Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fanny, 26: ”Kämpar varje dag för det”

Foto: Skärmdump TV12
Foto: Skärmdump TV12

Sedan ett år tillbaka befinner sig den framgångsrika jockeyn Fanny Olsson, 26, i USA med målet att få rida lopp. 

Galopprofilen som tidigare gjort sig känd i SVT-dokumentären jockey gör allt för att nå sin dröm. 

– Jag vill verkligen rida och jag kämpar fortfarande varje dag för det, säger ryttaren som nu är hon aktuell för en ny tv-serie med annat produktionsbolag. 

I Sverige är hon en av landets främsta jockeys men sedan drygt ett år tillbaka har Fanny Olsson satsat allt på sin dröm – att få rida lopp i USA. Tillsammans med sin bästa kompis Sabine och hunden Casper bor och arbetar hon nu i Fort Lauderdale med galopphästar. 

Men vägen från uppväxten i Arboga till andra sidan atlanten har givetvis innehållit flera olika vägar. Och kanske hade det sett annorlunda ut om Fanny Olsson inte haft en lärare i skolan som födde upp galopphästar. 

– Jag fastnade för en av de hästarna som hon hade fött upp och sen följde jag med henne till Strömsholm när det var Grand National. Jag såg galopptävlingarna där och jag tyckte att det såg väldigt kul ut att rida fort, säger hon. 

”Bara att följa staketet” 

Så småningom köpte Fanny Olsson sin första ponny, Amiri Joad, av sin lärare Therese. Hästintresset hade dock funnits med i bilden tidigare. Hon red för första gången redan när hon var tre år gammal och som många andra red hon på ridskola. 

– Jag red både lite hoppning och dressyr men jag var alltid dålig på att komma ihåg banan och programmet. Galoppen är perfekt. Det är bara att följa staketet runt, först i mål vinner. 

Hon testade en hel del andra sporter – men var för liten. 

– Jag tävlade mycket alpint. Att åka slalom gick ganska bra men så fort det blev fartgrenar var jag alltid för liten och lätt. Jag fick inte upp farten. 

– Jag spelade fotboll ett tag också men var alltid huvudet mindre än alla andra. De knuffade runt på mig och jag bröt nyckelbenet en gång. 

Några hästintresserade föräldrar har hon däremot inte.

– Vi har fyra hästar hemma, jag och min syster i Sverige. Mamma och pappa hjälper alltid till, de har fått lära sig på vägen. De har ställt upp till 110 procent. 

Blev amatörchampion 

Fanny tävlade en hel del ponnygalopp. Men sedan blev det år som amatörryttare och hon blev då amatörchampion i Skandinavien. 

– Då får man välja om man vill rida Fegentri som är en världscup för amatörryttare, då reser man runt i hela världen och rider som amatör. Men problemet var att jag hade vunnit över 10 vinster varav då har man ingen viktlättnad. 

Viktlättnad är en form av handicap och då hon var för lätt fick hon svårt att få ritter. Då åkte hon till USA med sin dåvarande pojkvän.

– När jag var där tänkte jag att det var min dröm att få rida lopp där, det vill jag verkligen göra liksom. 

Efter tre månader i USA kom Fanny Olsson hem till Sverige och började arbeta som lärling. 

– Jag red kanske i ett och halvt år som lärling och det gick superbra. Jag ledde lärlingsligan med ett par vinster men sen i oktober var det en häst som gick upp på bakbenen och gick över med mig.

Fanny Olsson med första ponnyn Amiri Joad även kallad ”Arre”. Foto: PRIVAT

”Frågade mig vad jag skulle ha för yrke i stället”

Det var på Jägersro som olyckan var framme 2014. 

– Jag bröt bäckenbenet på fyra ställen och ryggen på två. Efter fem och en halv månad kunde jag rida löp igen. Men läkarna sa till mig att jag inte skulle kunna rida igen och frågade mig vad jag skulle ha för yrke i stället. Men det fanns aldrig i min tanke att jag skulle göra något annat. 

– Jag skulle bara tillbaka så fort som möjligt. Jag var på sjukhuset i ungefär en och en halv vecka. När jag kom hem var det första jag gjorde att åka upp till stallet. Pappa som är lika envis som jag hjälpte mig att släpa upp benen på min ponny. Jag ville bara sitta på hästen så att jag inte skulle vara rädd, jag var livrädd för att vara rädd, men det gick bra från dag ett. Sen fick jag jobba mig tillbaka. Det var segt men det gick.

Ett halvår senare hade hon tagit 70 segrar och kunde bli proffs och efter ett par år bestämde hon sig för att resa till USA. 

– Här i USA är det väldigt lätta vikter och jag är lätt. Hemma kan det vara ganska mycket tunga vikter.  Min dröm har alltid varit att rida i USA, då sökte jag papper hit och fick papper på att vara här i fem år. 

Medverkar i ny tv-serie 

Nu har Fanny Olsson varit i USA i ungefär ett år. 

– Jag har jobbat som andretränare hela tiden men i två olika stall, jag har lärt mig jättemycket på träningsfronten. Det tycker jag är en bra grund till löpridningen. Sen har jag fått chansen att rida ett flertal löp. Jag har i alla fall haft tre vinster, en andraplats och en tredjeplats och några fjärdeplaceringar. Det har rullat på.

– Det är svårt att få ritter, alla sa när jag åkte hit att det var omöjligt, speciellt som tjej att få rida löp här. Men jag vill verkligen rida och jag kämpar fortfarande varje dag för det. 

Planen är dock att återvända till Sverige, men när det återstår att se. 

– Det beror lite på hur löpridningen går och hur jag kan fortsätta utveckla den biten. Jag kanske kommer hem till nästa säsong eller kanske säsongen därpå. Men jag kommer inte hem till vintern, jag tycker inte om kylan så mycket... 

Fanny Olsson medverkade i SVT:s dokumentär ”Jockey” och nu är det dags för en ny filmproduktion. Men nu åt Kanal 75.  

– De har visat trailern på ATG Live och jag tror att de kommer att bli väldigt bra. De har fått med alla bitar härifrån. Jag tror att det kommer bli jättekul.

”Man måste vara ganska hård” 

Kan du berätta något om vad tittarna kommer att få se?

– De kommer att få se min vardag, hur det ser ut i stallet, hur det ser ut på tävling både för mig och för hästarna. Allt jag gör kommer de att få vara mer på. 

Fanny Olsson berättar att hon alltid har varit målmedveten och hon har tidigare sagt att det krävs en hel del för att bli jockey. 

– Det är många plan man måste vara skärpt på som med kosten och träningen. Alla jockeys är oftast kompisar men sen när man är ute och tävlar så är man inte alls kompisar. Jag tror att man måste vara ganska hård. Den mentala biten är värst. På alla plan måste man vara fokuserad. Det går så fort när man väl är ute. Minsta lilla att någon är rädd eller oaktsam så kan det förstöra för allihopa. 

I september omkom två kvinnliga jockeys i Australien i separata händelser i samband med ritter. Fanny Olsson är väl medveten om riskerna i galoppen. 

– Det är en väldigt riskfylld sport, det går väldigt fort och hästarna väger väldigt mycket. Det är sådana små marginaler som avgör. Om man känner någon gång att man skulle börja bli rädd eller att man börjar tänka att man ska akta sig så tror jag inte att man velat fortsätta. Då hade inte jag velat rida i alla fall om jag hade känt att jag var rädd. 

”Kanske är lite mer brutalt”

Hon fortsätter:

– Oftast säger man att det inte handlar OM det händer utan NÄR det händer. Man kommer att göra sig illa, så är det. Det ingår. Men det är som andra sporter, i fotboll kan man få knäskador eller sådana grejer. Det också en del av karriären även om det här kanske blir lite mer brutalt.

Galoppsporten är väldigt stor utanför Sverige, vad tror du gör att den inte får samma fäste här?

– Det är svårt att säga men det är väl lite kultur. Typ i England är det en kultur att gå på löpen och alla klär sig fint. Men här i USA är prispengarna så mycket högre, spelet är större men folk går till löpen i shorts och flippflopps. 

– Det är olika kulturer överallt som gör att galoppsporten blir populär. I Sverige har den aldrig varit riktigt lika stor som utomlands. Jag har svårt att säga vad det beror på. Jag hoppas att det vänder och att det kan bli en lika stor grej som det är här eller i England. Att det blir lite mer av en statussport. 

Finaste minnet på en galoppbana: ”Det måste nog vara när jag vann med min bästa kompis, Sabines häst i Norge”Foto: PRIVAT

Fått erbjudanden i Tyskland 

Hon berättar att det är stor skillnad på prispengar. I senaste loppet hon vann på Gulfstream Park var det runt 120 000 kronor till vinnaren – och det i lägsta klassen. 

– Jag har vunnit några lopp hemma med 100 000 kronor i förstapris och ridit i några fler lopp med mer pengar i, absolut. Men det är liksom den sämsta klassen här vilket motsvarar vardagsloppen hemma. Det är inte många gånger det är 100 000 kronor till vinnaren då. 

På svensk mark önskar Fanny Olsson att flera ska fatta tycke för galoppsporten. Och vad gäller Bro Park har hon ett ett stort förtroende för banans vd Fredrik Reuterskiöld som tidigare varit hennes arbetsgivare. 

Och kanske kan den kommande tv-serien locka fler till sporten.

– Jag hoppas att den här serien som kommer ut ska göra att folk kanske blir lite mer sugna på galoppen. 

Kommer du att fortsätta rida utomlands även när du är hemma i Sverige igen?  

– Ja, jag har fått ett bra erbjudande i Tyskland för att åka och rida där. Tjejer har viktlättnad i Tyskland, samma som i Frankrike. Kan man få in en fot i Tyskland kanske det tar mig vidare någon annanstans men jag vill ändå ha nära hem och till familjen. Det är en viktig del för mig. 

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för svensk galopp de närmsta fem åren tror du?

– Jag tror att det är att få upp uppmärksamheten på ett bra sätt, få in fler folk i sporten. Det kommer nog att vara det viktigaste. Få in mer publik och fler som vill jobba med galoppen.

Vilken häst har betytt mest för dig genom karriären?

– Den var lurig. Jag måste säga att det är min ponny som jag har hemma. Det var på honom som allting började och jag lärde mig allt på honom.

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

– Det måste nog vara när jag vann med min bästa kompis, Sabines häst i Norge. Hennes pappa tränade, jag red och hon ägde hästen. Det måste vara ett av de finaste minnena få vinna på hennes häst, det var verkligen superroligt.