Kari Lähdekorpi tycker det är solklart att Bret Boko ska vara med i Elitloppet. Foto: Kanal 75/Lars Jakobsson. Facebook.
Kari Lähdekorpi tycker det är solklart att Bret Boko ska vara med i Elitloppet. Foto: Kanal 75/Lars Jakobsson. Facebook.

Finländarna vill se Bret Boko i Elitloppet

Publicerad

Med elva dagar kvar till Elitloppet är engagemanget stort.

Bret Boko har inte fått någon inbjudan trots att han vann Finlandia-Ajo.

Nu pågår en kampanj på Facebook.

- Det är fantastiskt med ett sådant engagemang, säger Elitloppsgeneralen Markus Myron.

Under måndagen startades Facebook-sidan "Vi vill se Bret Boko på Elitloppet". Det råder inget tvivel om att det finska ekipaget har stort stöd i hemlandet. Men även svenska traventusiaster håller en tumme för ekipaget.

"Stimulerande"

I krivande stund har sidan nästan 1 600 likes - och det trillar nya gillamarkeringar löpande. Det är inte ovanligt att Facebook blir en plattform för olika typer av kampanjer. Elitloppsgeneralen Markus Myron är överväldigad över engagemanget kring Elitloppet.

- Det är väldigt simulerande att jobb med något som intresserad väldigt många människor. Jag har tidigare själv varit en stor fantast av Elitloppet men aldrig upplevt det inne i organisationen, så att säga.

Känner du dig utsatt för kritik?

- Det var jag otroligt förberedd på, jag kan inte påstå att jag tagit illa vid, jag ser det mer som ett uttryck för att man är engagerad.

Inget besked - förrän i helgen

Bret Bokos fans får dock vänta på besked till i helgen.

- Jag vill inte gå händelserna i förväg och stänger inga dörrar i förväg, men något besked kring Bret Boko har jag nog inte förrän söndag eller möjligtvis lördag kväll, berättar Myron.

Som snabbt tillägger:

- Jag hoppas att han kommer till Solvalla, oavsett vilket lopp det blir.

Före detta proffstränaren och numera expertkommentator, Kari Lähdekorpi, tycker att det är solklart att Bret Boko ska vara med i Elitloppet.

- Det är självklart! Jag fattar inte att ni underskattar honom så mycket. Han vann Finlandia Ajo och slog de hästar ni pratar om är självklara i Elitloppet.

"Kommer 2-3000 finnar som spelar bort alla sina pengar"

Hur mycket skulle det betyda för finsk travsport om han får en plats i Elitloppet?

- Det gör jättemycket. Även för svensk travsport. I så fall kommer det 2-3000 finnar som spelar bort alla sina pengar, säger Kari och skrattar.

Anser du dig vara opartisk i den här frågan?

- Jag är helt opartisk! Hästen har blivit mycket bättre och vann enkelt i söndags. Redan nu finns det sämre hästar som är inbjudna.

Vilka då?

- Det vill jag inte säga, jag vill inte bli ovän med någon, men det är två stycken som han slår alla dagar i veckan, avslutar Lähdekorpi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag