Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick sparken från ST – riktar nu hård kritik

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Steen Morten Johansen fick sparken från Svensk Travsport mitt under Propulsion-härvan. 

Men har sedan dess hållit tyst om detaljer runt hans utredning av stjärnhästen 2019.

Nu går ST:s förre säkerhetschef ut med ett öppet brev där han riktar hård kritik mot utredningen – och vädjar samtidigt till ST:s vd Maria Croon: 

– Häver du min tystnadsplikt på det området, Maria Croon?, skriver han. 

För cirka tre veckor sedan presenterade Svensk Travsport utredningen runt Daniel Redéns stjärnhäst Propulsion på en presskonferens. 

En utredning där de gick ut med att Propulsion är nervsnittad och att han därför fråntas alla resultat i Sverige. Däribland Elitloppssegern tidigare i våras. 

Utredningen innehöll bland annat en lång presentation av den externa utredaren Pehr Jern, som i en del av utredningen berättade att ST:s tidigare säkerhetsansvarige Steen Morten Johansen hört av sig till det norska travsällskapet och chefsveterinären Anne Wangen när han fick uppgifter om att Propulsion var nervsnittad 2019. 

Steen Morten Johansen var då bland annat och besökte Daniel Redén och Propulsion på hans gård, där de konstaterade att hästen reagerade på smärta. 

– Utredningschefen valde inför undersökningen att rådgöra med norska travförbundets veterinär. Oklart varför, sa Pehr Jern på presskonferensen. 

”Fakta är att Pehr Jern ljuger”

Nu väljer Steen Morten Johansen, som ingår i det norska travförbundets utredningsgrupp vad gäller dopingfrågor, att gå ut med ett öppet brev. 

”Mycket starka personliga attacker riktades mot mig utan att jag hade någon möjlighet att försvara mig”, skriver han. 

I brevet skriver Steen Morten Johansen att både Pehr Jern och Maria Croon farit med osanning under den uppmärksammade presskonferensen.

”Fakta är att Pehr Jern ljuger när han på presskonferensen hävdar följande: Utredningschefen valde inför undersökningen att rådgöra med norska travförbundets veterinär. Oklart varför”. 

”Var är skyddet mot min integritet?” 

Han skriver även att ST skickat brev inför presskonferensen för att säkerhetsställa att Steen Morten Johansen skulle hålla sin tystnadsplikt, och menar att ett mejl låg bakom beslutet att sparka honom från tjänsten som säkerhetschef på ST i somras. 

”Min uppsägning var ett direkt resultat av ett mejl som jag skickade till Maria Croon, Ulf Hörnberg, ST:s styrelse och hästvälfärdsavdelningen. Är det här ST:s definition av att vara transparent? Var är skyddet mot min integritet?”, skriver han. 

Nu vädjar Steen Morten Johansen till ST:s vd Maria Croon om att tystnadsplikten ska hävas. 

”Fakta finns och sanningen borde vara viktig för de flesta personer med ett hjärta och intresse för travsporten. Häver du min tystnadsplikt på det området, Maria Croon?”, avslutar han brevet.

Steen Morten Johansens öppna brev till ST:s vd Maria Croon

”Det har gått nästan tre veckor sedan ST höll sin presskonferens där resultaten från både den interna och externa utredningen om Propulsion-fallet presenterades. För undertecknad var det här en mycket konstig upplevelse. Mycket starka personliga attacker riktades mot mig utan att jag hade någon möjlighet att försvara mig.

Anledningen är att ST via advokaten Mats Hugusson två gånger från att jag avskedades fram tills presskonferensen skickat brev till mig där de betonat vårt sekretessavtal. Jag fick det sista brevet ungefär en vecka innan presskonferensen.

Min uppsägning var ett direkt resultat av ett mejl som jag skickade till Maria Croon, Ulf Hörnberg, ST:s styrelse och hästvälfärdsavdelningen. Är det här ST:s definition av att vara transparent? Var är skyddet mot min integritet?

Jag väljer därför att skriva ett öppet brev till Maria Croon via pressen, eftersom jag tvivlar starkt på att en direkt förfrågan till ST:s vd att lett till att sekrettesen lättades. Jag önskar därför en lättning av sekretessavtalet när det gäller min utredning av Propulsion 2019.

Såvitt jag vet är den norska översättningen av transparens ”åpenhet”, det vill säga öppenhet på norska. Det borde vara en väldigt bra utgångspunkt för Maria Croon, Pehr Jern och alla andra som är intresserade att det presenteras sanningar som kan dokumenteras. 

 

Därför var det med stor glädje jag läste Maria Croons uttalande i Travronden fredagen den 6 november:
”Min ambition har varit och är fortfarande att vara helt transparent och få fram all fakta så långt det är möjligt. Om det nu framkommer ny information kommer jag som ytterst ansvarig för förbundet ta det på största allvar, skriver Croon”.

Jag tolkar uttalandet som att sanningen ska komma fram och att ärlighet är viktigt. Fakta är att Pehr Jern ljuger när han på presskonferensen hävdar följande: ”Utredningschefen valde inför undersökningen att rådgöra med norska travförbundets veterinär. Oklart varför”.

En av de grundläggande principerna när man gör en utredning är att man alltid bör hitta svar på viktiga frågor. Här hade emellertid Pehr Jehrn redan svaret. Maria Croon berättar inte heller sanningen när hon i intervjun med Travronden hävdar:
”Om det nu skulle finnas ytterligare verifierbar fakta så får vi hantera det. Det har dock inte inkommit något sådant i nuläget. Det jag kan konstatera är att det har varit många ryktestrådar att följa, framför allt i den så kallade externa utredningen. Och det har vänts på väldigt många stenar. Utredningarna har tagit fasta på och redovisat det som går att verifiera”

 

Oavsett om Maria Croon inte talar sanning eller mot bättre kunskap för att Pehr Jehrn undanhållit nödvändig information för henne är naturligtvis okänt för mig.

Fakta finns och sanningen borde vara viktig för de flesta personer med ett hjärta och intresse för travsporten. Häver du min tystnadsplikt på det området, Maria Croon?”