EPO-dopade sin häst - slipper avstängning

Publicerad
Europa har nu sett det första dopningsfallet när det gäller EPO.
Det är i Frankrike detta fall har uppdagats och konstaterats, skriver Travronden idag.
Travsporten har sett flera fall av så kallad EPO-dopning, i Nordamerika på andra sidan Atlanten och även på den del andra ställen i världen. Men i Europa har inget fall konstaterats – förrän nu.
När den åttaårige hästen Notre Toon's vann ett lopp i franska Saint-Malo den 5 augusti tidigare i år och då lämnade denne ett blodprov som visade sig vara EPO-positivt. Det har gjort att den aktuella hästen inte får tävla förrän den 2 september 2010. Däremot går tränaren Thierry Courcault (som är sjuk och själv har använt EPO-substanser) fri från avstängning, han tilldöms enbart böter på 10 000 euro, skriver Travronden.

EPO-tester väntas i Sverige

EPO, förkortning av hormonet Erytropoietin, är ett hormon som stimulerar kroppen att öka produktionen av röda blodkroppar och det mest kända fallet av detta torde vara skidåkaren Johann Mühleggs i samband med de Olympiska Spelen 2002.
Nu har alltså det första kända fallet när det gäller en travhäst i Europa avslöjats.
I Sverige görs idag inga tester för EPO. Man hade en testperiod för några år sedan, då man inte fick några indikationer på att det skulle vara ett problem hos oss, men det gjordes samtidigt med gammal teknik och därför avbröts försöket.
– Förhållandevis snart ska vi förhoppningsvis vara igång med rutinmässiga prover för EPO igen, säger STC:s chefsveterinär Peter Forssberg till Travronden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag