligtvis väckt både ledsamhet och chock. Det går inte att beskriva. Vi diskuterade på vilket sätt vi kan hjälpa de ukrainska hästvännerna och hästarna. Vi har tidigare tagit beslutet i UET:s styrelse att vi suspenderar Ryssland från allt arbete omedelbart inom UET:s föreningsarbete, kommitté och tävlingskalender. Det beslutet bekräftades nu i och med ett fysiskt styrelsemöte, säger UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola. 

”Bättre med ekonomisk hjälp”

UET pratade även om hur de kan hjälpa till i Ukraina, det spekulerades även i någon typ av räddningsaktion för att flytta hästarna ut ur landet. Ett definitivt beslut som togs var i varje fall att europeiska travunionen ska stötta Kievs travbana ekonomiskt, det trots att de inte är medlemmar. 

– Vi bestämde oss för att ge ett ekonomiskt stöd direkt från UET:s budget, 30 000 euro, för att framför allt ombesörja att hästarna får mat. Ukraina är inte medlem i UET, de ska ansöka om medlemskap men de är alltid inbjudna till våra möten. De står på kö för att bli medlem men måste uppfylla vissa villkor, säger Marjaana Alaviuhkola och förklarar att det är svårt att skicka förnödenheter till travbanan: 

– Både privatpersoner och organisationer har skickat foder till den polska gränsen men det är väldigt svårt för transporterna att komma fram. Då är det bättre att de får ekonomisk hjälp så att de kan försöka köpa foder inom landet.

Startats insamlingar 

På Kievs travbana finns det 350 hästar, det är alltifrån hobbyhästar till ponnyer och cirka 150 travhästar. Personerna som tar hand om djuren är betydligt färre. 

– Det finns väldigt få människor nu som tar hand om hästarna eftersom de måste göras andra saker. Det börjar bli sanitära problem. Sen är det som sagt problem med foder. De har foder i ungefär en månad till den hästmängden, sen måste de få mer.

SportExpressen har tidigare pratat med travtränaren Olga Bondar. Hon är före detta vice president i FEGAT, Europeiska Travamatörfederationen, under tiden då Ukraina vad medlemmar i organisationen. Claës-L. Ljung, ordförande i FEGAT, har sedan dess hållit kontakten med Olga. Han berättar att de försöker göra vad de kan för att hjälpa till. 

– De har 350 hästar på banan och många av deras ägare går inte att nå eller få kontakt med. De säger att de vill ta hand om alla hästar oavsett vems det är eller om ägaren hjälper till med fodring. Jag beslöt att vi skulle försöka starta en insamling till för dem. Det har vi beslutat och gjort. Problemet är bankkontot, det funkar så dåligt, säger han och menar vidare att de arbetar för att komma till en lösning.  

UET har även de startat en insamling. 

– Styrelsemötet var i lördags och i måndags upprättades det ett konto i Kievs travbanas namn dit man kan skicka pengar. Även andra organisationer kan skicka pengar, ett konto är i dollar och ett i euro.