Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Foppa: "Jag är med – då vill jag vinna..."

Foto: / Hasselblad H3D
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Från Madison Square Garden till Alfta ishall i Ovanåker. 

Under lördagen återfinns Peter Forsberg på isen när Sveriges två sämsta hockeylag gör upp inför fullsatta läktare. 

Pengarna går oavkortat till barncancerfonden och NHL-spelarnas fond för barn och ungdomar.

–  Allt man kan göra för att hjälpa till tycker jag man ska göra, säger Peter Forsberg. 

Matchen sänds direkt i Expressen TV klockan 17.07. 

Det är knappast en överdrift att Peter Forsberg har många järn i elden. 

Han är relativt nyligen hemkommen från Pyeongchang, där han hyllats stort för sina insatser som OS-expert för Discovery – och vardagslivet har efter det fortsatt i högsta takt. 

– Det är aldrig lugnt nuförtiden, men det är som vanligt. Det gäller att vara strukturerad och ha folk som hjälper en. Det är ett privilegium att kunna syssla med sådant man gillar. Jag tycker det är kul att vakna på morgonen. Det är lite olika bollar... Eller puckar i luften, säger Peter Forsberg. 

"För mig blir det ett riktigt hattrick" 

Särskilt mycket ishockey har det dock inte blivit efter karriären, men på lördag får vi se "Foppa" på isen igen. 

För tredje året i rad möts Sveriges två "sämsta" hockeylag, The Alfta Lightnings och The Mighty Dronts från Sundsvall – där Forsberg tillsammans med två andra Modo-legendarer, Niklas Sundström och Markus Näslund, rekryterats till det förstnämnda laget. 

The Mighty Dronts svar? En värvning av den förre NHL-forwarden Jonathan Hedström. 

Biljetterna till Alfta Ishall är slutsålda inför matchen, och pengarna går oavkortat till Barncancerfonden och NHL-spelarnas fond för barn och ungdomar.

– Jag har ju gjort grejer för båda de fonderna tidigare. Sedan är ATG där och hjälper till med drömfonden, så för mig blir det ett riktigt hattrick, säger Forsberg. 

"Ett leende kan betyda mycket" 

Hur mycket betyder det för dig att ställa upp på den här typen av initiativ? 

– Det är jättekul att kunna hjälpa till och bidra. Det hoppas jag alla skulle vilja göra. Nästan alla har väl någon relation till cancer eller barncancer. Allt man kan göra för att hjälpa till tycker jag man ska göra. 

Forsberg fortsätter: 

– I NHL-lagen jag spelade i var vi på barnsjukhus i samband med matcherna någon gång per år. Man kan inte bota någon, men i bland kan ett leende från någon man känner igen betyda mycket. Att man får se personerna man i vanliga fall ser från läktaren i det verkliga livet. 

Det är tydligt att "Foppa" brinner för att forskningen ska gå framåt. 

Han berättar att han själv har en vän vars unga dotter drabbats av leukemi. 

– Det är rätt nära inpå en, tyvärr. Hon fick reda på det för ett antal månader sedan och man följer ju vad de går igenom nu. Det är bara att hålla tummarna, fingers crossed att det går bra. De kämpar stenhårt. 

"Man får gå på gamla meriter" 

Rent sportsligt är det samma visa som vanligt när Peter Forsberg är inblandad. 

Det är vinst som gäller. 

– Jag, Markus och Niklas har fått information om att det här är väldigt viktigt, det spelar oftast ingen roll hur bra man är, säger han och skrattar. Motivation brukar slå klass och de verkar vara väldigt taggade inför fajten. Så min kedja lär få ta i om vi ska kunna hjälpa vårt lag att vinna. 

Hur är det med formen för egen del? 

– Hockeymässigt är den väl si och så. Det måste jag säga. Jag är inte så ofta på is, utan man får leva på lite gamla meriter. Markus och Niklas är nog mer vältränade än vad jag är, även om jag tränar inför mina tv-program... Jag sätter mina pengar på att de kommer vara vassare än mig. 

Men det är viktigt att vinna? 

– Ja, även om man lagt av… Är man där tycker jag det är lika bra att vinna. 

Drivet att vinna finns även i ett av hans andra stora intressen, travsporten. 

– Det är otroligt spännande. Hästar är hästar och man vet aldrig vad man får. Varje lopp är ganska unikt. Det är kul att vara på plats och det är väldigt speciellt att vara delägare. Tävlingsmomentet tror jag framför allt är det många gillar. Det är ganska fair på något vis.