Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbjuda jänkarvagnen? Så tycker travstjärnorna

Daniel Redén
Foto: Malin Albinsson / TR Media
Lutfi Kolgjini
Foto: Maria Holmén
Björn Goop
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Svante Båth
Foto: TR Media/KANAL 75

Stjärntränaren Robert vill se ett förbud från och med 2022.   

Vi ringde upp några travprofiler för att höra hur de ser på jänkarvagnarnas framtid.

– I mina ögon kan vi förbjuda dem omgående, säger Lutfi Kolgjini. 

– Vi behöver inte ha det hjälpmedlet för att jaga tider och forcera dem att springa snabbare. Vi klarar oss utan det, säger Björn Goop. 

Björn Goop, travtränare och kusk

Robert Bergh vill förbjuda jänkarvagnar från och med 2022 – hur ser du på vagnens framtid? 

– Jag tycker inte det finns något belägg för att vi måste ha dem kvar. Jag tycker inte svensk travsport behöver dem. Jänkarvagnarna gör att hästarna får springa på olika distanser, vilket inte är rättvist. Jag tycker dessutom att de är en säkerhetsrisk. Det har skett olyckor och jag tycker inte det ska behöva inträffa en större olycka. Jag tycker inte vi har något behov av dem i Sverige och ser ingen anledning till att vi måste ha dem kvar. 

Ser du några fördelar med jänkarvagnen?   

– Jänkarvagnen skapar en klaustrofobisk känsla för hästen i vagnen. Att hästarna blir lite rädda och tar i mer. Plus att hästarna springer en kortare distans i och med att de är sidoförflyttade. Jag tycker inte vi behöver den utrustningen. Jag har själv brukat vagnen eftersom man måste bruka vagnen för att ens hästar ska springa samma distans som de andra som använder vagnen i loppet. Men jag ställer mig bakom ett beslut att ta bort dem. Vi behöver inte ha det hjälpmedlet för att jaga tider och forcera dem att springa snabbare. Vi klarar oss utan det. 

Lutfi Kolgjini, travtränare

Robert Bergh vill förbjuda jänkarvagnar från och med 2022 – hur ser du på vagnens framtid? 

– Jag tycker Robban har helt rätt. Det finns ingen som helst fördel med den vagnen. Den skrämmer hästarna att springa snabbare än vad de förmår. Har du lite för trång vagn så skrämmer du hästarna att springa snabbare än vad de egentligen vill. Vi ska inte hålla på och skrämma hästarna. Dessutom är de lite halvfarliga. Man sitter lägre och synen framåt är sämre. Dessutom är det orättvist eftersom hästarna springer närmare sargen. Hästarna som springer i jänkarvagn springer fortare i varje sväng. Det blir orättvist eftersom alla kanske inte har råd med en dyr jänkarvagn. Vi ska ha en rättvis sport. 

Du är för ett förbud redan 2022? 

– I mina ögon kan vi förbjuda dem omgående. Jag inser att det finns problematik men det finns massor av länder som vill köpa våra jänkarvagnar. Holland, Tyskland, Norge och Finland är alla intresserade om det skulle förbjudas här. 

Daniel Redén, travtränare

Robert Bergh vill förbjuda jänkarvagnar från och med 2022 – hur ser du på vagnens framtid? 

Jag har inte riktigt hängt med i diskussionen. Jag är varken för eller mot ett förbud just nu, måste sätta mig in bättre... Detta är en större fråga än bara ett förbud. Ska jag köpa aktier i custom nu om dom tar över 90% av marknaden med sulkys? Vad är en jänkarvagn? Vilka ska kategoriseras i det facket och så vidare, frågorna är många.

Vilka är fördelarna/nackdelarna med jänkarvagnen?  

– Säkerheten är väl det som är det största som talar för ett förbud. Jag själv använder ufovagnen extremt mycket på mina äldre som visar att dom klarar långa karriärer, min uppfattning är att hästarna belastar den bakre motorn mer och lättar den främre vilket avbelastar framknän, vilket troligen är den största påfrestningen på travhästar, då det visat sig att är den skonsammare och troligen därför en del får en bra effekt när man testar vagnen första gången. Sen kommer prisbilden också in. Vilka kommer ha råd med nya snabba kolfiber vagnar? Som sagt jag måste sätta mig in mer i frågan. Jag tror dock mina hästar klarar att springa i det mesta. Så slutsummeringen blir varken ja eller nej.

Svante Båth, travtränare

Robert Bergh vill förbjuda jänkarvagnar från och med 2022 – hur ser du på vagnens framtid? 

– Jag tycker jänkarvagn ska förbjudas i voltstart då den är mycket längre och många konkurrenter blir drabbade framför allt från snäva spår. Sen tycker jag vi ska se över tävlingsbiten på våra unghästar och skulle vilja att vi försöker ”lugna” utvecklingen och ha både barfota- och jänkarvagnförbud under 2- och 3-årssäsongen. Det är ju samma pengar vi kör om men fart sliter så vore bra med lite ”sparat” till 4-årssäsongen och framåt.  Sen hör jag en del kuskar som tycker det är högre olycksrisk med jänkarvagnar då sikten för kusken är klart sämre.

Vilka fördelar ser du med vagnen?  

– Fördel är ju i autostart samt hästen får lite påskjut/hjälp av vagnen. Vissa säger det kan vara lite fördel för framknäna på hästarna med jänkarvagn , har inte själv någon erfarenhet av det men är ju även då logiskt att man kan få nyttja den från 4-års säsongen då slitage på våra travhästar kommer mer ju äldre dom blir. Avslutningsvis så kan jag säga att jag inte har några problem alls med ett totalförbud av vagnen. 

Örjan Kihlström, travkusk 

Robert Bergh vill förbjuda jänkarvagnar från och med 2022 – hur ser du på vagnens framtid? 

– Jag skulle inte ha något emot att de försvann. Jag kör väldigt mycket i dem och feelingen är väl att de är något snabbare. Men det blir ju samma hästar som vinner. Sedan är det lite trassel för spelarna som måste ta reda på om det är jänkarvagn eller inte. Dessutom finns det en ökad olycksrisk. Man sitter lägre och ser sämre. Vinningen för Svensk Travsport finns egentligen inte.

Utöver snabbheten – ser du någon annan fördel med att behålla dem? 

– Inte utöver att hästarna springer någon tiondel snabbare. Men det har ju ingen större betydelse. Det går heller inte att använda dem i voltstart. Jag har inget emot att köra i dem personligen och gör ju det ofta, men känslan är att problemen är större än fördelarna i det stora hela. 

Christoffer Eriksson, kusk och tränare

Robert Bergh vill förbjuda jänkarvagnar från och med 2022 – hur ser du på vagnens framtid? 

– Jag är ju en av de som inte använder de alls. Jag tycker inte det är något som ökar sportens kvalitet. Sedan förstår jag att folk tycker om att köra i den. Man sitter rätt så bra i den. Men den är ju lite gjord för att den ska skrämma hästarna. Det finns både för- och nackdelar. Men det passar inte mitt upplägg och mitt sätt att se på hästar. 

Vilka är fördelarna med jänkarvagnen?  

– Robert Bergh kör inte alls med jänkarvagnar och han är väl en av de tränare som vinner flest lopp i Sverige. Jag använder inte heller jänkarvagnar och har en segerprocent på 20. Hade jag haft en segerprocent på 30 med jänkarvagn? Det tror jag inte. Nu blir det jänkarvagn nästan så fort hästar fyllt 3 år. Jag tror inte hästarna har en lång karriär då. 

Ulf Eriksson, kusk och tränare

Robert Bergh vill förbjuda jänkarvagnar från och med 2022 – hur ser du på vagnens framtid? 

– Det hade varit enklare om de aldrig kommit in. Nu är det så många som investerat i vagnarna så det är lite tufft att sluta till nästa år. Men jag tycker inte det vore någon nackdel om vi slapp vagnarna. Det är en hög kostnad för både tränare och ägare och vagnarna går inte att använda i alla lopp. Det är också en liten säkerhetsrisk. Det har väl aldrig gått riktigt illa men det kan ju hända. 

Vilka är fördelarna? 

– Vissa hästar springer kanske snabbare. Men det har ju ingen betydelse. Vissa springer ju snabbare oavsett. Vi kommer komma ner på samma tider som de springer nu om några år ändå. 

Men ett förbud redan 2022 är du emot? 

– Ja, det känns lite surt för de som köpt vagnarna. Det är en ganska hög kostnad. Men det är ingen fördel att köra i jänkarvagnarna jämfört med andra vagnar. 

SportExpressen har varit i kontakt med Svensk Travsports sportchef Petter Johansson som avböjer att kommentera.