Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EPO-dopade sin häst - slipper avstängning

Europa har nu sett det första dopningsfallet när det gäller EPO.
Det är i Frankrike detta fall har uppdagats och konstaterats, skriver Travronden idag.
Travsporten har sett flera fall av så kallad EPO-dopning, i Nordamerika på andra sidan Atlanten och även på den del andra ställen i världen. Men i Europa har inget fall konstaterats – förrän nu.
När den åttaårige hästen Notre Toon's vann ett lopp i franska Saint-Malo den 5 augusti tidigare i år och då lämnade denne ett blodprov som visade sig vara EPO-positivt. Det har gjort att den aktuella hästen inte får tävla förrän den 2 september 2010. Däremot går tränaren Thierry Courcault (som är sjuk och själv har använt EPO-substanser) fri från avstängning, han tilldöms enbart böter på 10 000 euro, skriver Travronden.

EPO-tester väntas i Sverige

EPO, förkortning av hormonet Erytropoietin, är ett hormon som stimulerar kroppen att öka produktionen av röda blodkroppar och det mest kända fallet av detta torde vara skidåkaren Johann Mühleggs i samband med de Olympiska Spelen 2002.
Nu har alltså det första kända fallet när det gäller en travhäst i Europa avslöjats.
I Sverige görs idag inga tester för EPO. Man hade en testperiod för några år sedan, då man inte fick några indikationer på att det skulle vara ett problem hos oss, men det gjordes samtidigt med gammal teknik och därför avbröts försöket.
– Förhållandevis snart ska vi förhoppningsvis vara igång med rutinmässiga prover för EPO igen, säger STC:s chefsveterinär Peter Forssberg till Travronden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!