Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur mycket ska man titta på en hästs form?

Foto: Maria Holmén
Foto: MARIA HOLM¿âN / TR BIL / Tr Bild

Trav är en av få liveidrotter som fortfarande pågår i dessa coronatider. 

Vill du lära dig hänga med i travet? Här får du en grundkurs i vår nybörjarskola med experterna Eskil Hellberg, Jonas Noreen, Fredrik Edholm och statistikoraklet Jens Sjödén.  

Lektion nummer två: Formrad. 

En viktig aspekt när man spelar på trav är att undersöka hästens form. Många segrar i kolumnen innebär ofta att hästen blir hårt spelad på streckspelen. 

Men vad döljer sig egentligen bakom segerraden? Kan den vara missvisande? Vad finns det för andra aspekter att ta hänsyn till när man bedömer en hästs form? 

De frågorna svarar våra experter på i del två av SportExpressens travskola. 

Jonas Noreen: 

Jonas Noreen hör till de experter som inte lägger alltför stor vikt vid hästens formrad, och rekommenderar i stället att titta på loppen som hästen vunnit innan man lägger sitt spel. 

– Det är inget som jag tittar särskilt mycket på, prestationen är viktigare än resultatet. En häst kan komma med raden: 4-0-5 och ha suttit fast vid dessa tillfällen eller avslutat väldigt bra i skymundan. Medan en annan som bara har vinster i raden kan ha vunnit väldigt enkla lopp som egentligen inte säger något. Det viktiga är alltså vilka prestationer som döljer sig bakom siffrorna. Läs dig till det eller det bästa; titta på loppen själv - men det kan givetvis vara svårt att värdera vad man ser som nybörjare, säger Jonas Noreen. 

Fredrik Edholm: 

Fredrik Edholm är enig och menar att frasen ”bättre än raden”, som innebär att en häst presterat bättre än vad statistiken visar, ofta stämmer. 

– Formraden säger en hel del men inte allt. En del hästar kan starta med två nollor som senaste resultat. Men kolla upp dessa starter, hästen kan ha mött mycket värre motstånd eller suttit fast. Ett tips är att logga in på ATG och klicka på hästens namn på startlistan, då får du lite info om eventuella chanser. Ofta ligger det något i experternas utlåtande ”bättre än raden”. Och det kan vara tvärtom. En häst med två raka segrar kan ha mött enklare motstånd och blir ”överspelad”, säger Fredrik Edholm. 

Eskil Hellberg: 

Även Eskil Hellberg tycker prestation är mycket viktigare än siffror. 

– De viktigaste är att se hur hästen har presterat. En formrad kan ljuga, exempelvis kan en häst sitta fast flera gånger eller hamna omöjligt till i loppen, säger Eskil Hellberg. 

Jens Sjödén: 

Statistikoraklet Jens Sjödén gillar att grotta ner sig i siffror, men menar också att en fin vinstrad kan vara väldigt missvisande. 

– Ska man titta på formraden måste man också se vad som ligger bakom siffrorna. Har hästen suttit fast? Har han varit dålig i ledningen? En rad kan vara väldigt missvisande. Om det är fem ettor i raden men alla är från ledningen är det en helt annan sak om hästen nu startar från bakspår. Jag tittar på raden men man måste undersöka vad som ligger bakom varje siffra, säger Jens Sjödén.