Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förbjöds att tävla – gör nu comeback

Husse Boko
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media
Gustav Johansson
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media

Han hade ett lysande fjolår med nästan 200 lopp och en miljon kronor inkört.

Sen ändrades spelreglerna. 

Nu har kusktalangen Gustav Johansson, 17, fått stå bredvid och se på i ett halvår.

– Det kändes helt kasst när jag fick reda på det, säger Gustav Johansson

I september 2020 beslutade Spelinspektionens styrelse om utökade föreskrifter och allmänna råd gällande matchfixning och spel på minderåriga. 

För svensk travsport innebar detta att kuskar under 18 inte får delta i travlopp som det går att spela på.

För supertalangen Gustav Johansson innebar det att han gick från att köra 200 lopp 2020 till tio lopp i år!

– Det kändes helt kasst när jag fick reda på det. När jag var mitt i det och hade fått beskedet blev jag både frustrerad och förbannad. Men man kan ju inte göra nånting åt det. Jag har försökt hitta andra lösningar i stället.

– Det jag blev mest besviken på är att man bestraffas för att man kört mycket. Jag var väldigt besviken där och då men samtidigt har de inget enkelt jobb.

Firar 18-årsdagen med V75 

Istället för att fokusera på det som varit väljer han att blicka framåt. På söndag ska talangen köra på V75 från Kalmartravet.

– V75 är ju det största och jag har längtat efter att köra lopp varje dag. Jag har verkligen inte lämnat travet bara för att jag inte fått köra lopp. Jag fyller arton år på söndag så det blev en väldigt fin födelsedagspresent. Det var lite överraskande när jag såg det faktiskt men väldigt roligt.

Gustav kör Husse Boko i Kalmarsundsstayern från spår 14.

– Det ska bli jättekul, det är en väldigt fin häst. Det är många att runda men jag tror inte han är så mycket sämre än någon annan. Mycket handlar om vilka ryggar vi får. Kapacitetsmässigt är det inte många som slår honom i loppet

Hur känns formen?

– Min form känns bra, men det är en jäkla skillnad mellan juniortrav och V75. Nu ska jag ut och möta de bästa. Jag försöker hålla mig rätt lugn men det är 110.000 i förstapris och många som kollar. Klart man har lite puls, men det är bara att ösa.

Vad är målsättningen med säsongen?

– Jag körde in en miljon förra året och nu har jag bara halva tiden på mig. Det blir kanske tufft att slå men jag ska göra ett försök.