Marcus Lindgren laddar för travfester på hemmaplan den här veckan. Foto: Maria Holmén/Kanal 75
Marcus Lindgren laddar för travfester på hemmaplan den här veckan. Foto: Maria Holmén/Kanal 75

Extra V75: "Finns inte så många som duger"

Publicerad

Två hemmahästar krigar om segern i Sprintermästaren på torsdagen.

En av dem är Marcus Lindgrens British Steel.

Han tror att anledningen till att det är så dåligt anmält i årets upplaga är klassen på de svenska fyraåringarna.

– Den svenskfödda kullen är sämre än på många år, säger han till SportExpressen.

På torsdagen ska en fyraåring koras till sprintermästare på Halmstads travoval. I år anmäldes endast 21 stycken fyraåringar till det klassiska loppet – den sämsta siffran på många år.

”Sämre än på många år”

Många menar på att Stefan Melanders superstjärna Nuncio avskräcker. Marcus Lindgren, som tränar en av två hemmahopp, lyfter fram en annan teori:

– Den svenskfödda kullen är sämre än på många år, det tror jag är en bidragande orsak. Det finns inte så många svenska hästar som duger, tror jag.

Duger din, USA-födde, British Steel?

– Det får vi se på torsdag. Det är en häst som tävlat strax under eliten i USA på grund av att hans tvååringssäsong blev spoilerad. Om jag jämför med Call Me Hanover som jag startade i en del årgångslopp som fyraåring (utslagen i försök av Sprintermästaren, reds.anm.) så håller jag British Steel som bättre.

”Kommit tillrätta med hans problem”

Den USA-födde fyraåringen har dock inte radat segrar hos Lindgren – han jagar nämligen alltjämt den första i Halmstadstränarens regi.

– Vi har kommit till rätta med hans problem, han har galopperat i sista sväng två gånger. Senast gick han barfota fram och med kortare käkrem vilket fungerade bättre, då stöter han inte i sina ben som han gjorde med skor.

Däremot tror Marcus inte på att första segern i hans regi kommer i Sprintermästaren.

– Knappast, haha! Han kommer nog att vara 20 meter bättre nu men det räcker nog inte ändå.

Varnar – för en konkurrent

Samtidigt stormvarnar han för en kullkamrat från andra sidan Atlanten, Anders Svanstedts Hillustrious.

– Det kan nog visa sig att den är näst bäst bakom Nuncio, han har i alla fall kapacitet för det och jag har minst lika mycket respekt för den som för Volstead.

Du har ett gäng hästar som startar i helgen men kör bara British Steel själv, varför?

– Det fanns aldrig på tapeten att inte köra Sprintermästaren, men vi har 100 gäster från... ja, nästan hela världen och alla landskap på plats i helgen, så under lördagen är jag lite samordnare i stallet.

”Från järnskor till barfota runt om”

Att det är trav i toppklass i dagarna två råder det inget tvivel om – med 100 gästar är meetinget en social grej också.

– Faktiskt är det väl nästan mer socialt trots att det är toppsport och ska bli toppväder. Folk har redan börjar att trilla in och nu är det full fart som gäller!

Någon av dina andra hästar du vill varna för?

– Jag tror att alla mina hästar gör bra lopp. Stona i Stoeliten räcker inte till seger, men de andra är med och slåss. Kan Ha gör debut för oss och han känns riktigt fin i träningen. Nu fick Bren Derlin Am, i V75-5 på lördagen, ett dåligt läge men han ska lättas från järnskor till barfota runt om för första gången, avslutar Lindgren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag