Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Får behålla ”Salladskungens” hästar: ”Är evigt tacksam”

Foto: Malin Albinsson / TR Media

När Leif Bengtsson dömdes till två och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri valde han att avveckla sitt hästbolag och sälja sina travhästar. 

Ulf Stenströmer hade majoriteten av dem i sin träning och får behålla nästan alla.

– Han hade kunnat se enbart till det ekonomiska och sålt dem till högstbjudande, säger Stenströmer.

Mångmiljonären och entreprenören Leif Bengtsson, 58, mannen bakom Philip Consulting dömdes till två och ett halvt år fängelse för grovt bedrägeri 

Bengtsson valde då att sälja alla sina travhästar men hade en förhoppning om att tränarna Ulf Stenströmer och Jasmine Ising skulle få behålla hästarna i sin träning. 

Nu har de flesta hästarna blivit sålda.

– Jag har inte stött på många människor i mitt liv som är som Leif. Han hade inte behövt göra så här som han gjort. Han hade kunnat se enbart till det ekonomiska och sålt dem till högstbjudande. Det har haglat in bud, i synnerhet på de vassaste hästarna. Men han såg till att de blev kvar här utan att lägga någon stor vikt vid den ekonomiska vinningen utan fokuserade på att vara schyst mot oss. Det tror jag är ganska unikt faktiskt, säger Stenströmer.

– Jasmine tror jag sålde om alla som hon ville ha kvar. Jag har lyckats sälja om alla utom en starthäst som jag jagar köpare till och några yngre förmågor som jag gärna skulle vilja ha kvar. Hästarna har mer eller mindre sålt sig själv för de har varit så bra. Jag tror Leif slog sitt ”all time high” som ägare redan innan halvårsskiftet.

”Det var verkligen huggsexa” 

Stenströmer berättar att det kommit in flera bud om Bengtsson valt att tacka nej till.

– Jag vet att det har kommit mycket högre bud på vissa hästar än vad han accepterade för att behålla dem hos oss. Det var verkligen huggsexa kring hästarna när det här kom ut. Han ville väldigt gärna att hästarna skulle bli kvar hos mig och jag har fått förmånen att hitta köpare. 

– Han har nog tappat en hel del pengar på att vara så här schyst och det är nog inte många som skulle agerat på det här sättet. Jag är han evigt tacksam för det. Han är en ovanlig man. 

Hur ser du på att han blivit dömd för bedrägeri?

– Jag har ingenting med det att göra. Han är en väldigt rak och ärlig man nu och vad som hänt innan, det lägger inte jag någon större vikt vid. 

I värsta fall hade Stenströmer blivit av med majoriteten av de hästar han hade i träning men nu har nästan alla hästar blivit sålda till nya ägare och är kvar på gården.

– Jag har varit väldigt noga de senaste åren med att det är rätt människor bakom hästarna. Vi ska ha så kul tillsammans, det är ingen lätt sport det här och jag har enorma krav på mg själv. Men under vägen fram mot framgångar kan det vara många hinder och mycket krångel på vägen.

– Det är viktigt för mig att vi har en bra och givande dialog och att vi ska kunna har roligt tillsammans. Det känns som alla ägare är med på samma linje och har samma värderingar, det känns otroligt bra faktiskt.

”Nu fokuserar vi på tävlingar och att ha lite roligt”

Sista helgen som ägare fick Bengtsson fira med en seger under StoChampionats-helgen. Borups Tornado vann Axevalla Maraton.

– Det var en riktigt kul seger och det blev väldigt känslosamt där. Det var Leifs sista helg som ägare och han deltog i vinnarcirkeln. 

 – Det var en väldigt trevlig helg för oss och jag tror Leif tyckte det var väldigt skoj att få avsluta på det sättet. Han verkligen älskar travet, det är hans stora passion i livet och den kommer inte sluta i och med de här försäljningarna.

Veckorna inför StoChampionatet var minst sagt hektiska för Axevallatränaren.

– Man blev lite orolig ett tag. Veckan innan StoChampionatet var det lite spänt men det hände väldigt mycket de sista tio dagarna inför. Leif sa när vi kom fram att nu slappnar vi av och njuter utav helgen och så får vi se vilka hästar vi kan sälja efter helgen. Men nu fokuserar vi på tävlingarna och att ha lite roligt.

– Han tog beslutet att avveckla hästbolaget men i samma andemening säger han att när allt är lugnt och fridfullt så ska han återuppta sin äskade hobby och och som sagt, hans största passion i livet.