Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Får ont i magen när hans namn nämns”

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Foto: Malin Albinsson / TR Media

Skandalen runt Elitloppsegraren Propulsion skakade en hel travvärld.

I ”Söndagsintervjun” i P1 öppnar nu tränaren Daniel Redén om den mörka tiden efter skandalen.

– Jag vill tänka på Propulsions namn med glädje. När hans namn nämns nu får jag bara ont i magen, säger Redén.

Daniel Redén är en av Sveriges största travtränare.

Redén, som driver framgångsrika Stall Zet med otaliga stjärnhästar som Double Exposure och Elitloppsklara duon Don Fanucci Zet och Heavy Sound, hade stora framgångar under fjolåret med vinster i exempelvis Drottningpokalen, Stochampionatet och Derbystoet.

Och Elitloppet då. När stjärnhästen Propulsion skar mållinjen som etta var det ett perfekt slut för sagan om Propulsion som kört in 26 miljoner kronor.

I stället förvandlades hela upplevelsen till en kompakt mardröm.

Bara dagar efter segern framkom uppgifter att Propulsion nervsnittats i USA, något som inte är tillåtet att tävla med i Sverige. Propulsions alla resultat har strukits och Stall Zet har fått en faktura på 26 miljoner kronor att betala från Svensk travsport – något som överklagats och ska avgöras i ansvarsnämnden framöver.

”Tappat många vänner och kontakter”

I podcastversionen av Söndagsintervjun i P1 berättar nu Redén om den plågsamma och tuffa tiden efter den där Elitloppssöndagen för snart ett år sen.

– Det har varit en väldigt tuff tid. Otroligt tuff. Det finns många tyckare där ute och när det blir en sån stor grej tror sig många veta exakt vad som hänt. Jag hoppas bara att den riktiga sanningen kommer fram i ansvarsnämnden, jag kan inte hålla på att släcka bränder i media kring vad folk tycker om mig och vår verksamhet, säger Redén.

Daniel Redén brinner för travsporten och har arbetat i densamma sedan han var 15 år. På frågan från programledaren Martin Wicklin om varför han nu väljer att ställa upp på intervju om Propulsionskandalen blir svaret tydligt.

– Jag har tappat många vänner och kontakter från förr eftersom jag hållit på med det här så länge. Detta kanske kan måla upp en liten annan bild än vad som framkommit än så länge. Jag önskar att alla kunde komma ut till oss och se hur bra våra hästar mår och hur vi behandlar dem, säger han.

”När hans namn nämns får jag ont i magen”

Propulsion är inte längre i Daniel Redéns regi utan befinner sig hemma i USA där hästen köptes ifrån.

Hela händelsen sitter fortfarande som en skarp tagg i hjärtat.

– Jag vill tänka på Propulsion med glädje, men när hans namn nämns nu... då får jag ont i magen. De första tre veckorna efter Elitloppet och när det hade kommit fram... jag har inget minne av det, det är bara som en stor dvala i livet, säger Redén som säger att hästarna lyft upp honom.

– Jag har mått väldigt dåligt under vissa perioder, men det är fascinerande att hästarna presterat så otroligt bra ändå. Det är de som lyft upp mig och jag har sökt tröst hos dem.

Hela avsnittet av Söndagsintervjun i P1 med Daniel Redén sänds i P1 och på Sveriges Radios hemsida söndag 8.05.