Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Extremt viktigt – hela sporten pratar om det”

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: Maria Holmén / TR Bild

I snart ett halvår har Maria Croon varit vd för Svensk Travsport. 

Det har inneburit en tid av utmaningar – men Croon räds inte att vara den som leder förändringsarbetet. 

– Vi behöver jobba mer samlat för att behålla och utveckla den position som vi har. Man kan inte vila på gamla segrar, säger hon.  

Under hösten förra året tillträdde Maria Croon posten som vd för Svensk Travsport. Som tidigare vd för tidningen ”Mitt i” var hon van vid branscher i förändring. 

Och hon tvekade inte när hon tilldelades uppdraget att leda travsporten som stod inför en av de viktigaste och intensivaste perioderna på länge. 

Det var också därför just hon passade på den högsta positionen. 

– Jag förstod både möjligheterna och utmaningarna med den här nya situationen, säger Maria Croon. 

”Alltid varit en stor del av mitt liv”

Maria Croon växte på Gotland på familjegården Burge som ligger strax utanför stadskärnan Visby. Där föddes det upp både trav och ridhästar – och de hästarna som visade upp sig på travbanorna fick uppfödarnamnet Burge efter gården. 

– Min första kärlek var en stor svart travhäst som hette Olli Hutten som jag red på nästan innan jag kunde gå. Den andra stora kärleken var gotlandsrusset Natalie. Det fanns ett russläkte som var framgångsrikt inom ponnytrav men jag hade henne mest som ridhäst, säger hon och fortsätter:

– Travet är fortfarande en del av familjen och hästarna har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag har själv hopptävlat och numera tävlar även min dotter inom hoppning. 

Hon berättar att det blir en hel del tidiga tävlingsmorgnar tillsammans med dottern. 

– Ibland åker vi i väg lite längre och det är också en del av det roliga och hela upplevelsen naturligtvis, att man får de där långa stunderna tillsammans. 

Ridsporten lockar barn och unga

Ridsporten är en annan del av hästnäringen och Maria Croon menar att det finns en hel del att lära av varandra. 

– Passionen med hästarna förenar oss. Även i kunskapen om hästen, träning, utveckling och samverkan mellan häst och människa. Ridningen är mycket mer av en hobby och attraherar fler barn och ungdomar än vad travsporten gör. Det blir lite mer av en näring och en heltidssysselsättning för många inom travsporten. 

Landets travskolor som bara blir fler och fler är en viktig inkörsport som man just kan lära mycket från ridsporten. 

– Jag tror att det är en väldigt viktigt del att kunna tillgängligöra travsporten genom travskolorna. Att man får prova på. Det växer stadigt även om det säkert skulle kunna gå ännu fortare. 

Svensk Travsports vision är ”att uppnå världens bästa travsport som är attraktiv för alla” – och i mångt och mycket anser Maria Croon att sporten är inkluderande. 

– Jag tycker verkligen att travsporten välkomnar alla. Jag tycker att travsporten är inkluderande men sen finns det på många olika ställen behov av modernisering. Vi behöver också hantera generationsskiftet. I att välkomna alla med olika perspektiv och bakgrunder och erfarenheter, där tycker jag att travsporten är inkluderande. 

”Ställer nyttiga krav på oss”

I och med den så kallade ”skilsmässan” från ATG så kastades Maria Croon in i hetluften direkt. Här berättar hon vad det har inneburit i förändringsarbetet som medföljt.

– Efter omreglering på spelmarknaden så påverkade det även Svensk Travsport, och särskilt Svensk Travsport och ATG som tidigare levde i symbios, säger hon och fortsätter:

– Där har vi fått etablera separata boenden om man säger så. Och det har handlat om IT, administration och att vi har fått hitta nya samarbeten. I stort är det det förändrade roller och ansvarsområden. Det tror jag även tar oss framåt, både travsporten och spelet för ATG. Den här nya situationen ställer även nya nyttiga krav på oss som ägare för vår verksamhet också. 

Hur gick tankarna inför att du tog dig an det här uppdraget i det här skedet?

– Jag har jobbat inom media i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv. När det här dök upp var det ett antal saker som lockade. Travsporten är en otroligt stor verksamhet som engagerar många samt olika nationer och Sverige är även en framgångsrik travnation. Men det saknas inte utmaningar för det.

– Svensk travsport är i ett väldigt spännande utvecklingsskede, omregleringen har påverkat på många olika sätt och vi behöver utvecklas i vårt sätt att arbeta för att möta allt det här. Vi behöver arbeta mer riktat, enat och tillsammans för att hålla kvar den här höga konkurrenskraften. Att åstadkomma det var också en del i uppdragsbeskrivningen som lockade. 

”Tillfört ökade resurser”

Men det är inte bara själva organisationen Svensk Travsport som stått inför utmaningar. Även sporten har stött på kritiska frågor för dess överlevnad och trovärdighet. Dopning och otillåten medicinering har alltid funnits närvarande och i år menar förbundet att man tillsätter allt mer resurser kring att förebyggande detta. 

Bland annat är ”detention barn” eller så kallade övervakningsstall ett nytt verktyg. 

– Det är extremt viktigt att man tävlar på lika villkor. Att hästen ska stå i centrum är något som hela travsporten pratar om. Det finns många perspektiv på hästvälfärdsfrågor men om man tar just dopning så arbetar vi brett här. Vi har tillfört ökade resurser både i form av bemanning men också pressat reglementet. Vi tar fler oanmälda prover i samband med träning och tar även in prover för att spara till ett senare skede.

– Vi tar många tusen prover varje år och i år har vi även möjlighet att använda övervakningsstall inför storlopp bland annat. Det är ett perspektiv av hästvälfärdsarbetet men sen gör vi en hel del annat som forskning och olika studier för att ligga i framkant i hur vi ska träna och tävla hästen för att den ska hålla och må bra.

”Har ännu mer att göra helt enkelt”

I två delar har SportExpressen tittat närmare på den rådande hästskötarbristen. Där avser förbundet att lägga resurser på utbildning. 

– När det gäller hästskötarna så är det precis som du säger en stor brist i dag. Vi har också i ännu högre grad välutbildade hästskötare som dessutom är väldigt skickliga. Det gäller att skapa förutsättningar för de som vill vara kvar och få de att fortsätta utvecklas. Men också att skapa fler vägar in för de som vill arbeta med sådana här typer av uppdrag. Vi kan som förbund göra en hel del, säger Maria Croon och fortsätter:

– Sen är travtränare egna företagare och på den nivån handlar det om att de måste utveckla sina respektive verksamheter också. I år kommer vi att fokusera ännu mer på utbildning, värdegrund, företagande och ledarskap för att stötta i den riktningen. 

Något som ska ligga till grund för travsportens värderingar är uppförandekoden, den så kallade Code of Conduct som infördes i januari 2017.

Något som Maria Croon tror att det kan slipas ytterligare på. 

– Alla typer av ramverk för hur man inom en viss verksamhet enas behöver man ständigt utveckla och prata om för att det ska bli ett levande ramverk för beteendestyrning. Där har vi ännu mer att göra helt enkelt. Vi kommer att satsa ännu mer på utbildning i de här frågorna och att alla olika delar av ekosystemet gör det till sitt eget. Det är först då som det kan bli kraft i det. Ramverket finns men det har mer att göra i hur vi tillämpar och efterlever det. 

”Kan inte vila på gamla segrar”

Det har varit en intensiv period sedan Maria Croon rekryterades som Svensk Travsports nya vd. Hon klev in i ledarrollen förra hösten och även fast det varit hektiskt så har det varit en bra start menar hon. 

– Det har varit mycket men jag känner mig också oerhört välkomnad. Jag har träffat otroligt många duktiga engagerade människor som finns i det här ekosystemet. Jag tycker också att jag har kunnat identifiera möjligheterna inom travsporten. Och apropå strukturer så har vi levt i en struktur under väldigt många år nu och vi behöver också förstå att det är en annan tid nu som ställer nya krav på oss. Det är också den typen av processer och omställningar som tar tid. 

Hon fortsätter: 

– Jag tror verkligen att vi kommer att behöva samla oss på ett annat sätt än tidigare. Det kommer också att vara stärkande för oss att vi gör det. Inom travet pratar man ofta om travfamiljen och det tror jag är lovande, att tänka att vi gör det här tillsammans. Det behövs mer än någonsin. Det är en sådan konkurrens om människors tid och pengar. Då krävs det att vi utvecklas tillsammans. Vi behöver jobba mer samlat för att behålla och utveckla den position som vi har. Man kan liksom inte vila på gamla segrar så att säga, det gäller att fortsätta. 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på travsport.

TRE FRÅGOR TILL MARIA CROON

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?

 

– Jag tror att vi kan klara av att ta de beslut och genomföra de prioriteringar som behövs för att ta oss starkt framåt helt enkelt. 

 

Vilken häst har betytt mest för dig?

– Då får jag nog säga Natalie, det här lilla russet som var min första ponny.

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

– Det var nog en V65-seger på Åby med en av våra egna uppfödningar när vi fick stå i vinnarcirkeln. Jag minns inte vilket år det var men jag var kanske 18 år.