Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ett privilegium att träna en sådan häst”

Jerry Riordan tränar stjärnhästen Ringostarr TrebFoto: Maria Holmén / TR Bild
Ringostarr Treb tillsammans med sin kusk Wilhelm PaalFoto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Jerry Riordan har lagt årets svenska storloppsäsong bakom sig.
Nu riktar Halmstadtränaren blicken mot Frankrike och den svarta kolstybben för ett sista äventyr med Ringostarr Treb. 

– Det jag inte gillar är att jag inte kommer att få se honom varje dag, säger 62-åringen. 

När vintern i Sverige gör intåg så blir det ändrat fokus för de svenska stortränarna. För Jerry Riordan betyder den här tiden på året att tiden bland annat ägnas åt att komma i gång med stallets ettåringar. 

Det finns dock fortfarande spännande lopp de närmsta månaderna att se framemot för Halmstadtränaren – det under det franska vintermeetinget. 

Fyraåringarna Zarenne Fas och Betting Gangster ska ned till Paris tillsammans med Ringostarr Treb som laddas mot 

– Jag kommer antagligen att ta ut honom i Prix du Bourbonnais i Frankrike den 8 december och är allt bra då så går vi ut i Prix d'Amérique. Det blir hans sista lopp sen går han i pension, säger tränaren. 

”Kan vi vara topp fem är jag jättenöjd” 

Hur känns det att Ringostarr Treb ska lägga skorna på hyllan?

– Det jag inte gillar är att jag inte kommer att få se honom varje dag. Det är ett privilegium att träna en sådan häst. Jag kommer att bära med mig alla fina minnen med honom, säger han och fortsätter: 

– Han är en häst som har tävlat mycket, han har haft lite problem men det ser ut som att vi kommer att klara av den här sista uppgiften och ha honom i fin författning. Vi kommer att låta honom pensioneras när han fortfarande är stark och så kommer han att gå vidare till nästa steg i livet som avelshingst. 

Hur ser du på hans chanser i Prix d'Amérique? 

– Prix d'Amérique är ett lopp som du är nöjd med om du slutar i topp fem, det är nästan som att vinna ett annat lopp. Det är bara några lopp det är så, det är som att sluta topp tre i Elitloppet också. 

– Kan vi vara med i topp fem i hans sista lopp så är jag jättenöjd. 

”Tror att han börjar tröttna”

Under tisdagen så rapporterades det att stjärnan Bold Eagle siktar mot sin femte start i Prix d'Amérique. Jerry Riordan tror att det krävs mycket för att det franska fenomenet som nu hunnit bli åtta år gammal ska ta ytterligare en seger i storloppet. 

– Den där lilla killen alltså, han slutar aldrig. Jag tycker inte att han är den hästen som han var för två-tre år sedan, jag skulle inte satsa på honom i Prix d'Amérique. Han är underbar häst men vinner han Prix d'Amérique så är det för att det händer något märkligt med de andra hästarna. 

– Jag tror bara att det finns hästar som är bättre förberedda än honom. Han ser fortfarande bra ut men jag tror att han börjar tröttna på att gå det där långa loppet som under Prix d'Amérique.

Vem tror du så här tidigt kan bli den största snackhästen i loppet? 

– Davidson du Pont är en stark häst och såg bra ut senast men jag tror att vi behöver se flera av de här B-loppen. Men man vet aldrig i de loppen heller, alla är så försiktiga. Ibland kan man tjäna bra pengar i de loppen just för att alla kör så försiktigt. Alla vill komma till Prix d'Amerique i perfekt slag.