Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur stor betydelse har egentligen våra kuskar?

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Foto: Maria Holmén / TR Bild

Trav är en av få liveidrotter som fortfarande pågår i dessa coronatider. 

Vill du lära dig hänga med i travet? Här får du en grundkurs i vår nybörjarskola med experterna Eskil Hellberg, Jonas Noreen, Fredrik Edholm och statistikoraklet Jens Sjödén.  

Lektion nummer ett: Travkuskar. 

Bakom varje häst i ett travlopp sitter travkusken. Det är han eller hon som ”styr” hästen i loppet för att optimera hästens chanser att vinna loppet. 

Men hur stor betydelse har det egentligen vilken kusk som kör? Vad utmärker en bra kusk? Skiljer sig olika kuskar åt? 

De frågorna har vi ställt till våra travexperter, som här reder ut begreppen.

Jonas Noreen: ”Bra kuskar vågar göra drag” 

Jonas Noreen spenderar varje vecka spenderar otaliga timmar i ATG:s lopparkiv, där han bland annat studerar kuskarnas prestationer. 

Hur stor betydelse har det vilken kusk som kör? 

– Man brukar ju säga att det är ekipaget som ska i mål, det vill säga både häst och kusk. En överlägsen häst kan fortfarande förlora om kusken gör en massa felval under loppets gång. Samtidigt kan en av de sämre hästarna i ett lopp passera mållinjen som etta om kusken lyckas med precis allt det taktiska. Så givetvis är det viktigt att spela på en skicklig kusk. Bra kuskar skräller brukar det tjatas om och det stämmer till viss del. Att komma ihåg när man spelar på trav alltså - både häst och kusk spelar roll. Hur pass mycket kusken gör är svårt att svara på. Men man brukar väl säga att de 10 bästa kuskarna i Sverige vinner ungefär hälften av alla lopp, någonstans där i alla fall låg det tidigare, säger Jonas Noreen. 

Vilka egenskaper utmärker en bra kusk enligt dig?

– Att man är påläst och an sina konkurrenter. Att det finns en plan a, b och kanske till och med c. Man måste vara flexibel och kunna anpassa sitt upplägg efter det som sker i loppet. Också att känna vad man sitter bakom så man kör efter hästens egenskaper.

Inom travsporten pratar man i bland om att vissa kuskar är mer ”offensiva” än andra. Vad innebär det? 

– Att man vågar göra ett drag mitt i loppet. Eller kanske ladda lite extra hårt från start för att nå till den ack så värdefulla ledningen. Kanske prova att överraska en ledare som sitter och ”fiser” i lågt tempo där framme. Att göra något oväntat så att konkurrenterna inte vet vad man har i kikaren. Björn Goop är ett bra exempel på en sådan kusk. Han är inte rädd för att bryta mönstret.

Fredrik Edholm: ”Låt kusken fälla avgörandet” 

Fredrik Edholm är en av landets mest rutinerade travexperter och har sett flera kuskar ”komma och gå” genom åren, han lyfter även fram kuskarnas rutin som en viktig aspekt. 

Vad skiljer en rutinerad kusk från en orutinerad? 

– Det är framför allt timingen. Rutinerade kuskar vet att det inte går att tappa onödiga längder från start, att hamna ett hack längre fram kan vara helt avgörande till slut i jämna lopp. Även tempobedömningen väger in. Ska jag anfalla varvet kvar eller 600 kvar? En orutinerad kusk tar oftare fel beslut än den rutinerade. Så om du väljer mellan två hästar - låt kusken fälla avgörandet! Kolla även kuskarnas form sinsemellan. När de är i flytet brukar det hålla i sig ett tag.

Eskil Hellberg: ”Stjärnkuskarna tar snabbare beslut” 

Eskil Hellberg har analyserat otaliga travlopp och kuskprestationer under sina år som travexpert, han menar att kuskens förmåga att vinna på flera olika sätt skiljer en riktigt bra kusk från en sämre. 

– Sämre kuskar har lättast att vinna från ledningen. Stjärnkuskarna bedömer tempot och tar snabbare och bättre beslut än medelkusken. Anledningen till att det är lättare att vinna spets är många. För det första vinns det flest lopp från den positionen. För det andra är det ”svårt” att göra fel i spets.

Jens Sjödén: ”Skillnaden är liten i eliten”

Statistikoraklet Jens Sjödén är mycket tack vare sin otroliga koll på siffror en av landets vassaste travspelare, han tycker kuskfaktorn är något överskattad när det handlar om ”eliten”. 

– Ser man till eliten är alla ungefär lika bra. Det skulle vara om det är amatörer mot proffs i loppen, men det händer allt mer sällan. Men då tar jag hänsyn till det. Annars tycker jag inte skillnaden är så stor om det är Örjan Kihlström, Björn Goop eller Ulf Ohlsson. Kuskformen tittar jag inte heller så mycket på. För det hör så mycket ihop med vilka hästar de får köra.