Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fenomenet Propulsion fortsätter sin briljans

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Målfotoseger i fjol.

Överlägsen i år.

Propulsion är ett fenomen.

Fjolårets upplopp av den nya upplagan av Åby Stora Pris – från dubbla heat över kort distans – till ett lopp över tre varv bjöd på ofattbar dramatik. 

Stjärnhästarna Readly Express och Propulsion stred sida-vid-sida. Ingen ville ge sig och jag hoppas att det skulle vara delad seger. Det uppförstorade målfotot visade att ”proppen” hade nosen först precis på linjen.

I går kräves inget målfoto. Propulsion hittade tredje par utvändigt och mådde bra av det höga utgångstempot. Han vann med sparade krafter och har snart sprungit in 30 miljoner kronor. 

Adrian Kolgjinis Tae Kwon Deo vann Sprintermästaren och rundade till vinst från jumboplats i Ragnar Thorngrens minne.

Känslan säger att Tae Kwon Deo har väldigt mycket inombords. 

Alessandro Gocciadoro har varit i ropet de senaste månaderna. Hans stjärnhäst Vitruvio blev inte inbjuden av Åby till Åby Stora Pris.    

– Jag vet om att det pågår en utredning, med viss koppling till Åbytravet, mot den aktuella tränaren. Med anledning av detta har jag och min styrelse valt att inte bjuda in någon av tränarens hästar till Åby Stora Pris 2019, sa sportchefen Jon Walter Pedersen i ett pressmeddelande nyligen.

 Utredningen har pågått i över två månader och jag tycker det är märkligt att ST (Svensk Travsport) inte kommit fram till något i ärendet än.

Jag står bakom Åbys beslut om att inte bjuda in Gocciadoros hästar till huvudloppet. Man väljer själv vilka man bjuder till sin fest. Det är däremot fritt fram för Gocciadoro att anmäla till de övriga loppen (få lopp i Sveriges är inbjudningslopp).

Alessandro Gocciadoro har skördat enorma framgångar på svensk mark de senaste åren, men även fått många svarta rubriker. 

Han, Pietro Gubellini, Gennaro Riccio och Gaëtano Di Nardo visade prov på sällsynt dåligt omdöme när kvartetten ”tävlade i att driva hårdast” i consolation av Gran Premio della Lotteria i maj.

Gocciadoro var ångerfull i ett öppet brev efteråt men det vara bara tomma ord. 

Strax senare drev han en häst lika illa.

Bedrövligt.

Tyvärr är han inte ensam. Visserligen var drivningarna ”bättre än vanligt” när topploppen avlöste varandra på Meadowlands när Hambletonian avgjordes.

Jimmy Takters drivning bakom en chanslös och trött Osterc var vidrig att se.

Att slå enhandare på enhandare hör inte hemma någonstans på en travbana oavsett vilket land eller världsdel man är i.

Drivningskulturen i Sverige är en helt annan, enhandare är inte tillåtet och körspöet används mest för korrigering. Och det är lätt maning som gäller. 

Det går inte alls att jämföra drivningar i USA eller Italien. 

I går fick fem aktiva böter för felaktig hantering av körspöet.

Det var fem för mycket.

■ ■ ■

Timo Nurmos Global Undecided svarade för en makalös uppvisning. Trots  tredjespår i ett varv vann han Bronsdivisionen med åtskilliga längder. 

■ ■ ■

Velten Versailles tog sjunde raka segern, men imponerade inte lika mycket som i försöket. Rick Ebbinge satt i sulkyn och hans segerprocent på V75 de senaste åren är enastående.

Nästan 50 procent.

Lika imponerande som Propulsions insatser på banan.