Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett klartecken igen – får fem getingar

Foto: Travronden / Travronden

Vi måste inse att de flesta följer travet via tv:n numera.

Tänk då vilken bra investering lite ljus kan vara.

Väldigt nöjd blev jag på Axevalla häromsistens. Då tänker jag inte enbart på de sportsliga resultaten utan främst på skarabanans nya ljus. Tänk så bra så bra det gick att följa loppen numer.

Uppe i Boden gjorde man motsvarande investering för ett par år sedan och nu är skillnaden mot grannbanorna slående. Speciellt den här årstiden som trots allt varar större delen av året.

Jag stör mig ofta på att jag sällan får lika knivskarpa bilder i Kanal 75:s produktioner som från deras franska motsvarighet. Detta trots att jag tittar på loppen i HD.

Och tv-bilderna är tveklöst framtiden för travsporten.

I onsdags när jag hade värmt Evaluate gjorde jag en fasansfull upptäckt. För första gången någonsin när jag vände mig om mot publikplatserna såg jag inte en enda människa ute på Solvalla, detta trots att bara minuter återstod till start i ett lopp inom den största spelformen.

Därför känns det helt rätt att lägga pengar på att uppdatera ljuset på våra banor. Framförallt de som kör större tävlingar och kvällar året om. Sedan ska vi naturligtvis även ha kvar banor som kör luncher och är säsongsbanor.

Jag har ingen aning vad en banbelysning kostar, men det måste vara en bra investering.

Behöver man spara för att få råd går det alltid att kapa något tv-team. I lördags var det som vanligt dubbla team från Kanal 75 som gjorde intervjuer med samma personer.

På Axevalla startade även vår Ganga Bae som tog en övertygande seger. Hon startar igen på söndagens V75 med semifinalerna i Breeders’ Crown.

Jag bjuder på ett nytt klartecken och sätter fem getingar – liksom som på förra veckans V75-spik Milligan’s School.

Apropå Solvalla är det bara att hålla tummarna och hoppas.

Till kvällens tävlingar ska vi testa ett nytt ytlager. Eftersom banan har fått ta emot befogat gnäll hela året är det många som nu ser fram emot ett nytt underlag.

Mer om Solvalla. När söndagens fina Breeders’ Crown-semifinaler drar i gång klockan 13 har de även just dragit i gång sin tävlingsdag ute på Bro Park.

Jag har sagt det förr.

Det finns inte tillräckligt många hästmänniskor i regionen för att inte behöva ta hänsyn till varandra.

I USA är det final i Breeders’ Crown på lördag och spårlottningen blev gynnsam för min brorson Marcus Melanders trio Greenshoe, Green Manalishi och Gimpanzee.

Marcus har ett fantastiskt år och det måste vara toppchans på ytterligare en tung titel.

Jag tycker vi kan slopa att anmäla till kvallopp flera dagar i förväg. Eftersom det ändå inte är någon som tittar på kvalen numer behöver de inte ligga i programmet tävlingskvällar.

Dra i stället ihop kval- och provlopp egna dagar till en aktivitet för aktiva.

Häromsistens på Bollnäs var det en olycka. Som tur är klarade sig alla inblandade. Men det avbrutna loppet lades sist, nästan tre timmar efter första försöket.

Så får det bara inte gå till 2019.

Det är inte rätt mot hästarna som hinner bli kalla och få förberedelserna förstörda.

Vi måste lära oss att klämma in uppskjutna lopp max 90 minuter efter första startförsöket.

Ett annat förslag till förbättring av tävlingskvällarna.

Om ljus är bra är ljud raka motsatsen. Det är dags att dämpa volymen i högtalarna så att såväl spelare och aktiva får ett lugn att göra klart förberedelserna innan loppet.

Dessutom tycker jag det är hög tid att flytta på intervjuer och prisutdelningar så att de inte stör resten av tävlingskvällen.

Ett upplägg som dessutom skulle kunna spara tid mellan loppen, vilket ju uppskattats i dessa tv-tider.

Det är mycket yrt i dagens travsport men samtidigt har det aldrig varit bättre ekonomiska förutsättningar att äga travhäst.

Men det kan bli för många hästar, själv måste jag kapa ned antalet i stallet.

Därför säljer jag ett gäng fina fölston som är dräktiga med framtidshingsten Uncle Lasse på kvällens internetauktion hos ASVT.

TARZANS HÄSTAR

9 Flight Dynamics (V75-1, sön)

Blev sjuk efter derbyt men kändes fin efter galopp i comebacken senast. Här fick vi ett bra smygläge men att blanda sig i segerstriden blir svårt. Barfota runt om, eventuellt skygglappar och USA-sulky.

4 Ganga Bae (V75-2, sön)

Blev fast med precis allt sparat i Oaks men vann på ett bra sätt senast och visade att hon är väldigt bra i ordning för dagen. Jag är väldigt nöjd med hästen och tror på bra chans. Barfota fram, helstängt huvudlag och svensk sulky.

2 Digital Sum. (V75-3, sön)

Han var bättre än jag trodde i lördags och vann med krafter sparade. Fick ett för honom helt perfekt spår och jag tycker inte han är borta trots hårt motstånd, åtminstone en finalplats borde det kunna bli. Skor runt om, öppet huvudlag och USA-sulky.

4 Thrust Control (V75-4, sön)

Har det funnits dåligt med lopp för men hästen känns fin i jobben. Han har hög kapacitet men jag sätter frågetecken för formen och ligger lite lågt. Eventuellt barfota runt om, öppet huvudlag och svensk sulky.

6 Eicas (V75-4, sön)

Har bra kapacitet men det kanske ändå är så att han möter några som är för bra. Är dock riktigt bra i ordning för dagen och då han öppnar snabbt kanske han kan komma ned invändigt och hänga med till final. Barfota runt om, helstängt huvudlag och USA-sulky.

6 Evaluate (V75-7, sön)

Krokade ihop in på upploppet senast och så var den dagen förstörd, synd då jag hade mycket att åka med. Fick dock en bra genomkörare och känns fin i jobben, han ska ses med chans. Vi ändrar eventuellt barfota runt om, can’t see back-huvudlag och USA-sulky vilket jag tror kan ge bra effekt då han inte gått så på ett tag.