Foto: MA / KANAL75 AB/MVA FOTOFoto: MA / KANAL75 AB/MVA FOTO
 Foto: MA / KANAL75 AB/MVA FOTO
Foto: MIKAEL WIKNER / KANAL 75Foto: MIKAEL WIKNER / KANAL 75
 Foto: MIKAEL WIKNER / KANAL 75
Foto: LJ / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75Foto: LJ / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
 Foto: LJ / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Erikssons sanslösa år fortsätter – i New York

Publicerad

Det har varit ett sanslöst år för travkusken Christoffer Eriksson.

På lördag bockar han av ännu en travbana när han tävlar i VM på Yonkers Raceway i New York med Twister Bi.

– Det ska bli häftigt, säger han.

Christoffer Eriksson har redan passerat fjolårets rekordsiffror och har tävlat på över 20 travbanor i fem olika länder.

I New York tävlar 29-åringen om en miljon dollar, cirka åtta miljoner kronor, i International Trot. Loppet, som kallas trav-VM, har haft sex svenska segrare och Eriksson kan bli den sjunde med Twister Bi, som tränas av Jerry Riordan i Halmstad.

– Vi har ett bra fjärdespår och jag tror att 800-metersbanan Yonkers kommer att passa min häst bra. Det är snäva kurvor och inte så fint doserade, men Twister Bi har en väldigt fin teknik och det ska inte vara några som helst problem, säger Eriksson.

"Ett otroligt år"

Med Twister Bi tog han karriärens största seger i Oslo grand prix på Bjerke-banan i juni. Han vann även ett internationellt storlopp i finländska Seinäjoki och på Jarlsberg i Tønsberg, Norge.

Dessutom vann Eriksson stora fyraåringsloppet Kungapokalen bakom Diamanten.

– Det har varit ett otroligt år på många sätt. Jag har fått köra allt bättre hästar och framgångarna har kommit. Segern i Oslo är den största hittills.

Twister Bi har alltid visat hög kapacitet, men ett hårt humör har gjort hästen hetsig och en aning svår att reglera. Men Jerry Riordan och skötaren Heli Tarrimaa har coolat ner hästen många grader. Nu utnyttjar han sina starka krafter på bästa sätt.

Första USA-besöket

Nu är femåringen en internationell topphäst. Efter två raka segrar har det blivit en andraplats i Jubileumspokalen bakom Readly Express. Samt ett tredjepris i Mastersfinalen på Vincennes-banan i Paris.

I Jubileumspokalen var Twister Bi enorm.

– Det var ett fantastiskt lopp av honom. Han pressade Readly Express ända in på linjen trots andraspår hela loppet. Hästen ska vara i fin form nu och VM-loppet betyder mycket för Jerry (tränaren). Han kommer ju från USA och han tävlade på Yonkers när han bodde här.

Christoffer Eriksson är i New York för första gången och kom dit redan i torsdags. Två dagar kommer att ägnas till utflykter i "The Big Apple". På lördag är det full fokus på VM-loppet för Jägersrokusken.

De möter bland andra fjolårsmästaren Resolve och Åke Svanstedt som är favorit.

Övriga svensktränade hästar: Oasis Bi–Kim Eriksson, Shadow Woodland–Tim Tetrick och On Track Piraten–Johnny Takter.

Svenska segrar i trav-VM

International Trot, eller VM-loppet, kördes första gången 1959 i USA. Mellan 1996 och 2014 hade loppet uppehåll på grund av ekonomiska problem på Yonkers Raceway i New York.

1995: His Majesty, Stefan Melander.

1992: Atas Fighter L, Torbjörn Jansson.

1991: Peace Corps, Stig H Johansson.

1989: Kit Lobell, Berndt Lindstedt.

1987: Callit, Karl O Johansson.

Av: TT

sport@expressen.se 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag