Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför väljer Bergh Hail Mary före V75

Hail Mary gör årsdebut på Bodentravet på fredag.
Foto: LARS JAKOBSSON
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media

Robert Bergh får inte ihop helgens resor och logistik. 

Därför överlåter han ansvaret till andra kuskar när hans hästar startar på V75 – och reser i stället till Boden för att köra Hail Mary i årsdebuten. 

– Det är flera saker som gör att det känns viktigast att jag är där uppe än någon annanstans på fredag, säger tränaren. 

Hail Mary hade en fantastisk säsong som fyraåring. Hingsten tjänade drygt 6,9 miljoner kronor och vann bland annat Svenskt Travderby. Efter en period av vinterträning ska nu Robert Berghs träningsadept äntligen göra årsdebut. Första uppgiften blir i ett V64-lopp på Bodentravet med 35 000 kronor i förstapris. 

Och i coronatider då resor är minst sagt komplicerade väljer tränaren att avstå styrningarna bakom stallets V75-hästar på lördag för att sitta bakom supertalangen.

Rutten Boden till Jägersro var nämligen något omständig. 

– Jag var tvingad att mellanlanda i Köpenhamn då och i dessa tider måste man ta nya covid-tester och det kändes väldigt tajt. Det känns bättre så här. Då blir det lugnt och tryggt på lördag. 

”Känns nästan orätt”

Och du hade inte velat lämna ifrån dig den styrningen på fredag?

– Nej, det hade inte känts rätt att låta någon annan köra honom i den här starten. Ska jag leja bort honom sen så är det bättre när allt har satt sig. Sen är det lite balansläge på honom just nu. Det är flera saker som gör att det känns viktigast att jag är där uppe än någon annanstans på fredag. 

Enligt tränaren har Hail Mary lagt på sig en hel del muskler och klarat av vinterträningen på bästa sätt. Men hästen själv är rätt less på att traggla på hemma i träning. 

– Han är inte så imponerad när vi ska köra snabbjobb på banan. Det är inget som imponerar på honom. Han vet när det är tävling, resten är lite ”blaha blaha”, säger Robert Bergh och skrattar. 

Om Elitloppet: ”Har inte stängt dörren” 

Robert Bergh siktar främst på Jubileumspokalen i år, men känner till att hästen även ligger högt upp på listan när det gäller tänkbara deltagare till årets Elitlopp. 

– Det jag kan säga är väl att jag inte har stängt dörren till det. Men sannolikheten är liten, men jag vill inte ha det hel stängt och det rullar på och han känns fin.  

På lördag när det är V75 på Jägersro har Robert Bergh sju hästar till start på streckspelet, och han hoppas på flera fina insatser:

– Jag är nöjd med läget på Aloha Chip med läget på 1640 meter från bricka ett, det känns bra. Spickleback Face känns fin, jag tror att det bara var den tunga banan på Solvalla spelade honom ett spratt senast. Är han som vanligt så har han fina förutsättningar.