Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Erik Adielsson: ”Det höjde pulsen direkt”

Daniel Redén och Erik Adielsson tillsammans med Double Exposure Foto: Josefin Johansson/Expressen
Foto: Trav & Galoppronden

Erik Adielsson var en gång kusken som utmanade Björn Goop om guldhjälmen – och tog hem titeln 2001, 2002 och 2003.
Men för åtta år sedan fick han två döttrar och valde att dra ner på antal löpkörningar, men framöver är det mycket möjligt att det blir fler styrningar.
– Tjejerna är i den åldern att det inte längre är givet att de vill hänga med mig. 

Den svenska kuskstjärnan Erik Adielsson, 44, har länge tillhört toppskiktet, men de senaste åren har han kört färre lopp. 

Det är dock inget som påverkat hans roll i de större loppen. Han har fortsatt anlitats som kusk till flertalet topphästar – och på söndag är det dags igen. 

När Daniel Redéns Double Exposure blev klar för Elitloppet var Erik Adielsson kusken som fick frågan.

– Det var direkt så att pulsen höjdes. Jag har ju sett henne väldigt många starter i Sverige och fått stryk av henne många gånger. Det kändes ruskigt spännande, säger han. 

Dock var det inte givet att tacka ja. 

Ville att allt skulle gå rätt till 

I fjol körde Erik Adielsson nämligen Uza Josselyn, tränad av René Aebischer. De fick en fin kontakt och därför ville Erik försäkra sig om att allt gick rätt till.  

– Jag ville inte att de skulle börja sitt Elitloppäventyr med en besvikelse, att de skulle komma hit och känna att de blivit bortvalda, säger han och fortsätter:

– Men jag ställde frågan till René och förklarade att jag tror att Double Exposure har lite bättre form, och frågade om det kändes okej att jag kör henne. 

– Han svarade att om Gariele Gelormini som har kört hästen i Frankrike kunde köra, så kändes det bra. När det blev klart att han kunde så kändes det okej. 

”Ville spendera tid med dem” 

Elitloppshelgen är för alla travälskare något speciellt. 

Även fast Erik, liksom till helgen har styrningar i de större loppen, berättar han att han numera kör färre hästar på V75. 

– Vi fick döttrar för åtta år sedan och jag ville väldigt gärna kunna spendera lite mer tid med dem. Jag förstår att om man är travtränare och har en stor rörelse att tänka på så är det inte lätt att göra det. Det är samma om man är kusk, då måste man åka på nästan allt man har. 

Som förstakusk åt Stig H Johansson och Svante Båth var det dock en möjlighet för honom. Men i takt med att hans döttrar blir äldre så är han sugen på att trappa upp något. 

– Tjejerna i den åldern att det inte längre är givet att de vill hänga med mig. Så det är inte omöjligt att jag börjar köra lite mer nu, säger han och förklarar:

– Överlag har jag just nu lite tunt om kunder på V75. Stig har lite färre hästar och Svante har inte vansinnigt mycket hästar på V75. Därför är jag ganska tillgänglig på V75, det tar ett tag att jobba sig tillbaka. 

Ångrar inte nedskärningen 

Beslutet är dock inget han ångrar – och han menar att den nivån med 2000 lopp om året, vill han inte tillbaka till. 

– Jag är ändå väldigt nöjd med att jag har kunnat spendera de här åren ganska nära döttrarna, för den tiden kommer inte tillbaka. Jag har fortfarande legat på mellan 25 och 35 miljoner inkört så det är inte så att jag har droppat vansinnigt. 

Sommaren har mycket fint att erbjuda i travväg och kanske kommer dessutom fler chanser bakom Uza Josselyn. 

– Jag tyckte att det var väldigt kul att köra Uza förra året för vi fick ganska bra kontakt både René som tränar och hans fru Barbara. Om Uza går bra så är det inte omöjligt att hon blir kvar i sommar och kommer att bo kvar hos oss på Alby eller hos mamma och pappa. 

”Inte förlorat mot dem” 

– Om hon stannar så kommer Barbara som sköter henne att vara kvar. Det är i alla fall så det är tänkt, mycket är beroende av hur hon presterar på söndag. Men hon har ett ganska bra schema med Norge och Oslo grand prix, men även en hel del svenska lopp. 

Men först och främst ska jobbet med Double Exposure göras på söndag. 

Där stöter stoet bland annat på giganterna Readly Express och Propulsion. 

– Det känns ju jäkligt spännande, även om två hästar på förhand har bättre chans, så tror jag att vi har en häst som är lite osynad mot de allra bästa. Hon har inte mött dem men samtidigt har hon inte förlorat mot dem, avslutar han.