Familjen Takter hyllas i samband med derbyt

Bo William Takter tillsammans med Micko Fripé efter derbysegern 1983.
Foto: KANAL 75
Johnny och Jimmy Takter.
Foto: Kanal 75

Samma dag som Svenskt Travderby arrangerar Jägersro ”Takter Tribute” – en hyllning till legendariske travtränaren Bo William Takter och hans söner Johnny och Jimmy.

Bo W Takter bytte Östergötland och Mantorp mot Skåne och Jägersro i slutet av 70-talet och med sönerna vid sin sida kom han att bli den dominerande tränaren på banan. Han blev känd som trollkarlen som genom sitt sätt att träna och balansera hästarna kunde förvandla medelmåttor till stjärnor.

Ett av tränarvirtuosens förvandlingsnummer var Micko Fripé, som vann derbyt 1983.

"Tanke som funnits länge"

Sönerna har gått i sin fars fotspår. Jimmy skördar enorma framgångar som tränare i Nordamerika och Johnny, fortfarande med hemmabana Jägersro, tillhör världstoppen bland kuskarna.

– Det är en tanke som har funnits länge att hylla Bo W Takter för hans gärningar på Jägersro. När jag hörde och såg Jimmy och Johnny i vinnarcirkeln efter segern med Creatine i Hugo Åbergs Memorial förra året började tanken övergå till handling, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist i ett pressmeddelande.

– Med de enorma framgångar som Jimmy och Johnny har så blir ”Takter Tribute presented by Ahlsell” ett sätt att hylla hela familjen.

Takter på plats

79-årige Bo W Takter, som bor kvar i Malmö, kommer att gästa Jägersro i samband med derbysöndagen 4 september och Johnny kommer naturligtvis också att vara på plats. Klart är också att Jimmy sliter sig loss från det hektiska tävlandet i USA för att närvara under hyllningsdagen. Exakt hur arrangemanget kommer att se ut är inte klart men bland annat kommer ett lopp över 1 640 meter med åtta inbjudna hästar att köras.


Av: Ola Johansson, Kanal 75