Firade 30 årsdagen – med viktig seger

Publicerad

Ett fiskespö och en seger.

Där har ni Solänget-tränaren Björn Karlssons finaste 30-årspresenter.

Födelsedagsbarnet slog till med stallets stjärna Tangen Haap på torsdagen i något som kan visa sig vara karriärens viktigaste seger.

Åttaårige Tangen Haap har matchats för att få sitt verkliga genombrottsår i år.

Sista söndagen i maj avgörs Elitkampen, kallblodens eget elitlopp, och där vill Björn Karlsson väldigt gärna vara med tillsammans med ishockeytvillingarna Sedins påläggskalv.

Karlsson fyllde jämna 30 på torsdagen och dagen var vikt för tävlingar i Hudiksvall med Tangen Haap som delade favoritskapet med Smedsbo Faksen i ett av lunchloppen.

När Smedsbo Faksen (vinnare av ett av loppen i Paris i vintras) gled till ledningen, ägnade Tangen Haap sig i sin tur åt att galoppera och hamnade sist.

1300 meter från mål vred Karlsson på i tredjespår och på den sista bortre långsidan landade man utvändigt Ulf Ohlsson som hade satt högsta fart med Smedsbo Faksen.

På upploppet kunde Tangen Haap ändå koppla grepp och gå undan.

- Att lägga 60 meter på galopp och slå Ohlssons fina häst som fått bestämma i ledningen ska vara omöjligt för vilken häst som helst. Det är en helt onormal prestation! Jag var tvungen att köra så här i dag för att vinna och behålla startpoängen och för att få en genomkörare inför Elitkampen. Tufft mot hästen men jag vet att han klarar av det och bara mår gott av lite ”piprensare” ibland, säger en mycket glad tränare i mobilen på vägen hem.

Fin födelsedagspresent

Tangen Haap avslutade sista rundan i spåren och segertiden skrevs till 1.24,8 över 2140 meter.

En fin födelsedagspresent till 30-åringen som firades kvällen innan tävlingarna av släkt och vänner.

- Det var tävlingar både i dag och på lördag. Så vi tog det då i stället. Jag fick bland annat ett jäkla fint fiskespö som jag hoppas få tid att använda i sommar, säger Björn Karlsson.

”Inget normalt kvar"

Karlsson föddes 1987 och var två år då pappa Kenneth Karlsson vann Elitkampen på Solvalla med Svinten. 2006 fick han själv känna på hetluften med en fjärdeplats i samma lopp tillsammans med Nordgubben i en upplaga som vanns av Järvsöfaks.

- Ett härligt lopp precis en dag man vill ha häst till start. Men jag har en dålig känsla att poängen inte räcker till för att komma med nu med Tangen Haap i loppet som vi planerat för i över ett års tid. Men är det så att det inte räcker får han ett fantastiskt år ändå - det har han bevisat nu. Han var nästan oberörd i dag och det gör att jag blir alldeles matt. Det finns inget normalt kvar i hästen känns det som, han har utvecklats något enormt.

- Det kändes i V75 i Umeå att han var för tung i benen och att det loppet behövdes. Det var stor skillnad till starten en vecka senare och i dag. Det är ett helt annat tryck, säger Björn Karlsson.

Slog knut på sig själv

Hästens akilleshäl om det nu blir så att han ska möta Odin Tabac och Månprinsen igen över kort distans (trea bakom duon i V75 på Umåker) är accelerationen från start.

- Någon raket i starten kommer han aldrig att bli. Men han kan inte tappa 40 meter heller varje gång. Därför känns det som att ett helstängt huvudlag blir bra att sätta på igen då för ett bättre fokus från start. Han är hingstig och springer och är elak på hästarna omkring sig

i loppen också. Det helstängda kommer förhoppningsvis göra att han inte vrider huvudet och slår knut på sig själv och galopperar som han gjorde i dag.

 

Av Mikael Wikner/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag