Foto: JEANNIE KARLSSON/KANAL 75
 Foto: JEANNIE KARLSSON/KANAL 75

Souloys förklaring
efter positiva testerna

Publicerad

Nyheten att av flera Fabrice Souloys hästar fastnade i dopingkontroller i samband med Oslo Grand Prix och Elitloppet slog ned som en bomb i trav-Sverige.

I slutet av maj är det dags för ärendet att behandlas av ST och DNT, de två travförbunden. 

SportExpressen har tagit del av tränarens försvar – något sajten trottosport.se tidigare skrivit om. 

 – Ja, det är precis som i fallet Therese Jouhag. Att Souloy har gjort det av oaktsamhet, säger Staffan Uvabäck.

SportExpressen har tagit del av Fabrice Souloys försvar i det omtalade fallet där flera av tränarens hästar fastnade i dopingtest i både Norge och Sverige med förhöjda mängder kobolt i kroppen. 

Your Highness, Lionel och Timone Ek fastnade i test som gjordes under Oslo Grand Prix-dagen, och Un Mec d´Heriprés test togs i samband med Elitloppsförsöken på Solvalla. 

Ingen effekt

I första hand bestrider Fabrice Souloy ansvar för samtliga dopingärenden som görs gällande mot honom. Detta på med hänvisning till två anledningar.

• Försvaret hävdar att analyserna som gjorts har utförts på ett bristfälligt sätt.

• De hävdar också att den åberopade koboltsubstansen inte ska ha någon prestationspåverkande effekt. 

– Analyserna har ej gjorts enligt godkända och ackrediterade analysmetoder. Därför finns det anledning att ifrågasätta de analyser som har utförts, säger Staffan Uvabäck till trottosport.se 

"Precis som i fallet Johaug"

I andra hand menar försvaret att det hela handlar om oaktsamhet – Souloy ska helt enkelt inte ha vetat att värdena överskridits.

– Det är en våldsam skillnad på om det är en avsiktlig handling, eller om det är en oavsiktlig handling, och där är regelverket ganska så lika i Norge och Sverige, säger Staffan Uvabäck. 

 – Ja, det är precis som i fallet Therese Jouhag. Att Souloy har gjort det av oaktsamhet, säger Staffan Uvabäck.

Vidare så hänvisar försvaret till en professor på universitetet i Milano, vid namn Marco Montana och hans forskning kring kobolt. 

Professorn ska, enligt försvaret, vittna om hur de B12-vitaminer som man gett hästarna, tillsammans med den kost – med bland annat honung – som hästarna normalt äter kan ge höga värden av kobolt. 

– De fina resultaten som hästarna visat efter detta tycker jag talar dels för att kobolt inte är prestationshöjande, och att det givetvis inte är någon fara för hästarna, säger Staffan Uvabäck. 

– Men det där är ju upp till experterna att träta om, så får vi se vad ansvarsnämnden kommer fram till. 

"Kallas skurktränare"

Uvabäck menar också att rapporteringen kring fallet varit skev, och att de två travförbunden, ST och DNT:s framställan av ärendet tagits som en absolut sanning.

– Han har kallats i princip den koboltmisstänkte skurktränaren Souloy, innan han ens är dömd här i Norden. 

Ja, men han är ju dömd för kobolt i Frankrike, efter fallet med Lover Face?

– Ja, det är han. Då fick han ett år, och det är väl i princip på det strikta tränaransvaret där, säger Staffan Uvabäck.

– Det är möjligt att han ska ha en liknande dom här, det vet jag inte, men det måste finnas en balans i förutsättningarna innan man prövar det hela. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag