Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fick vänta en timme - med krossad ryggkota

Foto: Privat
Foto: Privat.

I söndags flög Emma Mattsson, 29, av sin häst i ett montélopp på Hagmyren.

Liggandes på marken med en krossad ryggkota tvingades hon vänta på ambulans i drygt en timme då ambulanserna i området fick ett högprioriterat ärende samtidigt.

- Det hade varit en allvarlig trafikolycka samtidigt, men det ska väl inte dröja 50 minuter ändå tycker man. Jag har väldigt ont, det går inte utan smärtstillande, sa hon till SportExpressen efter olyckan.

Det var i söndagens sjätte lopp på Hagmyren travbana strax utanför Hudiksvall som olyckan var framme. 29-åriga Emma Mattsson red hästen Argelato som galopperade och kastade sig ut i banan och hon hade inte en chans att sitta kvar i sadeln. Hon blev liggande på marken och klagade över ryggsmärtor - något som sedan visade sig vara en krossad kota.

"Ska väl inte dröja 50 minuter"

I över 50 minuter tvingades hon vänta på ambulans.

- Det hade varit en allvarlig trafikolycka samtidigt, men det ska väl inte dröja 50 minuter ändå tycker man. Jag har väldigt ont, det går inte utan smärtstillande, sa hon till SportExpressen efter olyckan.

Nu berättar Region Gävleborgs verksamhetschef, Jörgen Tranevik, om situationen.

- I Gävleborg så finns det 25 ambulanser som trafikerar, 18 stycken dygnet runt och sju som är dagbilar på främst vardagarna. Minimum är 18 stycken dygnet runt alltså. Tittar vi på den beredskap och beläggning vi har så har vi större beläggning kring Söderhamn och Bollnäs då vi har fullvärdiga sjukhus i Hudiksvall och Gävle.

- Vi upplever att vi har en god beredskap. I Hudiksvall har vi två dygnsambulanser och en dagambulans, fortsätter han.

"Det här ärendet sticker ut"

I just det här fallet var ambulans tillkallad men fick ett annat larm samtidigt - en allvarlig trafikolycka som slutade så illa som med ett tragiskt dödsfall. Att ambulanserna åkte på det larmet är en självklarhet.

Samtidigt blir nog många fundersamma över Emmas situation - ska man behöva vänta på ambulans i över 50 minuter i Hudiksvall?

- Vi hade vetskap om att det fanns sjukvårdspersonal på Hagmyren, men jag tror inte att det påverkade beslutet, vi fick ett prio ett-larm samtidigt, förklarar Jörgen Tranevik.

- Det är exceptionellt ovanligt med sådan fördröjning. Vi gör cirka 46 000 uppdrag per år och det är, med nationella mått, ganska mycket. Det här ärendet sticker ut, det är det första i år som vi har en sådan fördröjning på, fortsätter han.

"Travbanorna ligger nära sjukhusen "

Enligt Svensk Travsports reglemente behöver det inte finnas ambulans på plats vid tävlingarna.

- Det finns inte sådana absoluta krav, utan det som gäller är reglementet, säger ST:s förbundsjurist Göran Wahlman.

"Sällskap ska tillse att läkare, legitimerad sjuksköterska eller ambulans med sjukvårdskunnig personal finns tillgänglig vid banan under tävlingarna" står det i reglementet.

- Regeln ändrades 2002 då det, fram till dess, bara stod sjukvårdskunnig person, vi skärpte upp det då, fortsätter han.

Samtidigt påpekar han travbanornas geografiska position.

- På flera håll i landet ligger travbanorna väldigt nära sjukhusen och jämfört med kostnaden så är det inte värt att hyra in ambulans samtidigt som det till exempel ovanför Umeå kan vara väldigt svårt att göra det. Men det är alltid en prioriteringsfråga, avslutar han.