Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan knappt tro att det har gått så bra”

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Anders Djuse, 59, har själv aldrig haft någon stjärna inom travet. 

Men nu får han följa sönerna Martin, Mattias, Mats och Magnus framfart inom travsportens elit – och det njuter han av: 

– Trots att de inte har haft något stort stall i ryggen så har de kunnat lyckas så här bra, det är otroligt, säger han.

Anders Djuse är uppväxt med Östersunds travbana som närmsta granne och snabbt tog han rygg på sin äldre bror och började springa på stallbacken. Sedan dess har travsporten varit ett stort intresse även om han själv aldrig satsat fullt ut på den. 

Numera följer han dock sporten på första parkett. 

Han driver sedan ett par år tillbaka en hästshop inne på banan och där går ”lajven” varm. Hans samtliga fyra söner valde nämligen att satsa helhjärtat på travet och i dag är det få travinbitna personer som inte känner till bröderna Djuse.

– Om vi inte hade bott granne med travet så kanske det inte hade blivit något med hästar, mina föräldrar hade lite intresse men hade inte varit aktiva, då vet man inte vad som hade hänt? Just nu känns det rätt bra att det blev som det blev, säger Anders Djuse. 

”Bara rullat på” 

Anders Djuse berättar att han tog körlicens på 80-talet och körde runt femtio lopp som mest. Men det har alltid funnits en och annan travhäst i stallet på gården som han och sambon Maj-Britt haft. 

Äldsta sönerna Martin och Mattias började sedermera köra ponnytrav och då införskaffades ett par hästar av den mindre varianten. 

– Sedan grabbarna kom in på det här så har det bara rullat på. 

År 2006 köpte Anders hästshopen på Östersundstravet. 

– Det var lite roligt att bli egenföretagare. Det var lättare då att hålla i gång än nu. Man får se hur länge man håller på och tycker att det är värt det. 

Har det varit tuffare senaste tiden?

– Ja, jag klagar inte men jag brukar säga att från början sålde jag väldigt mycket ridgrejer men den marknaden har gått ned kraftigt. Nu är det mycket tack vare att jag har hovslagare som handlar här som gör att jag kan fortsätta att ha öppet sex dagar i veckan, och så är travet givetvis travet basen, men utan hovlagarna hade det varit svårt. 

Du måste komma de aktiva på banan nära? 

– Ja så är det. Det är alltid roligt när det går bra för hemmaekipagen. De följer jag noga. Jag vet själv hur mycket tid de lägger ned, givetvis proffsen också, men amatörerna jobbar hårt för att få travet att gå runt i Sverige. 

Grabbarna har satsat allt på travsporten

Ett av hemmaekipagen som ligger extra varmt om hjärtat är den unga proffstränaren Oscar Berglund som haft stora framgångar på banan. Berglund var en hockeykille från början men kom in i travsporten tack vare familjen Djuse. 

– Det är väl mer min sambo Maj-Britt som besitter den största hästkunskapen men när Oscar kom in i bilden så hade vi ponnyhästarna och han tyckte att det var kul. Det är så roligt att det har gått så bra för Oscar, framgångarna han har är enorma. Det är otroligt kul. 

Maj-Britt Häggman, sambo till Anders och mamma till bröderna Djuse, har alltid haft ett genuint hästintresse och alltid haft kallblod. Och kanske är det där deras pojkar fått sin hästtalang ifrån. 

– När det var 14-15 år släppte de bara allt annat som fotboll och innebandy och satsade på travet. Det är jättekul, det finns ju sämre saker att hålla på med än trav. Framför allt nu när de kan leva på det, alla fyra så känns det väldigt bra som förälder. 

”Helt otroligt och osannolik” 

Sönerna Mattias, Martin, Mats och Magnus, har alla valt att satsa på travet, och numera är namnet ”Djuse” känt på alla landets travbanor.

Mattias, född 1989, är proffstränare på Solvalla och körde ifjol in 14 miljoner kronor till stallet och vann även Stoderbyt med Racing Brodda.  

Martin, född 1992, är även han proffstränare på Solvalla efter att tillfälligt ha lagt satsningen i Frankrike på is på grund av coronaviruset. 

Mats, född 1998, är lärling hos Jan-Olov Persson på Hagmyren och har i år kört in över 9,5 miljoner kronor som kusk. 

Magnus, född 2000, satsar också på kuskandet och blev den yngsta kusken i Sverige att nå 100 segrar. I år har han kört in 12,5 miljoner kronor. 

De yngsta i syskonskaran har minst sagt utmärkt sig som kuskar och i år körde de båda var sin häst i Svenskt Travderby. 

– Det är helt otroligt och helt osannolikt. Man kan knappt tro att det ska gå så bra när de fortfarande är så unga. Det är klart att de haft lite draghjälp av sina storebröder men annars har det ju fått börja från scratch. Vi har inte kunnat stötta dem med ett stortstall. Det är det jag tycker är så fantastiskt, trots att de inte har haft något stort stall i ryggen så har de kunnat lyckas så här bra, det är otroligt. 

Varför tror du att de har lyckats så bra?

– Jag vet inte. Jag tycker att Mattias gjort det helt fantastiskt med att bygga upp den verksamheten han har på så kort tid och han har varit otroligt målmedveten. Jag fattar inte hur han har gjort, det är ganska ovanligt inom travet. 

– De här småpojkarna vet jag inte... Men jag brukar säga att det kan ju inte bara vara tur, det måste ju ha lite fallenhet för det, så måste det vara. De alla har fått chansen, det är det i och för sig många som kan få, men de har lyckats förvalta chanserna också. 

Ser nästan alla loppen 

Anders Djuse menar att sönerna alltid varit drivande inom travsporten. Som förälder har varken han eller Maj-Britt velat styra dem åt något håll, däremot har de alltid stöttat, särskilt i början. 

– Ponnytrav är rätt stort i Östersund och Maj-Britt har tillsammans med pojkarna hållit i träningen av ponnyer och de har tävlat rätt mycket. Då blir steget till storhäst lite lättare. Vi hade kanske fyra ponnyer som mest när Mattias och Martin tävlade. På slutet blev det färre, de yngre grabbarna ville hellre hålla på med stora hästar sen. 

Numera är det ingen av deras söner som bor kvar hemma i Brunflo i Östersund, näst yngste sonen Mats är den som bor närmast i Hudiksvall, resten är Stockholmsbor. 

– Man ser de inte så ofta längre, men när det är trav på Östersund så träffar man dem förstås. 

Hur mycket lopp ser du som de kör?

– Jag sa förr att jag såg alla lopp, och så var det väl, men jag tittar ju alltid om jag inte har något annat för mig. Jag ser absolut 95 procent av loppen de deltar i, det gör jag.
Det hör till ovanligheterna att det är tävlingsfritt en dag för alla fyra. 

Kommer du med några råd ibland?

– Nej, ingenting. Jag har varken givit råd före eller haft någon kommentar efteråt. Det kan hända så mycket i travlöp och det där vet de bäst själva. Jag tycker att de har den där självkritiken med sig, de vet själva när något har gått snett, det behöver man inte påpeka. Och taktikmässigt tror jag inte att de ska ta några råd av mig. 

Racing Brodda efter segern i Derbytstoet 2019Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

En av sönernas största framgångar fick Anders Djuse följa från en hästbuss när han körde ned en ponny till Hudiksvall. Den lilla hästen skulle ned till Mattias som samma dag vann Derbystoet 2019 på Jägersro med Racing Brodda. 

– Jag satt i bilen på vägen hem och var i Sundsvall när loppet gick. Jag hade på ljudet på ATG Live och det var helt otroligt. Jag var ensam i bilen så jag kunde skrika hur mycket jag bara ville. Det var en otrolig känsla. Hon var så nära i Stochampionatet så det var otroligt kul att de lyckades. 

Anders Djuse har själv aldrig haft den här hästen som vunnit de klassiska loppen. 

Men nu får han följa sönerna i travsportens finrum. 

– Det är helt osannolikt att de fått chansen att köra de här fina hästarna, det är Kriteriet och Derbyt för kallblod också. Mats får köra de här fina kallbloden hos Jan-Olov, även Magnus, och han får också köra Aetos Kronos åt Jerry Riordan. Det är helt osannolikt att en tjugoåring ska få vara med om sånt, i alla fall om det inte är pappa som äger hästen. 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på att bevaka travsport.

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?

 

– Nyrekryteringen är jätteviktig men även att försöka behålla de aktiva vi har i dag. Målsättningen kanske borde vara att få ned medelåldern lite grann, det kanske är en tuff uppgift men det är nog väldigt viktigt att det kommer fram fler underifrån. Det verkar vara ett rätt stort steg för många att gå från ponnytrav till att köra storhäst. Det kanske man skulle kunna titta på, hur man får de att ta det där steget. 

 

Vilken häst har betytt mest för dig?

 

– Jag har väl inte haft några stora stjärnor i min ägo, men jag har en som är tio år, Ippon Futura, som vi har haft lite extra kul med. Han har alltid haft vilja att göra sitt bästa och har gjort det otroligt bra.

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

 

– Jag tror att det var när Racing Brodda vann Derbystoet, det smäller nog högst. Sen är det givetvis alla V75-segrar som grabbarna har tagit. Men det var lite speciellt med Racing Brodda. Det var fantastiskt stort.