Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ett märkligt svar från folk i ledande position”

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Toppkuskarnas nya prissättning för sina styrningar har väckt stor debatt. 

Nu reagerar Jörgen Westholm i ett öppet brev och hoppas i stället att travsportens aktiva ska kunna enas för att gemensamt kunna höja prispengarna. 

– Det finns mer att få men vi aktiva kommer långt ned i näringskedjan tyvärr.

I slutet av december kunde SportExpressen berätta att flera kuskar ur den svenska kuskeliten framöver kommer att ta ut en uppsittningsavgift även av proffstränade hästar. 

Det väckte en stor debatt i trav-Sverige och nu har Jörgen Westholm, en av segerrikaste tränarna i fjol, skrivit ett öppet brev. Det handlar bland annat om ökade prismedel till sporten, men även han anser att alla aktiva, tränare som kuskar, bör enas i frågan. 

– Jag förstår kuskarna men jag tycker att det är lite tråkigt. Alla tränare är i kraftigt behov av att höja prispengarna. Vi har pratat om det länge. Svaret från ST när vi bråkar om att höja pengarna är att de från styrelsen säger: ”Det spelar ingen någon roll om vi höjer prispengar för då kommer ni ändå bara höja träningsavgifterna”. Det känns som ett lite märkligt svar från folk i ledande position i sporten, säger Jörgen Westholm och tillägger: 

– Jag tycker att vi tränare och skötare ser till att få fram hästar som ATG kan bedriva spel på. Jag förväntar mig att få ut mer av det med tanke på att spelet går så pass bra. Vi är värda mer utav det, det finns mer att få men vi aktiva kommer långt ned i näringskedjan tyvärr. 

Kritiken mot kuskarna: ”Inte alltid feedback”

I det öppna brevet föreslår Jörgen Westholm att kuskarna som annonserat att de ska börja ta ut en uppsittningsavgift ska pausa sitt förslag och i stället använda sitt mediala utrymme till att driva fram en förändring inom sporten. 

– Jag tycker att vi alla aktiva bör enas och kräva en viss höjning till ett visst datum, i det här fallet elva månader fram i tiden (2023). Det finns gott om utrymme för debatt och diskussion. Sen får de (ST) argumentera för varför vi inte har möjlighet att höja prismedlen för de aktiva. 

Och då skulle kuskarna slå ett större slag för det?

– Ja, absolut. Det blir mer till dem också. De som är duktiga kommer att tjäna mer på det. Och det är de som har hög inkomst nu som är ute efter större inkomst. Då måste de vara intresserade av att strida för det här också. 

Om kuskarna ändå väljer att ta ut de uppsittningsavgifter som de kommunicerat hoppas Jörgen Westholm att de i större utsträckning ska bli bättre på att ge feedback efter loppen och ta sig tid till att värma upp hästarna innan. 

– Jag hör det hela tiden om missnöjet. Jag får inte alltid feedback av kuskarna heller. En av anledningarna att jag ville slå ett slag för det är för att det är väldigt viktigt för mig att höra vad kusken tycker. Jag lejer dem på grund av att jag inte är där själv så är det bra om jag kan få ett omdöme om hur hästen kändes och om det är något man kan förändra. Det utvecklar samarbetet också. 

https://twitter.com/TeamWestholm/status/1480946229106417665

Uppmanar ATG

Upplever du det någon som brister?

– Ja, det är en brist. Jag hör väldigt, väldigt många tränare som irriterar sig över det. Det är inte bara jag själv som upplever det. 

Hur ofta erbjuder sig en kusk att värma hästen?

– Det har blivit mindre och mindre av den varan. Det finns vissa äldre rutinerade hästar som absolut inte behöver värmas av den kusken. För unga hästar som ska starta i de lägre divisionerna så tror jag att man kan få ett bättre resultat om kusken värmer också.

Generellt menar Jörgen Westholm att kunden, hästägaren, måste vara allas prioritet. 

– Det finns absolut en potential för hela sporten att ta hand om våra kunder på ett bättre vis. Jag försöker så gott jag kan med mina kunder, det brister ibland men vi alla får hjälpas åt. Det är trots allt hästägaren som är det viktigaste i den här motorn. Hästägarna lägger mer pengar än ATG gör i den här sporten, de är det viktigaste vi har.