Fabrice Souloy. Foto: Jk / KANAL 75 AB
Fabrice Souloy. Foto: Jk / KANAL 75 AB

Fabrice Souloy: "Det är ett stort misstag"

Publicerad

Fabrice Souloy åkte dit för doping då flera av hans hästar haft stora halter kobolt i sig vid storsegrar.

Enligt fransosen handlar det om ett misstag.

– Det är vitaminer jag gett hästarna på inrådan av min italienske veterinär, säger Fabrice Souloy enligt TV4-reportern Tony Ryttar.

Det har stormat i travvärlden de senaste dagarna. Under torsdagen kom uppgifter om att flera av Fabrice Souloys hästar testat positivt för doping. Fabrice Souloy har efter det stängts av i Sverige.

Under TV4:s V75-sändning under lördagen var reportern Tony Ryttar med. Tony Ryttar var på plats nere i Frankrike och hade pratat med Fabrice Souloy som inte ville ställa upp framför kameran. Tony Ryttar berättade dock vad fransmannen sagt.

– Det är vitaminer jag gett hästarna på inrådan av min veterinär. Det är ett stort misstag, säger Fabrice Souloy enligt Tony Ryttar.

– Jag har fått rådet av veterinären att ge hästarna vitamintillskott varannan dag för att de skulle klara resorna mellan Sverige och Norge bättre.

Ryktas sluta som tränare

Tony Ryttar berättade också om ryktena som säger att Fabrice Souloy kommer att sluta som travtränare.

– Han säger inget rakt ut. Det ryktas om att han ska sluta, men det är inget jag kan bekräfta, säger Tony Ryttar.

Den generella inställningen i Frankrike är att det var på tiden.

– Lyssnar man på de franska tränarna och journalisterna så är det dags att ta tag i det här, säger Tony Ryttar.

Det franska travförbundet ville inte kommentera händelsen utan hänvisade till ett uttalande i franska travtidningen Paris-Turf där de säger att de vill invänta vad de svenska och norska travförbunden kommer fram till.

"Jag tror man skäms"

Det tror Frankrike-experten Anders Lindqvist beror på skam.

– Jag tror att man skäms, säger han i TV4/TV12-sändningen.

Peter Kallings, veterinär och dopingexpert, var också med i sändningen. Han tror inte att det är möjligt att hästarna fått de höga halterna av kobolt kan ha kommit av misstag.

– Det är klart över det tillåtna gränsvärdet. Jag ser ingen naturlig förklaring på de höga värdena, säger han i sändningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag